Айляк парад

Същинският АЙЛЯК ПАРАД е един от артистичните акценти в програмата на Пловдив – Европейска столица на културата‘2019. Той ще превземе Главната на 4 май догодина, но сме планирали едно по-малко по мащаб демо-издание още тази година.

ДЕМО: АЙЛЯК ПАРАД ще се състои на 25 ноември от 13:00 часа в парк „Лаута“, ж.р. „Тракия“. Участници ще бъдат членове на състави от читалищата-партньори, ученици от 11 ОУ „Душо Хаджидеков“, ОУ „Виктория и Крикор Тютюнджян“, КСУ „Олга Скобелева“, студенти от театралния клас „12+3“ на ПУ „Паисий Хилендарски“ с ръководител проф. д-р Александър Илиев, жители на града, участвали в отворените уъркшопи реализирани през лятото и есента и артисти – специални гости на събитието.

Дефилето на парада ще премине по част от централната алея, приключвайки на площадката при поляната с беседките и барбекютата.

Участниците ще бъдат маскирани с изработени от самите тях или с тяхно участие маски и костюми. Ще има артисти на кокили, кукли с оригинална конструкция, музика. Ще бъде показана и една от големите парадни фигури (около 3 метра), вдъхновени от темата за „айляка“ и изработена ръчно по технология, предложена от английския партньор в проекта – “Handmade parade” и развита от българския екип. Тя представлява блажено почиващ си край Марица рибар, наречен от създателите си Господин Харалампи – чийто ръст надминава близо два пъти човешкия.

Целта на събитието е да видим и покажем – какво е направено до тук, да дадем възможност на пловдивската общественост да види и чуе за проекта и да се отправим покана към Вас – жителите и гостите на Пловдив от всички възрасти да се включите във втория етап на подготовката, който ще стартира през януари 2019. Така ще можем на 4 май 2019 година #Заедно да покажем на българи и чужденци по артистичен, оригинален и запомнящ се начин какво се крие зад понятието „АЙЛЯК“ и да се забавляваме, участвайки по свой начин в АЙЛЯК ПАРАД. Тази своеобразна „генерална“ репетиция ще помогне на всички по-добре да се ориентират какво означава да бъдеш част от АРТ ПАРАД, да видят каква е посоката в която сме поели ние и онези, които ни повярваха и ги подкрепиха до тук и да вкусят от атмосферата на празника на АЙЛЯКА, който подготвяме за 2019.

Поканени са всички жители и гости на града, който догодина ще стане Европейска столица на културата – Пловдив, всички, за които тази възможност и титла имат значение и които искат да са активни участници в случващото се и да подкрепят своя град в представянето му пред света.

„Aйляк Парад“ е проект на Фондация „ЖАР театър-изкуство-култура“, който се осъществява в партньорство с HANDMADE PARADE, Великобритания; STALKER TEATRO, Италия; НЧ „Възраждане’1983“ – Пловдив, НЧ „Младост’1983“ – Пловдив, НЧ „П.Р.Славейков’1908“ – Пловдив, НЧ „Назъм Хикмет’1922“ – Пловдив, НЧ „Н. Вапцаров’1928“ – Пловдив, Комплекс за социални услуги „Олга Скобелева“ и др.

Част от програмата на „Пловдив-европейска столица на културата‘2019“

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.