Игра на Тронове Game of thrones

Игра на Тронове е един от най-успешните сериали, създавани някога. Базиранa на фентъзи поредицата „Песен за огън и лед“ на Джордж Р. Р. Мартин e оригинална продукция на HBO, която се превръща в любима на милиони зрители по цял свят. През пролетта на 2019-та се очаква да излезе и последният сезон, проследяващ историята на клановете от Вестерос и Есос, както и настъпването на зимата, в която Белите бродници ще завземат света, освен ако някой не ги спре.

България не е изключение. Феновете на Игра на тронове са толкова многобройни, че в почти всяка книжарница може да се намерят рекламни материали, книгите или игри по сюжета, а фен страниците в социалните мрежи като че ли нямат край. На 15-ти септември трима от актьорите от сериала гостуваха на Aniventure Comic Con, където се превърнаха в гвоздеят на деня, по съвместна покана на HBO България и Key Events & Comunication – организаторите на фестивала. Това бяха Крисчън Найрн, който се превъплъщава в ролята на Ходор, Даниел Портман, който пресъздава образа на Подрик и Владимир Фурдик, който играе опасния, но величествен Night King – вестител на зимата и унищожението на Вестерос, а едновременно с това изготвя и бойните сцени на продукцията.

Тримата се срещнаха с публиката на Главната сцена, след което се проведе специална пресконференция само за журналисти, където заедно с колегите успяхме да им зададем нашите въпроси. Те бяха непринудени, спокойни и много забавни.

Game of thrones
Пресконференция HBO в София с Крисчън Найрн, Даниел Портман и Владимир Фурдик

-Разкажете ни как минаха вашите кастинги за подбор на съответните роли. Интересна или забавна случка, която ще запомните?

Даниел: Ами кастингите са били успешни, както се вижда, щом всички са ни избрали. Моят кастинг беше доста сериозна работа. Много тежък и напрегнат.

Крисчън: Моят беше напълно противоположен от на другите, защото Ходор е много различен от останалите герои. В деня на  прослушването трябваше да намеря дете, с което да си партнирам. Беше смешно, защото самият аз нямам деца и трябваше да е някое случайно. В крайна сметка намерих, носех го, гушках го. Трябваше да направя около 40 различни емоционални реакции с него. После се наложи да нося и други тежки обекти. Та така…

Владимир: Моето прослушване беше много просто. Обадиха ми се по телефона, за да ме поканят на кастинг. И разговорът протече така:

-„Ало, Владимир, искаш ли да си The Night King?

-Устройва ме! Какъвто и да е крал, щом е крал, става.“

Такава е работата в този бизнес – или се явяваш на кастинг, или някой те препоръчва и колкото по-дълго си в бизнеса, с толкова повече хора общуваш и събираш контакти.

-Даниел, снимал си доста различни сцени. Някои по-забавни, други по-драматични. Какви сцени предпочиташ ти да снимаш?

Даниел: Харесвам добри сцени и сценарии. Лошите, колкото и да са смешни, колкото и да са тъжни, не могат да те зарадват. За щастие, в Игра на тронове лоши сценарии няма.

Game of thrones
HBO панел – Hodor, Night King, Podrick Payn
Game of thrones
Пресконференция HBO в София

-Въпросът е към Крисчън и Владимир. Трудно или лесно се прави роля с ограничени или почти никакви реплики?

Крисчън: Зависи от сцените. Някои са лесни, защото просто стоиш и те снимат. Но други са много трудни, защото трябва да изразиш хиляда думи само с езика на тялото. Давам пример. Имах сцена с Мишел Чаплин. Тя цепи косъма на половина, всичко трябва да е перфектно. Та тя ме караше да казвам „Ходор“ по-сериозно, отколкото го правех.

В началото, в първите сезони, когато изработвах героя ми се даваха различни задачи: „Изговори го така, все едно е Коледа. Все едно си получил любимия си бонбон. Все едно ти е умряла котката.“ Но в последните сезони имам все по-малко подсказки, защото така бях свикнал с персонажа, че не се налагаха.

Владимир: Той каза почти всичко с изключение на това, че когато имаш реплики думите казват всичко и хората веднага го разбират. А при герои като нас е въпрос на изражение и походка. Аз имах сцена, в която режисьорът ме караше да вървя така, все едно повдигам 200 камъка. Трябваше да ходя във фитнеса, за да наблюдавам как се сгъват крайниците, когато човек вдига нещо изключително тежко. Много по-трудно се играе с тяло, отколкото с думи.

-Даниел, Крисчън кой е любимият ви герой от Игра на тронове?

Даниел: Категорично Ходор!

Крисчън: Моят любим герой е Бриан от Тарт! Даниел ми е любимият колега, но като герой Бриан!

Game of thrones
Пресконференция HBO в София
Game of thrones
HBO панел – Hodor, Night King, Podrick Payn

-Кой бе най-трудният откъс от сериала , с който сте се справяли?

Крисчън: Имах една сцена в I-ви сезон, в която трябваше да си размятам… атрибута в храстите като някакъв ексхибиционист и за целта ми залепиха изкуствен член. Използваха лепило, при което то беше толкова здраво, че отлепянето после бе не само трудно, но и болезнено. Един месец по-късно все още имах лепило… там долу.

Даниел: Има ли какво да каже човек след такава история? Аз нямам случки с изкуствени гениталии, но пък съм умирал от студ, защото имаше един момент от филма, в който Подрик пада от кон и трябваше да стоя дълго време в една ледена вода. Беше зима в Северна Ирландия. Представете си какъв студ съм брал тогава.

Владимир: Аз прекарвах повече време на снимачната площадка като каскадьор, отколкото като актьор, но като Night King трябваше да вървя в права линия веднъж по кална пътека и локви. Снимаше се и ден, и нощ и знаех, че ако не го направя както трябва, ще има да снимам до откат. Но като стъпвах в локвите се мокрех, затъвах, клатушках се, което затрудняваше това стабилно ходене, присъщо за Крал. Та дори една такава проста, на пръв поглед, каскада може да те затрудни доста.

-Знаем, че Джордж Р. Р. Мартин постоянно убива героите си и всява ужас. Вие страхувате ли се от него?

Даниел: Аз никога не съм го срещал. И тъй като снимките на последния сезон приключиха, какво може да ми направи този човек? Нищо!

Крисчън: Аз вече съм мъртъв! Ама пък може да ме съживят. Срещал съм се много пъти с него и мога да кажа, че е готин човек. Изключително интелигентен, с невероятен криминален ум.

Владимир: И аз не съм го срещал, но съм почти сигурен, че пак ще работя с него като каскадьор по новия проект. И не се страхувам от него.

Game of thrones
HBO панел – Hodor, Night King, Podrick Payn
Game of thrones
Пресконференция HBO в София

-Ако можете да промените нещо в героите си, какво би било то?

Владимир: Това е труден въпрос. Ако трябва да мисля по него и три часа няма да ми стигнат, та ще си го взема за домашно.

Даниел: Мисля, че трябва да оставят Подрик да пусне брада!

Крисчън: Най-лесно е да кажа, че бих искал да говоря повече, да не съм мъртъв, Бран да не е такъв задник, но няма да го направя, защото ако човек реши да променя себе си, то той няма да е същият. Образът на Ходор е напълно подходящ, затова не бих променил нищо в него.

-Как бихте се чувствали ако сте Бели бродници?

Даниел: Ми то там няма много чувства!

-Има ли момент от сериала, в който сте онемявали, независимо дали сте участвали в него или не?

Даниел: Кървавата сватба.

Крисчън: И аз така!

-Владимир, ако трябва да си избереш Кралица на нощта, коя ще бъде – Церсей или Денерис?

Владимир: Церсей!

-Всички се чудим едно – какво направи Подрик на онези проститутки?

Даниел: Честно, хора, защо искате да знаете? Успокойте се, всички трябва просто да се успокоите, сериозен съм! Един фокусник никога не си издава фокусите си.

Последният въпрос наистина бе най-задаваният за деня, а Даниел е свикнал до толкова да го чува, че вече отговаря с две прости думички: „Без коментар“ като не спира да се усмихва. И за да придобиете малко повече представа за хумора на тези трима невероятни актьори, във видеото долу може да видите част от срещата им с публиката. Подчертавам, че разговорът се провежда на английски език.

Актьори от “Игра на тронове” в България

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.