Актьори четат новата книга на Боян Манчев в рамките на Нощ/Пловдив

Четенето ще се проведе в Държавен куклен театър Пловдив

0
Boyan Manchev (1)

Поредното издание на градския фестивал Нощ/Пловдив предлага поредица от забавни, образователни и интересни събития, които кореняците и гостите на града ще могат да посетят от 15 до 17 септември. Галерийни изложби, улични пърформанси, театър, музика, кино, музеи са само част от културната плеяда, а изборът е повече от свободен и обширен.

Така през първата нощ, на 15 септември от 21:00 часа в Държавен куклен театър ще се проведе перформативно четене на Метеор по новата книга на Боян Манчев „Облаци. Философия на свободното тяло”.

„Облаци” поставя въпроса за свободата на тялото и метаморфозата на субекта, опитвайки се да разпали въображението отвъд ограниченията на закостенелите форми. Книгата въвежда нов радикален метод, определен от Манчев като „философска фантастика”. Облачната книга започва с ексцес, тя трябва да свърши с ексцес. Ексцесът е самата лекота.

Боян Манчев е философ, автор на осем книги на български, френски и италиански език и над 200 студии на повече от 20 езика, публикувани в Европа, Азия, Северна и Южна Америка.

Манчев заличава границите между културните, езиковите и дисциплинарните контексти. Без да прекъсва връзките си с българската среда и продължавайки да преподава в България (НБУ и СУ), през последните двайсет години той разгръща дейността си в Париж, където през миналото десетилетие ръководи една от най-влиятелните институции в съвременната философия, Международния философски колеж, и в Берлин, където е професор по философия и културна теория в Университета за изкуства от 2011 г. насам. Въпросът за нова философска форма, отговаряща на изискването за динамична онтология, е централен в изследователската, преподавателската и драматургичната му работа.

„Облаци” е третото издание на Метеор, след „Що е то съвременен танц?” на Ани Васева и „Ролята на учените в културния и политически живот на традиционна Корея” на Яна Манчева. Целта на издателската поредица на творческия колектив, основан от Ани Васева, Леонид Йовчев и Боян Манчев, е да публикува издания, директно свързани с творческата дейност на групата и на всеки от участниците в нея, разширявайки прогресивно обхвата си. Графичният дизайн на първите две книги е дело на Георги Шаров, а художник на “Облаци” е Свобода Цекова.

С участието на Леонид Йовчев, Мария Панайотова, Емона Илиева, Валери Георгиев и философите Боян Манчев и Футоши Хошино, под ръководството на Ани Васева с включени текстове на Уилям Блейк, Ясуо Кобаяши и Футоши Хошино.

ХАРЕСА ЛИ ВИ СТАТИЯТА?

Актьори четат новата книга на Боян Манчев в рамките на Нощ/Пловдив
Оценете статията
Вашето мнение е важно за нас!