„Антифриз“ в кръвта! Пловдивската ъндърграунд банда с дебютен албум

„Пънкът е политнекоректен и ние започнахме именно с такава идея. Смятам, че властта трябва да се мрази, защото ако изпитваме просто апатия към нея и тя става апатична към нас.“ – Велизар Телкийски

0
1037
Антифриз

Нужно е време за един музикален „продукт“ да излезе на пазара. Понякога това време продължава с години, докато творците се почувстват достатъчно подготвени и сигурни. Такава е историята и на пловдивската пънк група „Антифриз“.

Основана през 2011 година със седем члена, към днешна дата се състои от Велизар Телкийски – бас, Николай Трифонов – лийд китара, Васил Мамърски – барабани и Павел Ваклинов – саксофон.

Шест години по-късно от създаването си, бандата представя дебютния си албум „Коалиция за умствено размразяване“, който представлява колекция от осем вече познати на публиката песни. Те са „БГ мома“, „Кънтри“, „Откровение“, „Сър Стенли Ройс“, „На село“ и „Магазин“, които са презаписани, както и две нови песни с политическа насоченост „Политик“ и „Демокрация“.

Албумът ще излезе официално на 30 септември в рок клуб „Полинеро“ от 22:00 часа. Песните са записани и аранжирани от Васил Вълчев. Мениджър на албума е Калина Петрова.

Обложка на албума Коалиция за умствено размразяване

Основателят на групата Велизар Телкийски шеговито признава, че свирят пънк, защото в миналото са можели да свирят само в този стил.

„Пънкът е политнекоректен и ние започнахме именно с такава идея. Смятам, че властта трябва да се мрази, защото ако изпитваме просто апатия към нея и тя става апатична към нас. Хората, които не се интересуват от политика, губят много, защото от нея зависи до голяма степен бъдещето на народа.“

Макар че се захваща политическата тематика, групата предоставя вижданията си чрез забавен контекст, покрай който се прокрадват и сериозните сюжетни линии.

„Когато сериозността преобладава в една ниша, скоро на хората започва да им доскучава. Затова и ние се стремим да забавляваме слушателите с музиката си. Всичките ни текстове са написани на случаен принцип. Самият сър Стенли Ройс привлече вниманието ми с пошлостта, която пропагандираше, но истината е, че дядо Стефан провокираше хората да се замислят за политиката в България и демографския й срив. Жалко е, че тази идея остана неразбрана от околните“, обяснява Велизар.

Той, както и колегите, му са убедени, че музиката е една от най-големите сили в света, която може да повлияе на поколенията, затова с нея трябва да се внимава. Спокойно може да кажем, че „Антифриз“ е основна брънка в градската ъндърграунд култура, без реален конкурент в пловдивската музика. Разбира се, като всички останали, изпълнителите мечтаят за големи сцени и препълнени стадиони, но амбицията им не се е превърнала в идея фикс. Всеки един от тях се занимава и със странична професия, за да се изхранва, а желанието за пробиване на „четвъртата стена“ ще дойде постепенно, в подходящия момент.

„В момента сме в най-добрия си състав. Малко по малко се развиваме, учим се в музикално отношение и се стремим към разнообразие, защото ако един музикант лежи на една основа и на един стил, той остава ограничен“.

Членовете на „Антифриз“ не се вземат на сериозно и може би това е най-печелившото им качество. С пънк звучене и ненатоварващи текстове, те залагат в творчеството си социални въпроси, поднесени по един разтоварващ и идентичен начин. И въпреки всички пречки, промени и изчакване, дебютният албум е едва началото на музикалната им кариера.

 

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.