Апелът на Националната лотария: Подпишете петицията ни срещу празни надежди

2
576
loto

Българският народ е беден. Понякога душевно, по често финансово. А когато един човек е беден, той е нещастен. Той озлобява – към съседа, към ближните, към съдбата, към себе си дори, защото постоянно живее в тревога и притеснение как да изкара следващия ден. Бедният човек финансово е беден и душевно, защото няма време да мисли за духа, за красотата на света, за природата и изкуството, когато постоянно мисли как да си плати сметките.

Точно в подобни периоди на „криза“, като хала нахълтва Хазартът под една или друга форма и отравя съзнанието на човека. Същият този, който се моли за по-добро бъдеще. Хазартът е пристрастяващ и това е ясно на мнозина. Бумът в българската история дойде с откриването на Националната лотария, която сякаш е превзела ефира, а и ума на хората. Вече няколко години приходите на Васил Божков (собственик на Хазартно дружество „Ню Геймс“) нарастват до цифри, които леко ни плашат.

За сравнение: през 2015 година приходите от „Държавна лотария“ и „Лотария България“ (б.а. и двете собственост на Божков) възлизат на 250 млн. лв. Година по-късно те скачат с още 70 млн. Монополът на дружеството стана толкова повсеместен, че през 2017-та данъчните приходи от лотарията отчитат ръст с 8% спрямо 2016-та или общо 345 млн. лв. печалба.

loto

И така хората се манипулираха и даваха последните си пари за билетчета. Търкаха ли търкаха, ограмотяваха се от кръстословици и пътуваха до Египет за… празни надежди. И в случая не става въпрос за липса на интелект, а за една добре смазана маркетингова кампания, която се оказа повече от работеща.

Огънят под краката на „Ню Геймс“ започна да пари, когато съвсем наскоро излезе проект за промяна в закона за хазарта към Министерството на финансите (проекта може да свалите от ТУК). Проектът налага сериозни рестрикции относно рекламата и разпространяването на всякакви хазартни игри и формати. В момента в България лотарийни билетчета се продават във всеки един магазин, вместо в специално лицензирани за целта обекти. Проектът цели този факт да се промени, както и да се намали до минимум рекламата, особено в прайм тайма на националните телевизии. Дружеството вече не веднъж отнесе глоби заради рекламните си клипове и използване на непълнолетни лица в тях.

Освен всичко друго, лицензираните хазартни дружества като „Български спортен тотализатор“, трябва да отделят по закон част от приходите си за спонсориране и подкрепа на родния спорт. Докато частните фирми, като „Ню Геймс“, нямат подобно задължение.

И макар това олекотяване от страна на държавната им зависимост, контраатаката на Националната лотария не закъсня, а първата копка се даде с клип, на който, иначе любимият актьор на цял народ, Захари Бахаров отправя апел към привържениците на лотарията и обвинява политиците, че отнемат свободата и надеждите на българските граждани. Празните надежди…

Така държавата се раздели на две – тези „За“ и тези „Против“. Ние знаем, че Захари няма избор, освен да изпълни наложените му задачи, защото е обвързан с договор и ако откаже ще плаща неустойки и санкции. Знаем, че той не е виновен. Всъщност това е един хитър ход, един умело изигран офицер по шахматната дъска, който ще повлече след себе си мнозина. Неговата вина е, че по начало се е съгласил да влезе в тази объркана схема и да продава празни надежди за жълти стотинки. Жълти, но не за него.

Вече официално излезе и петиция за събиране на подписи в подкрепа на Държавната лотария. Може да я откриете в обекти като бензиностанции „Петрол“. Поне ние я открихме там, без да я подпишем, разбира се. Ние не продаваме надеждите си за жълти стотинки, пък ако ще и цял живот да останем бедни.

loto

С тази статия не ви казваме какво да правите, в какво да вярвате или как да живеете живота си. Това не е морален очерк, не налагаме личното си мнение, макар да признавам, че за първи път от дълго време одобрявам решението на Министерски съвет. Каквото и да решите – дали да подкрепите или не Държавната лотария запомнете, че струвате повече от едно картонче…

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

2 КОМЕНТАРИ

  1. Бъркате Националната с Държавната лотария. Трябваше да се информирате по-добре, но идеята е много добра.

    • Точно за Националната лотария става въпрос, г-н Пейтан. Радваме се, че ви харесва идеята, но всичко е проверено. И вие лесно може да намерите информация за казуса и за самата подписка, излезе и видео със Захари Бахаров, а и на снимката с петицията си пише „Националната лотария“ 🙂 Желаем ви хубав ден.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.