Артисти от Япония, Германия и Великобритания се включват към беседите за остров Адата

0
25

Творческа среща с артисти от България, Япония, Германия и Великобритания ще се състои на 13.06.2018 (сряда) от 17.00 до 21.00 часа в пространството на СКЛАД в Тютюневия град. Събитието е четвърто поред в рамките на ADATA AiR –  програмата за творчески резиденции на фондация „Пловдив 2019“. Срещата има за цел да представи идеите за художествени проекти на различни артисти, свързани с града, реката и остров Адата като се потърсят мненията и впечатленията на пловдивчани.

От 17.00 часа в поредицата от представяния тази сряда участниците и гостите в дискусията ще се запознаят с работата на Митко Митков (България /Германия) и Шо Хасегава (Япония/Германия) и курираната от тях pop-up изложба, представяща автори от творческата сцена на Хамбург. Час по-късно в разговорите ще се присъедини интердисциплинарният артист Габриел Бърч от Великобритания, който ще представи свое изследване за неформалните институции и идеята, която ще пресъздаде на острова през 2019-та.

Англичаните Тони и Сандра Столърд  представят от 19.00 часа своята експериментална скулптурна инсталация наречена ‘Seed’. Тя е създадена с различни медии включително светлина по време на двуседмичния им престой в Пловдив и е предварителен проект за по-голяма работа, която ще включва керамика и светодиоди. Идеята се развива като инсталация в Тютюневия склад, която се основава на културната история на Пловдив, особено на древната култура и нейното наследство съпоставени с модерността и съвремието. В основата ѝ стои семето /seed/ като символ на началото на разнообразни форми на живот в природата и културни прераждания.

ADATA AiR е проект на Фондация „Пловдив 2019“, реализиран в партньорство с Гьоте-институт България и Полски институт в София. Програма ADATA AiR е един от основните акценти в програмата на Пловдив за 2019 г. Работата и участието на резидентите в нея създава допълнителни възможности за партньорства и взаимодействия на местно ниво, както и значително  разнообразяване на културния климат в града, което е една от основните цели на програмата.

Повече информация за артистите:

Митко Митков (Русе, България) живее в Хамбург, Германия и разделя времето си между публикации, обучение и курирането на художествени проекти. Предимно чрез разказване и повторно сглобяване на истории, произведения на изкуството и изображения, той се опитва да размие линията между реалността и фантастиката.

http://mitkomitkov.com/

Шо Хасегава (Гунмa, Япония) е артист, който работи с различни медии, който живее и работи в Хамбург, Германия. Артистичната мупрактика е тясно свързана с природни феномени като светлина и движение, които могат да бъдат конкретни, както и абстрактни сами по себе си.

http://www.shohasegawa.com/

Габриел Бърч е интердисциплинарен артист, чиято практика е обуслована от пресечната точка на изкуство и архитектура. Той учи скулптура в Кралския колеж за изкуства 2012-2014, след като завършва университета в Брайтън. Работата на Габриел Бурч е представяна в Обединеното кралство и в международен мащаб с институции като Arnolfini, V & A и Glasgow International.

http://www.gabrielbirch.com/

Тони и Сандра Столърд имат над 20-годишен опит в работа свързана с проекти за открити публични пространства. Представяли са съвместно и самостоятелно свои творби както в Англия така и на много места извън страната.

https://www.tonystallard.co.uk/

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.