А някой кара колело в Пловдив… но крадено

Колелото на арх. Павлин Христозов е било откраднато днес от работното му място, докато е изпълнявал служебните си задължения

0
227
Kolelo

От близо три години пловдивската администрация се гордее със своите нови велоалеи, за които отиде голям процент от бюджета за пътнотранспортния проект. В своята специфика карането на велосипеди е препоръчително от гледна точка опазването на околната среда, грижа за физиката и здравето на колоездача и по-малка натовареност на трафика. През същите тези години, в които се строяха велоалеите и в годините след това, се организират редица последователни мероприятия, кампании и инициативи, поощряващи карането на колело, заради гореизброените цели, да не говорим колко по-икономично е.

Всичко щеше да е прекрасно, ако собствениците на велосипеди не бяха също толкова застрашени от кражби, както са застрашени собствениците на лични автомобили. Може да ви се струва нереално и смешно, но е точно така. Фактите сочат, че почти всеки ден някой се оплаква за откраднатото си колело, а крадците така и не биват намерени. Специално поставените на различни места из града велостоянки също не са защитата, от която имат нужда. През 2017 година велосипедистът Максим Кехайов засне клип, в който нагледно показа как „краде“ собственото си колело, заключено на една такава велостоянка на Гребната база, като разби на пух и прах твърденията, че двуколките на хората са в безопасност, оставени без надзор на подобни съоръжения. Освен това, трябва да се подчертае, че голяма част от велостоянките нямат видеонаблюдение, което често разубеждава колоездачите да заключват превозните си средства на тях.

Както споменахме, крадци на колела трудно се намират, още повече, че част от тях са научени и разпродават колелото на части, за да не ги хванат. Ще дадем пример с това, че в периода от 2013-та до средата на 2017-та Столична полиция е локализирала и върнала по-малко от 8% от велосипедите, обявени за откраднати.

Поредният случай, за който разбрахме, е не по-малко неприятен. Става въпрос за колелото на Павлин Христозов, който работи като архитект в архитектурно студио на ул. „Парчевич“ 5. Улицата се разполага зад спирката срещу хотел „Рамада Пловдив Тримонциум“, по-известен само като „Тримонциум“. Когато днес арх. Христозов пристига на работа, оставя двуколката си на терасата, както прави всяка сутрин. Студиото се намира на първия етаж, но въпреки това няма директен изглед към улицата, а около тях има и други търговски обекти, които привличат повече внимание.

Kolelo

Kolelo

Днес, обаче, късметът не е на негова страна и между 10:30 и 11:00 часа преди обед, колелото бива задигнато. Никой не е видял как, нито кой. Самото то е повече с дизайнерска стойност, отколкото  материална, защото Павлин Христозов е отделил време и средства, за да подобри външния и техническия му вид. Снимките, които ви показваме са преди ремонтната дейност по него. В момента каплите също са оранжеви като ръкохватките на спирачките.

Това е вторият велосипед на Павлин, който му крадат в рамките на една година, а джамбазът на първия така и не е бил намерен.

Все пак има светлина в тунела и надежда за намирането на откраднатото колело. Охранителна камера е заснела крадеца, карайки колелото на арх. Павлин Христозов.

Павлин, както и ние, апелираме ако някой засече колелото или разпознае крадеца, да се свърже с арх. Христозов на фейсбук профила му https://www.facebook.com/pavlin.hristozov или да се обади на МВР Пловдив, където кражбата е официално заведена.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.