Барманът от световна величина Алесандро Катани за страстта към правенето на коктейли

0
60
Алесандро Катани

Автор: Кристина Славова

Алесандро Катани е барман от световна класа и главен бранд амбасадор на италианската компания Fabbri. Срещахме се с него в Avenue bar & dinner, където проведе Master Class пред бармани и собственици на едни от най-добрите заведения в Пловдив и региона.

-Алесандро, как и кога барманството стана твоя професия?

Тази история започва с много страст, всичко се случи като на шега. Бях в университета и следвах медицина а, за да се подпомагам финансово, започнах да работя в бар в моя роден град Болоня. Тъй като през деня бях зает с лекции, логично беше да намеря работа, която е в по-късните часове.  Бях много млад и недоспиването не беше проблем. Най- важно за мен беше да изкарвам пари, за да мога да плащам обучението си. Година по-късно, въпреки че бях много добър студент, реших да се откажа от университета, защото просто се влюбих в тази професия. Тогава започнах да се обучавам и да отделям необходимото време на барманството.

-Какво най-много ти харесва в тази професия?

Предизвикателството да предложиш най-подходящия коктейл на всеки клиент. Има тръпка в това да се опиташ да отгатнеш от какво имат нужда в конкретния момент и да го материализираш, сервирано в чаша.

-В какво се изразява работата ти като посланик на Fabbri?

Да си бранд амбасадор означава да си представител на марката в чужбина и да показваш защо този продук заслужава да бъде оценен. Но това не е всичко – аз съм главен посланик на бранда, което означава, че съм отговорен за останалите посланици на марката по света. Също така участвам в провеждането на проучвания и стратегии за развитие на бранда. Събирам отзивите и предложенията от барманите по света, с които се срещам, както и от всички мои колеги посланици. На базата на тях  създавам нови продукти и нови вкусове. Участвам и в организацията на международни изложения. Работата ми е много динамична и е свързана с ангажименти в Италия и по света.

-Кой е последният коктейл, който създаде? Какво те вдъхнови да го направиш?

Последният коктейл, който измислих е много важен за мен, тъй като е посветен на моя роден град Болоня. В основата му е нов продукт на Fabbri, който лансирахме през април, но все още не наличен в България. Планираме да се появи на българския пазар през следващия сезон. Става въпрос за ликьор с амарена чери аромат. Малко хора знаят, че Fabbri е създадена през 1905 година като дестилираща фабрика, която произвежда основно ликьор. Компанията произвежда алкохол до 70-те, когато навлизат нови тенденции в индустрията и се взема решение  производството да се съсредоточи върху безалкохолните напитки. Тогава започват да се правят нашите известни сиропи, които в началото са били основно за домашна употреба- използвали са ги домакините, за да правят свежи плодови сокове.

По-късно намират приложение в сладкарството и в производството на сладолед. Продуктът, в основата на моя нов коктейл, се казва Marendry и се е произвеждал между 50-те и 70-те години на миналия век. Сега, повече от 40 години по-късно, го пускаме отново в производство като сме го видоизменили, съгласно съвременните тенденции. Например, в миналото е бил на основата на бренди, тъй като брендито е било много популярно в Италия като напитка, която споделяме вечер, докато общуваме с приятели. Днес е на горчива основа, което го прави подходящ за смесване на коктейли. Името, което дадох на коктейла е “Нептун”- богът на морето. Това е много важно за Болоня, тъй като един от символите на града е статуята на Нептун, която се намира до най-известния площад Плаца Маджоре.

Реших да се казва така , за да направя подарък на нашия град. Съдържа ликьор Marendry, ром от Ямайка и портвайн. За последните две съставки се вдъхнових от Атлантическия океан, който на запад докосва Карибите, а на изток- Португалия. Коктейлът се сервира в чаша за мартини и съм нетърпелив да го представя в България догодина.

Маршрут

Отправен адрес: Използване на текущото местоположение

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.