Бедо Стамболян – пловдивският DJ, който покори Ню Йорк

През годините Бедо Стамболян е работил с много знаменитости в областта като DJ Баба Яга, DJ Optic, DJ Balthazar, DJ Уали Лопез, Пол Харис от Dirty Vegas и други

0
326
Бедо Стамболян

Все повече българи търсят късмета си извън пределите на нашата територия. Някои защото смятат, че светът е по-голям от една държава и искат да го опознаят, други защото не намират развитие в българската система и търсят друга алтернатива.

Съдбата на Бедо Стамболян го отвежда в Съединените щати преди петнадесет години, а през 2008 година става DJ в Ню Йорк, в комбинация със своя приятел Божидар, също от Пловдив , в направление електронна и хаус музика. Още от 17-годишен влиза в клубовете като професионален DJ, макар че в Америка пълнолетие навършваш чак на 21 години.

„Беше трудно да пробием, търсихме българската гилдия, организирахме български партита. Светилото за електронна музика в Ню Йорк тогава беше клуб Pacha. В последствие клубът промени политиката си и започна да пуска EDM, така наречената electric dance music, което от една страна даде възможност на много хора да се запознаят със стила, но от друга страна комерсиалната електронна музика даде грешна представа на хората за хауса. Тази политика застана на пътя на развитието на ъндърграунд музиката.

Няколко години след това Pacha затвори. Това беше и повратният момент за развитието на електронната ъндърграунд музика. Изведнъж в забравени индустриални квартали започнаха да се появяват клубове във фабрики и изоставени сгради. Каниха се много именити изпълнители, както и нови лица, в почти тайни партита. Хората започнаха да попиват наново тази музика.“

Бедо също се е изправял пред не лесния избор – дали да залага на комерсиалната, но доходоносна музика или да наблегне на ъндърграунд звученето, това, което обича и го прави щастлив. В крайна сметка избира второто, макар и с ясната представа, че най-вероятно работата и участията му ще намалеят драстично.

Въпреки това, с музикалния си партньор Божидар създават лейбъла 2 NYC. Малко по малко печелят вниманието на хаус публиката в Ню Йорк. Участват в клубове като Sullivan Room, Hudson Terrace, WMC, на зимния фестивал за електронна музика в Маями, както и много други.

Бедо Стамболян

Поради определени обстоятелства, след време двамата се разпадат и Бедо поема по собствен път. Пуска deep, afro и tech хаус, разработва две самостоятелни марки – Music is love и Closer 2Gether, а новото начало идва от две български момчета, които отварят клуб No5 NYC и го канят за DJ. Всъщност Closer 2Gether е подмарка на Music is love, която е малко по-различна, но и двете функционират с ясната цел да създават по-интимна атмосфера на партитата, в по-малки пространства, където DJ-ят не е отдалечен от публиката, а напротив – на една ръка разстояние.

„С Music is love исках да пресъздам чувството на позитивна енергия между изпълнител и публика. Да комбинирам място с концепция и чувство. Всичко това заформя един магически кръг изпълнен с любов.“, споделя пловдивчанинът.

През годините Бедо Стамболян е работил с много знаменитости в областта като DJ Баба Яга, DJ Optic, DJ Balthazar, DJ Уали Лопез, Пол Харис от Dirty Vegas и други. Паралелно винаги се е стремял да подхрани и подкрепи и българската следа в електронната музика, а сред родните изпълнители, с които е имал досег спадат Пачо и Пепо, DJ Steven от Метрополис, Дани, DJ Todd, Versus, а наскоро и с братовчед си DJ Mikey Flex , който пуска hip hop и R’n’B музика.

Имал е участия в клуб Comics, Cacao beach, Bally, Barcode в Хасково, Xtravaganzza във Варна, на фестивала на Метрополис “Insomnia”в Приморско и други.

„В България има много талантливи артисти, които не са получили своя шанс на голяма сцена. Има български DJ-и, които по нищо не отстъпват на световните имена и при всеки удобен случай гледам да им подавам ръка. В Америка сцената е много по-различна от българската. Ню Йорк е град, който работи по собствен начин и всички се съобразяват с него. Можеш да се провалиш много лесно, но ако си борбен, градът ще те награди.“

Днес Бруклин е главна дестинация на електронната ъндърграун музика и дава шанс на ню йоркските локални изпълнители, които се опитват да пробият не с факта, че познават много хора, а с чист талант и упоритост.

Маршрут

Отправен адрес: Използване на текущото местоположение

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.