forum

Под надслов “Бизнесът-сила за добро” се проведе регионалният форум на Бълагарската мрежа на Глобалния договор на ООН. Той представлява доброволна инициатива на обединените нации за насърчаване на бизнеса в световен мащаб да възприема устойчиви и социално отговорни политики и да докладва за тяхното изпълнение.

Глобалният договор на ООН е най-голямата инициатива на Организацията на обединените нации (ООН) за връзка и партньорство с отговорния бизнес в сферата на корпоративната устойчивост. Създадена е през 1999 година от бившия генерален секретар на ООН Кофи Анан. Световната инициатива призовава компаниите да приведат своите стратегии и операции в сихрон с универсалните принципи за човешки права, труд, околна среда и антикорупция, и да предприемат действия в полза на обществото.

forum

Българската мрежа на организацията спазва стриктно основополагащите ѝ принципи, създавайки полезни социални практики, с които да докаже важната роля на бизнеса в създаването на по-добър свят.

В събитието “Бизнесът-сила за добро”, което се проведе в Лимакон център, участваха представители на регионалния и национален бизнес, които показаха своя личен пример и дейност, допринесли за развитието на България в различни аспекти- доброволчески инициативи, опазване на околната среда, професионално обучение и други. Форумът бе открит от Пламен Пенчев – изпълнителен директор на Тракия Икономическа зона. След него думата бе взета от Огнян Траянов – председател на Българската мрежа, който представи нагледно дейността на организацията, ефикасността на работата по колективни проекти, чрез ресурсите на бизнеса. Траянов подчертта ролята на бизнеса с факта, че в световен мащаб доверието на хората в държавните институции отслабва за сметка на доверието в частния сектор.

Своите практики и социална ангажираност представиха редица регионални компании, сред които Асарел Медет, показвайки ползата от дуалното обучение и подготовката на кадри още преди приключване на тяхното образование. Петър Костадинов от EVN показа добрите практики в корпоративната социална отговорност, чрез личното ангажиране на служители и общности. Сред останалите участници в “Бизнесът-сила за добро” бяха Валентина Куцева и Иван Бондоков- създатели на Limacon Event Center, водещата онлайн и офлайн платформа за бизнес хора, както и на Limacon Marketing, Симеон Гавраилов – управител на Cupffee, Венсан Гайо – създател на шоколад Гайо, Д-р Марина Стефанова и Дарина Георгиева – част от Българската мрежа на Глобалния договор на ООН.

forum

Необходимостта от обединение на бизнеса за развитието на редица аспекти от социалния, културния и дори битовия живот на обществото е голяма. Големите компании, както в България, така и извън страната осъзнават все по-ясно тази нужда. Служителите, от своя страна, все повече показват желанието си да помагат и да бъдат полезни със знания и умения, в и извън работните си места.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.