Не откачайте, но Бил Гейтс смята, че “зад ъгъла” ни чака нова епидемия, за която не сме подготвени. Милиардерът-филантроп предупреди за “значителна вероятност за голяма и смъртоносна пандемия в съвременния свят”.

На конференция пред масачузецката медицинска аудитория Гейтс би аларма за потенциална треска, която може да засегне повече 33 милиона души по целия свят само за 6 месеца, предава Washington Post.

Гейтс, който твърди, че обикновено е оптимист откъм човешки прогрес, твърди, че светът, като и САЩ, трябва да имат готовност за пандемията. “Ако някъде е имало оръжия, които са направени, за да унищожат над 30 милиона души, правителствата щяха да се подготвят максимално бързо за тях. Когато става дума за биологична заплаха, не трябва да се отлага, а да се действа по същия начин”, коментира той.

Това е проблем, за който милиардерът говори от известно време. Той го е споменавал на няколко конференции и важни срещи през 2016 година, като например тази в Мюнхен преди година, Световният икономически форум в Давос и много други.

Гейтс цитира симулация от Института за моделиране на заболяванията, за да покаже колко смъртоносен може да се окаже новият грипен вирус, когато населението е неподготвено. Това далеч не е единственият източник, предупреждаващ за такава възможност. Проектът на Оксфорд за глобалните приоритети, публикуван през 2016 г., показа, че природната пандемия, заедно с ядрената война, са най-големите рискове за цивилизацията в момента. Присъединяването към тези заплахи като основна грижа е вариацията на естествената пандемия – умишлено създадена пандемия, като тази, която може да се счита като атака на биотероризма.

Напредъкът в технологиите, които могат да бъдат използвани за предотвратяване на разпространението на вируси, може да бъде използвана и от недобросъвестни групи за създаване на нови заплахи и оръжия за патогени.

CRISPR е мощен инструмент за променяне на гени, който обещава изобилие от добри такива, но би могъл да даде възможност за такава атака от злонамерени групи от хора.

“Следващата епидемия може да възникне на компютърния екран на терорист, който има намерение да използва генетично инженерство, за да създаде синтетична версия на вируса на едра шарка … или супер заразен и смъртоносен щам на грипа”, предупреждава Гейтс през 2016 в Мюнхен.  Независимо от непрекъснатото навлизане на Гейтс  в дома на биологичните заплахи, които могат да изтрият големи парчета от населението на света, посланието му до голяма степен отива в глухите уши от онези, които имат способността действително да направят нещо по въпроса.

Гейтс разказа на Washington Post за срещата си Доналд Тръмп. Той е окуражил президента да наблегне на проблема със здравната сигурност, като го е посъветвал да проследи работата на представителите на отделите “Здравеопазване и човешки услуги”, Националните здравни институти и Администрацията по храните и лекарствата.

Бившият съветник по националната сигурност на Тръмп, Хърбърт Макмастър, се срещна с Гейтс няколко пъти, но той бе свален и заменен от Лоракс Джон Болтън, който все още не се е срещал с Гейтс и вероятно няма голям интерес към това, което има да каже.

Гейтс поставя в негова полза усилията, които ще бъдат необходими за предотвратяване на биологично бедствие по начин, който би привлякъл Болтън и други ястреби в администрацията на Тръмп.

“Светът трябва да се подготви за пандемии по същия сериозен начин, по който се подготвя за война”, каза бившият ръководител на Microsoft по време на речта си.
Докато Гейтс твърди, че е готов да говори пред Съвета за национална сигурност за решаването на този проблем, той се опитва да прокара проблема във всички фронтове.

“Но, нали разбирате, мисля, че трябва да прокараме това … и в изпълнителната власт, и в Конгреса”, обяснява Гейтс пред Washington Post. “В тези насоки не се полагат големи усилия”, допълва той. Конгресът насочи допълнително финансиране към Центровете за контрол и превенция на заболяванията като част от новия закон за разходите, което е малка стъпка в правилната посока.

“Това би могло да бъде важна първа стъпка, ако Белият дом и Конгресът използват възможността да формулират и “прегърнат” лидерската роля на САЩ в тази борба”, допълва Гейтс в речта си.

Докато Гейтс чака администрацията на Тръмп да ​​започне да приема насериозно сериозно биологичните заплахи, неговата роля е да помогне там, където може. Той обяви, че фондацията “Бил и Мелинда Гейтс”, в партньорство със семейството на съоснователя на Google Лари Пейдж, ще предостави 12 милиона долара безвъзмездни средства за разработване на универсална грипна ваксина, която може да защити населението срещу повечето видове грип.  Все пак, Гейтс отбеляза, че ваксините отнемат време за развитие и разгръщане, а междувременно може да има много смъртни случаи, ако не бъдат предприети други важни стъпки

Дали администрацията на Тръмп в крайна сметка ще засили интереса си и ще предприеме действия срещу потенциалната пандемия, която би могла да бъде причинена от огромна биологична заплаха? Като се има предвид, че грипа обикновено удря най-лесно социалните групи с ниски доходи, най-доброто решение на проблема е да се направят ваксини, които да бъдат лесно достъпни, пише Zdrave.to.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.