Борбата за зеленината в Пловдив продължава занапред

0
78
Борбата за зеленината в Пловдив продължава занапред
Снимка: chakarov.eu

Борбата за зеленина в Пловдив продължава и занапред, защото в последните години градът се задъхва от липса на паркова среда.

В неделя /07.06.20 г./ се проведе първият П Р О Т Е С Т срещу застрояването на междублоковото пространство на бул. Марица 148. Над 200 граждани от квартала положиха своите подписи за създаването на инициативен комитет. Той ще има тежката задача да се срещне с представителите на смолянската фирма.

Борбата на живущите започва преди много години, след като бивш архитект на Община Пловдив разменя земи в село Строево срещу терена на Марица. Тогава възрастен съсед повежда борбата за пространството. След отказ от страна на пловдивските съдии, той не се отказва и стига до ВАС в София. Там окончателно печели.

Остава неясно за нас, как след като веднъж е отменено правото на строеж, Община Пловдив го издава на ново. Същевременно остава и неясно, защо и как собствениците са придобили терена на Марица. Реално след получаване правото да строят, те намират близката до властта фирма “Инджовстрой” и го продават за не малка сума пари.

При първия опит да бъде заграден терена през 2019 г. живущите се вдигат на протест. Тогава годината е предизборна и никой не желае да влиза в пререкание със своите избиратели. Включително и Дани Каназирева се включва, като към 04.06.19 г. е кандидат за кмет. Тя кани гражданите да участват в извънредна сесия на Общински съвет по темата.

До борбата през 2020 г. се стигна, поради желанието на инвеститора да започне строеж. Тази акция провокира нова вълна на недоволство, защото въпреки обещанията развитие по въпроса няма. Гражданското недоволство не е ориентирано пряко към инвеститора, а към хората, които са разрешили да се строи. Затова борбата за парка трябва да продължи с нови сили.

Борбата за зеленината в Пловдив продължава занапред
Снимка: chakarov.eu

Борбата спасява зеленината

През последните години от зеления град на България, Пловдив се превърна в море от бетон. Тази тенденция събуди изключително много гражданска енергия срещу администрацията на Общината. Най-силно изразено недоволство се очерта в район Южен, където презастрояването е видимо и с просто око.

Един от най-известните случаи е строителството на градинката за Юбилейния блок в Кючука. Там известна пловдивска фирма вдигна сграда, след изключително съмнителни изменения и заповеди от страна на администрацията. След дълга битка по съдилищата на България, те успяват да върнат делото за преразглеждане в Пловдив.

Вторият куриозен случай е свързан с градинката до НАП – Пловдив. Борбата за запазване на терена намиращ се на ул. “Братя Бъкстон”, стартира през 2017 г. Фирма инвеститор решава да построи 8 етажна сграда върху терен облагороден по програма “Красива България”. След няколко години и игра на котка и мишка с администрацияте, те успяват да спрат строежа.

Същата е и съдбата на парка за хотел Санкт Петербург. Благодарение единствено на волята на граждните днес още има парк. Борбата за зелената площ е безпощадна, защото финансовият интерес е изключително голям. Въпреки това живущите не се отказват да спасят парка зад хотел Санкт Петербург. За тях ние ще напишем специална тема, за да разкажем тяхната история.

Снимка: chakarov.eu

Борбата ни обединява и ще победим

На 07.06.20 г. се случи нещо, което не бяхме виждали скоро в нашия град. Освен живущите, които бяха инициатори на П Р О Т Е С Т, към тях се присъединиха и от други инициативни комитети. Присъстваха Асен Костов, Чавдар Андреев от Да спасим парка зад хотел Санкт Петербург. Хора от Кючук Париж участвали в протестните действия срещу презастрояването на квартала. Много млади и активни пловдивчани, които имат силно изявено гражданско съзнание.

Това обединение на хора ни показва, че Пловдив е жив и е готов да се бори. Да отстоява правото на въздух и зеленина. Да не се предава под нежеланието на административните органи да опазят и малкото останали зелени площи в града. Теренът на ул. Весела създаде нова гражданска сила, с която администрацията и инвеститорите, трябва да се съобразяват. Дали това ще промени съдбата на зеленината в Пловдив, тепърва предстои да разберем.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.