Бузлуджа
Снимка: Wikepedia

В поредицата „Мистериозната България“ ще ви запознаем накратко с 12 удивителни, чудати и на моменти необясними местности от нашата родина. Места, които са енигма не само за нас, но и за останалия свят. Места, с които можем да се гордеем и които отварят в съзнанията ни въпроси.

Първата статия от поредицата е “Бузлуджа- забравеният паметник”.

Паметника Бузлуджа е издигнат през 1981 година на връх Хаджи Димитър. Паметникът представлява най-големият идеалогически паметник на комунистическия режим в България. Самият връх е носил името Бузлуджа до 1942 година. Името си получава в чест Бузлуджанския конгрес, проведен на това място през 1891 година, на който се очредява Българската социалистическа партия.

Решението за изграждането на Дом-паметника на БКП се взима през 1971 година от Секретариата на ЦК на БКП. Строежът започва през 1974 година. За построяването му са събрани дарения на стойност 14 186 000 лева. В строежа му се включват тогавашните строителни войски и доброволци-бригадири от Димитровски комунистически младежки съюз.

Монументът се изгражда в близост до местността Вътре поле, считана за географския център на България. В петолъчката на върха на пилона са монтирани осветителни тела с мощност 150 КW, като по проект светлината от тях може да се види от румънския бряг на река Дунав, а през нощта и в ясно време – от брега на Бяло море и Беломорска тракия. До Паметника Бузлуджа са построени пътища от връх Шипка и от главния път Стара Загора- Русе. През 1978 година Бузлуджа е включен в Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа”, обявен за исторически и архитектурен резерват.

Архитектурният проект е дело на колектив, начело с архитект Георги Стоилов, а конструкциите са проектирани от екип, ръковеден професор инжинер Добромир Коларов. Архитектурата на паметника е описвана като жертвен поднос и колона. Смята се, че има визуална прилика със сградата на Гръцката православна църква в щата Уисконсин, САЩ и Олимпийския стадион в Монреал. Цялата конструкция се състои от куполна сграда и седемдесет метров двоен пилон, на чиито връх от двете страни са монтирани неправилни петолъчки. Тържествената сграда е декорирана с мозайки, пресъздаващи борбите БКП и изграждането на сициалистическото общество.

След политическите промени от 10 ноември 1989 година състоянието на паметника се влушава. През 1992 година по закона за удържавяването на имуществото на БКП и паметника е удържавен. Въпреки затварянето му паметника често става убект на вандалски набези. Поради което биват счупени множество стъкла, голяма част от мозаечните предмети са унищожени. Съществувал е мит, че петолъчката е изработена от рубин, поради което е обстрелвана нееднократно с огнестрелно уръжие.

По решението на правителстовото през 2011 година паркът е даден безвъзмездно на БСП, това обаче се променя през 2017-та година, когато влизат в сила промени в Закона за държавната собственост, които отхвърлят решението от 2011-та. Сред редица парламентарни и обществени обсъждания става ясно, че според закона за държавната собственост се забранява безвъзмездното прехвърляне на държавни обекти, земи и други.

Въпреки спорното си минало и занемарен вид паметника Бузлуджа попада под номер 25 в класацията на „Най-красивите изоставени места в света”. През 2013-та година печели първо място в сходна класация.

Ако вие любопитно, може да прочетете и други статии от поредицата Мистериозната България:

“Белоградчишката крепост- Геният на римската архитектурна мисъл”

“Странното Българско дърво”

Варненски халколитен некропол

“Храм-паметник „Свети Александър Невски”

„Побити камъни”- Единствената естествено формирана пустиня в България”

“Вампирски гроб в Созопол”

“Тракийската гробница в Казанлък”

“Паметникът на Альоша в Пловдив”

“Паметник на Българо-съветската дружба”

“Нос Калиакра”-Природа, история, митове и легенди в едно

“Дяволският мост”

 

 

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.