Бунарджика: Абе, ако мине- мине в Пловдив!

0
1647
Бунарджика: Абе, ако мине- мине в Пловдив!
Снимка: Facebook

Бунарджика отново е тема на дискусия в Пловдив.

Миналата година Plovdiv Town – град Пловдив Ви сподели: Граждански призив към институциите за яснота относно бъдещото местене на павильона от Пощата на върха на Бунарджика

Днес получихме от тях съобщение с молба да го споделим при нас. Текста е публикуван без да бъде редактиран и изразява тяхното мнението. Снимката също е изпратена от тях и се използва за визуализация на написаното.

Единствено заглавието и подзаглавието са творчество на екипа на Plovdiv Town – град Пловдив, които са с цел привличане на аудиторията към съответния казус.

Plovdiv Town – град Пловдив е отговорна обществена медия и дава възможност гражданите на Пловдив да изразяват свободно своето мнение без цензура. Ние подкрепяме всички инициативи, които са в полза на нашия град, като и публикуваме всички граждански мнения.

Ето и пълния текст на съобщението:

На 27.11.2018 г. изпратихме това писмо до следните институции:
МОСВ – [email protected]
МК – 
[email protected]
НИНКН – 
[email protected]
Община Пловдив – 
[email protected]
Район „Централен” – 
[email protected] 
То съдържа конкретни въпроси и призив за отговорност относно опазването на Бунарджика. Провокирано е от намерението на върха на хълма да бъде поставен павилионът, който бе инфо център до Централна поща. 
Изпратихме го и до две медии („Пловдив таун” [email protected] 
„Под тепето” 
[email protected] ), с цел да го публикуват и заедно с тях да очакваме отговори на въпросите в него.

Не сме получили отговор от НИТО ЕДНА от изброените институции!
Не знаем дали медиите са проявили интерес за отговорите им и са се свързали с тях, освен с Район „Централен”.

На 29.11.2018 г., в материала на „Под тепето” „Георги Стаменов за павилиона на Бунарджика: Още обсъждаме идеи, добре е хората да се интересуват” четем: Той каза, че е изпратил отговор на групата, в която питат кои са авторите на идеята павилионът на Туристическия център до Пощата да се премести на върха на Бунарджика.” Държим да подчертаем, че въпреки твърдението, отговор от г-н Стаменов не сме получавали, а в материала липсват конкретни отговори на всичките ни въпроси. Във фейсбук посочихме това уточнение и продължихме да очакваме отговори.
На 14.01.2019 г. в пост на фейсбук страницата на Георги Стаменов, отново попитахме какво става. За наша огромна изненада получихме линк към заглавие на „Под тепето” „Призив за диалог по проекта за Бунарджика остана без отговор”. От него разбрахме, че в началото на декември  е имало някаква среща с граждани относно тепетата и на нея е присъствал само представител на „Под тепето”. Не сме получили персонални покани и за спомената среща с администрацията.
Всеки знае, че писмената комуникация с институциите е най- предпочитаната форма на диалог, защото предполага лична отговорност, подлежи на публично оповестяване и остава черно на бяло в два екземпляра- един в адресанта и един в адресата. 
Всеки знае и това, че фейсбук абсолютно не е сериозен избор за официална кореспонденция, а по- скоро алтернатива за различен вид публичност, за споделяне копия на документи, за различни неформални напомняния и насочване на внимание. Нека стане ясно, че ние сме изпратили писмото си на официалните имейли на институциите, а не във фейсбук страниците им. Писмото е подписано с имената ни и е даден имейл за обратна връзка. Неадекватно е вместо обратни писмени отговори подписани с имена на специалисти от съответните ведомства, чрез медиите да разберем, че някой ни е изпратил покана във фейсбук, и то не на лични съобщения (което е най- сигурната опция за известие), не дори в групата за Бунарджика (където постовете и на членове, и админи са еднакво видими на стената), а в страницата „Хълм Бунарджик” (където приоритет са само постовете на администраторите, защото другите не се виждат равностойно публично).
Изпратили сме писмото си в качеството ни на граждани. Никой не е на заплата във фейсбук и не стои по 24 часа, за да следи всеки пост и коментар там. 
Не толерираме форма на комуникация, в която една от страните няма екземпляр, а се налага с изненада да чете „развитието” в медиите, вместо на посочения имейл за контакт.

Отказваме да бъдем въвлечени в подобен затворен кръг. Изпратихме „Призив за отговорност и въпроси за Бунарджика” ПИСМЕНО, НЕ ЧРЕЗ ФЕЙСБУК. Очакваме отговори ПИСМЕНО, НЕ ЧРЕЗ ФЕЙСБУК. Темата не е лична, а обществена. Не са нужни срещи на четири очи, когато сме написали имената си и конкретните отговори на въпросите ни касаят всички пловдивчани. 

И до медиите, писмото ни бе изпратено на редакционните им електронни адреси, не чрез фейсбук. И от тях не сме получили никакви обратни имейли. Дори два елементарни текущи въпроса да ни бяха пратили, щяха да се изяснят, че от администрацията не сме получили нито официални изчерпателни отговори, нито официална покана за срещи. А това ясно показва, че не трябва да приемат всяко кметско изказване за чиста монета (колкото и добронамерено да изглежда или да е). Отразяването на едната страна, винаги трябва да върви успоредно с допитване до другата. 

Междувременно друг член на страницата „Хълм Бунарджик” – Иванка Ватева- Тодорова, сподели, че на 2.11.2018 г. също е изпратила писмо по темата до Иван Тотев и е получила отговор на 30.11.2018 г., който гласи, че не се предвижда поставяне на павилиона на върха на Бунарджика. В един от линковете по- горе обаче, ден преди това- 29.11.2018 г., е направено следното изявление: „За момента сме подали само схема за подобен павилион, каза Стаменов и каза, че към действие ще се пристъпи чак след като се установи дали отговаря на режимите”. 
Това отново връща нещата в изходна позиция, към самото писмо, в което сме приложили режимите за всяка една зона на Бунарджика. Те показват, че в зоната под върха не само е недопустим павилионът , който бе до Централна поща. Недопустим е който и да е друг подобен павилион. Недопустимо е самото намерение за обособяване „зона за търговия” там. Изрично е посочено кои сгради трябва да бъдат ремонтирани, за да служат за търговска дейност. Не може да се минава вече с аргумента, че има проблеми с канализацията, и инсталацията, при положение, че текущият ремонт е с цел именно тяхното отстраняване. Нужно ли е администрацията да пита за становище дали нещо абсурдно „може”, след като е по силите дори на всеки обикновен гражданин, да отвори „Плана за управление на Бунарджика” в сайта на Общината и да прочете, че „не може”? 

Докога ще се действа на принципа „абе, ако мине- мине, ако някой види, че не може- тогава ще спазваме, къде ще ходим”? Вече и отговор не очакваме!

С уважение:
Пенка Попова- художник 
Мария Каравланова- художник 
Елена Генчева – инженер 
Петранка Владимирова – архитект 
Станимир Шаламанов- ландшафтен архитект 
Донка Янкова 
Димитър Петков – инженер 
Георги Стойчев- биотехнолог 
Константин Бобоцов – инженер 
Станимир Навущанов – режисьор 
Константина Пехливанова – архитект 
Калина Райчева – ландшафтен архитект

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.