Българите са най-активните спортисти сред европейските народи

46% от европейците не спортуват спрямо 42% през 2014-а според проучване на Евробарометър

0
43

Броят на физически активните българи се увеличава спрямо 2013 година на фона на спад в останалите страни в Европейския съюз. Общият процент на европейските граждани, които никога не практикуват спорт или физическа активност се е повишил от 42% на 46% от 2013-та до сега. За сметка на това, България е сред държавите, в които той е намалял (-10%). Това сочат резултатите от тематично проучване относно спорта и физическата активност на Евробарометър по поръчка на Европейската комисия. Mониторинговият доклад бе представен преди броени часове в София, по време на Европейски спортен форум 2018.Проучването показва, че има спад във физическата активност на европейците: почти половината от анкетираните заявяват, че никога не практикуват спорт.

България, Гърция и Португалия (68%) държат класацията, следвани от Румъния (63%) и Италия (62%). В скандинавските страни само малка част от анкетираните никога не практикуват спорт: Финландия (13%), Швеция (15%) и Дания (20%). Това са съответно страните, в които анкетираните са физически активни редовно: 69% във Финландия, 67% в Швеция и 63% в Дания.

Само в шест страни се отчита намаляване на процента на тези, които никога не спортуват – Малта (-19 %), България (-10 %) и Кипър (-8 %).

На фона на този спад във физическата активност в ЕС, в България се наблюдава позитивна промяна, където само кампанията NowWeMOVE на „BG Бъди активен“ е привлякла над един милион българи към каузата за активния начин на живот.
Въпреки продължаващата негативна тенденция за масово обездвижване, позитивна промяна се наблюдава и тя oсновно се дължи на кампании на местно ниво, които насърчават активния начин на живот.

Важна роля за промяната в нагласите на българина и увеличаването на броя на онези, които осъзнават колко важна е борбата със заседяването и липсата на физическа активност, има кампанията NowWeMOVE.

Представително национално социологическо проучване на ИФПИ на BG Бъди активен, може да послужи за истинско доказателство, че кампанията NowWeMOVE има важна роля в борбата със заседяването и липсата на физическа активност, и положителната промяната от 10% в нагласите на българина.

Процентът на гражданите, които са чували за инициативи и кампании на BG Бъди Активен е 32% т.е. всеки пети от тях. Тези, които са участвали в тях -13%, или близо 1млн българи. Данните показват важността на всяко усилие в подкрепа на физическата активност, което е положило сдружение BG Бъди активен, координатор на кампанията за България.

От 2012 година насам BG Бъди активен работи усилено, за да запали хората да се движат повече. За тези 5 години, чрез стабилно изградена мрежа от партньорски организации, агенти на движението от НПО сектора и доброволци, зад гърба си сдружението има близо 2000 събития в над 200 населени места в България, и над 1мнл участвали.

За кампанията NowWeMOVE

NowWeMOVE е най- голямата обществена кампания за физическа активност и спорт в Европа. Сдружение „BG Бъди активен“ е национален координатор на кампанията NowWeMOVE и Европейската седмица на физическата активност и спорта – MOVE Week. Кампанията се гради на три принципа: Да се повиши информираността, относно ползите от физическата активност; Да се насърчи редовното участие в различни видове спорт и друга физическа активност; Да се подобрят възможностите за достъп до спорт и физическа активност.

На 25 април 2018 г. предстои да се случи Международен ден без Асансьори.

Той ще бъде организиран за четвърта поредна година в България. Всяка следваща година участниците в инициативата се увеличават, расте броят и на нейните посланици: институции, медии, обществени личности.

За Европейски спортен форум 2018

Европейски спортен форум 2018 се организира всяка година от Европейската комисия и е основната платформа за диалог между европейските институции и заинтересованите страни в спорта. Под мотото “Спорт в Европа, инвестиране за бъдещите поколения” тазгодишното издание обръща специално внимание на ролята на спорта в международните отношения и обхваща горещи теми като влиянието на Олимпийските игри върху околната среда; ролята на спорта в борбата с климатичните промени; популяризиране на европейските ценности чрез спорта; насърчаване на равенството между половете.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.