В местност Узана, Централна Стара планина беше учредена нова национална организация Български планинарски съюз.Това се случи на 29.09.2018 г., а сдружението вече е регистрирано като юридическо лице с нестопанска цел в обществена полза и цели обединение на действащи организации и хора за устойчиво развитие в областта на планинския туризъм, дейности и спортове.

Български планинарски съюз се състои от известни в средите физически лица, както и представители на сдружения, бъдещи членове на съюза. Всички те отдавна работят за подобряване на условията в планините, доказали са неведнъж, че могат да организират различни мероприятия по подобряване на инфраструктурата, подемат инициативи за възстановяване на изоставени заслони и имат опит в организирано водене на големи групи туристи от всички възрасти.

Планинският туризъм в България е в много трудно положение – хижите и заслоните се продават, подаряват и изоставят. Туристическата инфраструктура на много места е в плачевно състояние. В Националните и Природни паркове се усвояват средства по проекти, които не водят до нищо градивно. Не се предприемат мерки към нарушителите в защитените зони – движение на МПС, бракониери, иманяри.

Планинската Спасителна Служба не разполага със средства за оборудване и бази, но спасява човешки животи почти ежедневно. Липсва планинарска култура сред голяма част от населението, което е предпоставка за неблагоприятно въздействие върху околната среда и първите резултати вече са налице.

“Заедно можем да си поставим по-високи цели, можем да постигнем по-значими дела. Но и да носим по-голяма отговорност. Българските планини вече официално имат още един голям съюзник. Български планинарски съюз е приемник и продължител на добрите практики, установени с времето. Смятаме, че благодарение на опита, знанията и вече показаните добри резултати можем да работим съвместно с държавните институции за създаване на един устойчив модел що се отнася до туристическото движение в България.”

Ето няколко примера за извършеното от членовете на Български планинарски съюз през последните години:

● Маркирани са и почистени около 100 маршрута (в т.ч. по Е3 и Е8) с дължина 800 км
● В момента се маркират и предстои маркиране на още толкова маршрута с дължина над 900 км
● Поставени бяха над 600 бр указателни табели, предстои поставяне на още 800.
● На много места се подменят колове, предстои поставянето на нови, даже по трасета, където не е имало такива преди.
● Много хижи се сдобиха с интернет, уеб камери, метеорологични станции и соларни панели безплатно.

На 02 декември 2018 г. от 13:00 часа в Дом на културата Искър – концертна зала (гр. София, бул. Кръстю Пастухов 23) ще се проведе дискусионна среща – Кръгла маса по въпросите на планинския туризъм, дейности и спортове в България, организиран от Българския планинарски съюз.

Основните цели, които учредителите и членовете на Съюза поставят пред себе си са:

● По-достъпни и приветливи планински пътеки;
● Възстановяване и изграждане на хижи, заслони и съпътстваща инфраструктура;
● Промяна в мисленето на отговорните институции, свързани с планините и планинския туризъм;
● Изграждане на планинарска култура сред хората, посещаващи планините в България;
● Съхраняване на природата и съграденото в планините за поколенията;
● Обучения за младите хора, учениците и децата, работа по тяхното приобщаване към природата и промяна на заседналия начин на живот, защото здравето е най-ценното, което имаме.

Български планинарски съюз се ангажира да работи открито и прозрачно. В полза на планините, на планинарите, колоездачите, алпинистите, водачите, скиорите, пещерняците, ориентировачите, бегачите, спасителите, скаутите и всички останали, за които времето сред природата е безценно.

Към Български планинарски съюз ще бъде създаден Консултативен съвет от експерти – физически и юридически лица, които ще дават предложения, експертни мнения и оценки за определени дейности.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.