Мащабна манипулация на платформата за слушане на музика „Спотифай” (Spotify) е била проследена до България, като схемата може да е генерирала около 1 млн. долара за своите автори и без да са нарушили нито един закон, пише специализираното издание „Мюзик Бизнес Уърлдуайд” (Music Business Worldwide – MRW).Spotify Hack

Според източници на MRW, високопоставен представител на голяма звукозаписна компания е сигнализирал на „Спотифай” за забелязана от служителите му аномалия – сред най-популярните списъци с песни имало два, които нямат нищо общо с останалите. Наречени Soulful Music и Music From the Hear, в тях нямало никакви известни парчета, но някак все пак били в топ 25 на най-слушаните от американски потребители.

Нещо повече, не само, че песните били на на практика анонимни изпълнители, но и дължината им била съмнителна – средно със съвсем малко над 30-секундния праг, след минаването на който платформата заплаща отчисления на твореца. Декларираните почитатели на двете подборки също били странно малко – например, 1797 за Soulful Music при десетки хиляди за други уж по-слабо популярни плейлисти.

Официален коментар от „Спотифай” няма извън поредното поемане на ангажимент, че компанията гледа сериозно на опитите за манипулации и прави всичко по силите си да ги пресече. Междувременно обаче повечето от странните песни са били изтрити, а двата плейлиста вече са далеч назад в класациите.

Според MRW най-вероятното обяснение е, че ботове са били настроени да въртят ден и нощ списъците с музика, за да ги изстрелят на челните места. Нещо повече, за постигането на този резултат е било нужно всеки фалшив профил да е с платената услуга на „Спотифай” – по 10 долара на месец т.е. вероятно общо около 12 000 долара за всички мними меломани.

Резултатът обаче е 60 000 слушания от всеки бот или 72 млн. от цялата мрежа. Обърнато в пари, говорим за между 288 000 и 415 000 долара на месец – само от един плейлист, само за месец. Знае се за поне два списъка, използвани през цялото лято на миналата година, така че говорим за източени около 1 млн. долара.

Както изданието посочва, впечатляващото е, че всичко е законно и даже от гледна точка на „Спотифай” в случая има успех, защото за всички фалшиви акаунти са плащани пари, които са влезли в платформата. Въпросът е, че отчисленията, с които някой у нас е станал милионер, са можели да отидат в ръцете на тези, чиято музика слушат и истински хора.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.