Бюджет 2021 в Пловдив с вкус на изборна кампания

0
2404
Бюджет 2021 в Пловдив с вкус на изборна кампания
Снимка: zaistinata

Бюджет 2021 на Пловдив – приятелски огън, осем-цифрени дупки и рекорден фонд за заплати по време на национални избори.

Финансовото състояние на Община Пловдив не е цветущо и това е видимо за всички граждани. Сметките на общината са празни, а събирането на собствените приходи продължава да изглежда като непосилна задача за местната администрация. За финансовият хаос в Пловдив свидетелства и липсата на проектобюджет за тази година.

Големият проблем остава лошата организация на работа в екипа на Здравко Димитров. Този казус има две логични изражения.

Първото е, че Бюджет 2021 на Пловдив ще имаме най-рано в края на февруари, ако разбира се местната власт не реши да заобиколи някои от изискванията по оповестяване и съкрати 30-дневния срок за публични дебати и предложения за изменения и допълнения.

Вторият проблем – в първата пълна година на Здравко Димитров може да очакваме напълно логично, че тежестта на разходите по администрацията само ще нараства.

Що се отнася до финалния вариант на Бюджет 2021, трябва да кажем, че всички индикации сочат, че такъв ще имаме след много дебати и прекроявания на коляно в коридорите на Общинския съвет. Няма как да друго, след като на няколко пъти на Здравко Димитров и екипът му беше демонстрирано явно, че не може да разчита на безрезервната подкрепа на 17-те общински съветници от собствената му партия.

Именно миналогодишния бюджет постави началото на явния разрив в ГЕРБ под тепетата. Повод стана искането на районните кметове да получат близо 4 пъти повече пари, от предвиденото. Макар и тогава заместник-кмета с ресор Финанси Илия Кирчев да беше против, Димитров нямаше полезен ход и безропотно изпълни исканията на районните кметове и групата на ГЕРБ.

Причината за този приятелски огън, който постави началото на „студентката война“ в пловдивската организация е повече от ясна – петима от шестимата „малки“ кметове са много по-близки до Иван Тотев, отколкото до Здравко Димитров. 

В светлината на всички тези факти, е лесно да предположим, че Бюджет 2021 на Пловдив също ще бъде прекрояван от знаковия за ГЕРБ в Пловдив хотел „Империал“. А това значи продължителни дебати в ОС, както и договорки, извън коларите на местния парламент.

Все още не е ясно дали и трите формации (Кауза Пловдив, Съюз за Пловдив и БЗНС Александър Стамболийски), които в този момента изглеждат по-близки до кмета от собствената му партия, няма да искат да правят промени по бюджета.

Така е напълно реалистично, да твърдим, че бюджет за текущата година Пловдив може да няма до средата на месец март, което е повече от притеснителна индикация и сериозен минус за новия ресорен кмет – Величко Родопски.

Вторият голям проблем, който Община Пловдив ще срещне, е пряко свързан с неизпълнението на две ключови обещания, които новия кмет лансираше по време на кампанията си през 2019 година.

Реформата в администрацията остана единствено „добро намерение“.

Макар и от пресцентъра на общината да се опитаха да представят съкращаването на няколко незаети бройки като реформа, огромната местна администрация остава най-големия бич за финансите на Пловдив.

Близо 4 хиляди души работят във всички общински звена, дирекции и предприятия и районни кметства. В това число влиза така наречената „чиста администрация“, без служителите в здравеопазването, социалните услуги и образованието, с които бройката скача до 11 хиляди.

По традиция, между 70 и 83% от всички приходи на Общината в Пловдив отиват по издръжка – заплати, осигуровки и допълнителни разходи по администрацията.

Според различните разчети и анализи, издръжката на един чиновник средно на година в Пловдив излиза около 30 хил. лева. Макар и да е факт, че през 2020 година, администрацията намаля незначително, то няколкото увеличения на възнагражденията в нея, ще се отразят неминуемо на разходите по издръжка.

През март изненадващо за мнозина, кмета увеличи заплатата си на 3350 лева.

Това решение доведе до скок в заплатите на всички останали 3 хиляди общински служители между 10 и 15% в зависимост от функциите. Пътя на логиката сочи, че поне с толкова ще скочат и разходите за издръжка на пловдивската община и всичките й прилежащи структури.

В цифрово изражение това изглежда така:

При 131 мил. лева разходи на Община Пловдив за заплати през последната година, е логично да предположим, че по-високите възнаграждения ще увеличат перо от разходите до поне 143 мил. лева – абсолютен рекорд за, ненадминат дори и от Иван Тотев.

Така на практика само за 7 години бюджета за заплати, изплащан от Община Пловдив скача двойно – от 78 мил. през 2014 година.

Допълнителните разходи за издръжка на администрацията под тепетата също растат главоломно през годините – от 64 мил. през 2014 година, до 83 мил. през 2019 година. В това перо впечатление прави раздела „външни услуги“ за който се отделят по над 30 мил. ежегодно, макар и общината да има щат от над 4 хиляди души.

Второто предизборно обещание е свързано с директните трансфери, които държавата отпуска ежегодно на Пловдив.

Макар и сумата да нараства от 125 мил. през 2014 година, до 208 мил. за 2021 година, огромната част от тези средства са по предварително разписани проекти от национално значение и практически свободни пари няма. Нещо повече  – оказа се, че и парите, идващи от държавата не стигат и за предвидените проекти (за справка стадион „Христо Ботев“ и казуса с недостатъчните 10 мил.).

Що се отнася до собствените приходи, Пловдив традиционно е на опашката, що се отнася до четирите най-големи града.

Изпълнението на заложените собствени приходи отново няма да мине 130-135 милиона лева. Пловдив реазлизира най-малко собствени приходи на глава от населението – едва 392 лв средно на човек, при 443 лв във Варна, 450 лв в Бургас и 592 лв в столицата. Това говори за едно – неефективна администрация, която не търси достатъчно активно начини да повиши приходната част на бюджета, която пряко зависи от нея.

Така можем да очакваме, че бюджета на Пловдив за 2021 година ще се движи в рамките на 350-370 мил. лева.

През тази година няма да влязат и свежи евро средства от оперативните програми, което допълнително ще усложни ситуацията в града. Дупката от 30 мил. лева в бюджета, за която Здравко Димитров се презастрахова и обяви още преди седмици, може да се окаже и много по-голяма, ако плановете за излизане от извънредното положение в страната се забавят.

Казусите пред Бюджет 2021 на Пловдив са много и голяма част от тях са наследени проблеми от Иван Тотев.

Здравко Димитров обаче е изправен пред сериозен избор – да продължи да бетонира модела на своя наследник и да остави за следващия кмет непосилна финансова ситуация, или да започне да изпълнява предизборните си обещания.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.