Valeriq Mir4eva

Валерия Мирчева е един от онези солисти, с които Пловдивската опера се гордее. С 37-годишна кариера зад гърба си, тя е талант, който с достойнство и с много заслуги си е извоювала бенефис, който ще се проведе на 9-ти октомври с мюзикъла „Моята прекрасна лейди“ в Дом на културата „Борис Христов“.

Валерия е родена в Пловдив, завършила е НУМТИ „Добрин Петков“, а след това и Консерваторията при проф. Илия Йосифов. Произлиза от три поколения оперни музиканти, синът ѝ Андрея – Славимир Мирчев също следва стъпките ѝ, което „обрича“ цялата фамилия на орисията на класическото изкуство. През 1980 година се превръща в един от малцината българи, допуснати до световния конкурс „Пьотър Илич Чайковски“, от който се завръща с шеста награда. На следващата година става солистка в Държавна опера Пловдив. Освен в Пловдив е пяла в Русе, София, Плевен, печелила е медали и награди от цяла България, пътувала е из Европа, докоснала се е до блясъка както на родното, така и на задграничното изкуство. Извървяла е един дълъг и тежък път. Път, обсипан с много кадифе, цветчета и бодли на рози, много труд и светлини на прожектори, но най-вече с ясната осъзнатост за истинския смисъл на твореца.

По случай предстоящия бенефис, се срещнах с Валерия Мирчева, чиито родители са едни от основателите на Пловдивската опера, и докато си приказвах с нея усетих някаква тръпчива смесица между уважение и в същото време непосредственост, с нотка на класическа грация.

-Валерия, разкажете ни как почна Вашата кариера и как се разви през годините.

Всъщност, до 8-ми клас тренирах баскетбол, докато в един момент осъзнахме, че имам глас. Родителите ми ме заведоха при музикален педагог, разпя ме и ми каза, че имам глас, но също така и шум в него. Постави ми се ултиматум – или баскетбол или музиката. Избрах музиката, защото цялото ми семейство е изградено от оперни певци. Обичаме изкуството. То няма начало, няма и край. То е всеобхватно, колкото Вселената и не мога да си представя края му.

След като завърших в София, ме взеха в Русенската опера. Събрах си багажа и заминах на много километри от Пловдив. През 81-ва се завърнах, започнах в Държавна опера Пловдив и до този момент съм артист солист, с което безкрайно се гордея. Обичам града, обичам работата си, колегите си и ще остана докато мога и докато ме търпят.

Valeriq Mir4eva

-Четири поколения от Вашето семейство се занимават с музика и то не каква да е, а оперна. От къде извира тази любов към класическата форма?

При мен е въпрос не само на ген, но и на възпитание. Моята баба ме водеше от двегодишна на спектакли, репетиции. Когато поотраснах започнах да свиря на пиано, приеха ме в Музикалното училище, започнах да се ограмотявам и да навлизам в дебрите на музиката. Моето мнение е, че в изкуството върхове няма. Има класически образци и примери, към които се стремим, а колкото повече се стремим, толкова повече се усъвършенстваме и осъзнаваме, че тези висини са твърде стръмни за нас. Те ни държат живи и взискателни към себе си, за да може нашето изкуство да достигне до публиката. На свой ред да я възпитава, да я докосне, да я накара да се завърне в залата.

-Класическият изпълнител ли трябва да се съобразява с публиката или трябва да кара публиката да се учи от него?

Въпросът е и риторичен, и не е. Връзката е взаимна. Всичко започва, разбира се, от артиста, защото той стои на сцената. Наистина нещата малко се промениха в последно време, от чисто комерсиална цел. Понякога се правят неща, които публиката иска, но ако ти си добър актьор, певец, артист, всеки нов проект, поднесен от тебе, ще е качествен. Тези, които са били в салона, ще разкажат на другите и те също ще се заинтересоват. А дори и в класическата форма има иновации. Знаем, че освен класическия балет, се създават и съвременни хореографии, на съвременна музика.

-През последните години в България се забелязва един Ренесанс на класическата музика. От къде се завърна тази необходимост от класика?

Аз не мога да кажа, че класическата форма е изчезнала. Може би беше позабравена, заради този Преход, през който преминахме. Имаше отлив, защото се сменяха строеве, настроения, вълнения. В живота ни присъстваше повече политиката. Сега ежедневието се успокоява, хората започнаха да се завръщат в салоните. Пример е нашият Античен театър. При спектакли на Пловдивската опера винаги е пълен, което ме връща в началото на въпроса. Може би е имало такова… отдръпване, но независимо от катаклизмите в държавата, пълним залите. Дори в Дома на културата, защото ние, за огромно съжаление, все още си нямаме сграда, която ни принадлежи. Сега ползваме двете големи зали в тютюневия склад, които се наричат Ателие 2019, но си милеем за собствена сграда.

-Както споменахме, синът Ви също пее. Има не малко участия като тенор в детски опери, миманс в по-сериозни заглавия и изяви, извън операта. Опитвате ли се да го научите на нещо в професията?

И той като мен, от малък проходи на сцената и нещата, като че ли, се повтарят. В началото не исках да се занимава с оперно пеене, защото е много отговорно занятие, с много лишения, строг режим, четене, огромна подготовка, изграждане на цялостен образ, говорене на чужди езици. Но от друга страна си казах: „Защо пък не?“. Той е гласовит и под обучението на Петър Данаилов, почна да се развива. Аз помагам с каквото мога, но не налагам. Моят път все повече се затваря, докато при него пътеката тепърва започва да се разширява.

Andrea Mir4ev
Снимка: Алекс Томсън

-Според Вас, кое е най-важното качество на характера за един оперен артист?

Упоритост, всеотдайност, любов към изкуството. С риск да се повторя – да се стремиш публиката да усети това, което изграждаш на сцената. Да предадеш тази магия. Не мога да ти кажа кога точно се появява, но има една особена връзка между артист и публика, под формата на енергия.

-Разкажете ни за бенефиса.

Бенефисът ще се състои на 9-ти октомври от 19:00 часа в Дом на културата с мюзикъла „Моята прекрасна лейди“, с режисьор доц. Нина Найденова и диригент Константин Добройков. Много весел спектакъл, публиката го приема доста радушно, защото доказахме, че освен строго специфични опери, можем да правим и по-разчупени форми като мюзикъли, детски опери, оперети, балет.

-Всяка актриса мечтае да изиграе Жулиета. Какво мечтае да изиграе една оперна певица?

При нас зависи от вида на гласа. Аз съм имала щастието да изпея големите роли за мецосопрано в Пловдив и без да съм се борила с конкуренцията за тях. Колелото така се завъртя, че ги получих като разпределение. Пяла съм в реквиеми, експериментални постановки, изобщо във всичко, което гърлото ми може да пресъздаде. Моята голяма петица е „Трубадур“, „Кармен“, „Дон Карлос“, „Аида“ и „Набуко“. Но освен тях много си обичам и детските спектакли, оперетите. Разнообразен бе репертоарът ми през годините, за което съм благодарна. Вече съм във възраст, в която трябва да се съобразявам спрямо ролите. Ако човек има реална преценка за себе си, идва момент, в който трябва да внимава с какво се захваща.

Valeriq Mir4eva

-Коя е другата любима музика на Валерия Мирчева, освен класическата?

Несъмнено народната музика. Тя е извор, който никога няма да пресъхне, докато има българско. Тя е нещо, което винаги може да ме развълнува, да ме накара да скоча на хоро или да изпея песен. Разбира се, аз не мога да пея като фолклорните певици, които са майстори в своята област. Класическите певци пеем обработена, аранжирана народна музика. Но няма нищо по-хубаво от това младите да искат да се занимават с народната музика, да я почитат и обичат. Ние трябва да пазим традициите си. Да пазим българското!

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.