В поредицата „Мистериозната България“ ще ви запознаем накратко с 12 удивителни, чудати и на моменти необясними местности от нашата родина. Места, които са енигма не само за нас, но и за останалия свят. Места, с които можем да се гордеем и които отварят в съзнанията ни въпроси.

Четвъртата статия от поредицата е Мистериозната България: Варненски халколитен некропол

Варненският халколитен некропол е датиран е в края на V началото на IV хилядолетие преди Христа. Находките открити във Варненския некропол са смятани за най-старото технологично обработено злато в Европа и света. Открит е прокопаването на канал в близост до Варненското пристанищепрез 1972 година. На площ от около 7500 квадратни метра са разкрити 294 гроба от халколита. Археолога Иван Иванов разкопава мястото където се намира некропола в продължение на 15 години.

Находките от некропола недвусмислено дават насоки за присъствието на някаква форма на дърважно устройство. Търговията и занаятите се разграничават ясно от земеделието и скотовъдството. В гроба на владетеля е положено копие от лявата страна – военна власт, а от дясно меден и кремъчен предмет, вероятно скиптър. Гробните дарове ясно изразяват социалното разделение. От общо 6,5 кг злато 5 кг са съсредоточени само в 3 символични гроба и владетелския гроб.
От намерените в гробовете скелети 99 са в изпънато и 67 в свито положение (хокер). Трупополагането на изправените скелети се практикувало предимно за мъже. Гробовете със свити фигури са предимно на жени и деца. Празните гробове са били подготвени за използване в бъдеще, но не съдържат нищо. Гробовете без скелети са или с гробни дарове, или с глинени лица – символични. Символичните гробове са 57 на брой.

Съществува предание, че част от символичните гробове, в които има богати дарове, са символични погребения на хора, починали далеч от дома. Възможно е некрополът да е обслужвал нуждите на няколко или всичките 8 антични селища, открити около Варна.

Разглеждайки погребенията във Варненския некропол и анализирайки древногръцки митове може да получим сериозни сведения за ролята на ковача в архаичната култура. В погребенията можем да забележим, че мъжките гробове съдържат голям набор ковашки инструменти – брадва, чук, шило, длето, което говори за една определена икономическа и най-вече социална действителност. Интересен факт е, че занаятчийските предмети са намерени в най-богатите гробове, което може да бъде разглеждано като царско погребение. Намерените миниатюри на ковашки инструменти в детските гробове говорят, че социалният статус на ковача е станал наследствен, също като царският.

Народът от некропола, носител на „Култура Варна“, e живял по черноморското крайбрежие на Северна България до Дуранкулак, където са открити следи от по-ранни негови фази. Няма сведения какво се случило с населението, построило некропола. Сред предположенията са, че е станало жертва на природен катаклизъм.

Ако вие любопитно, може да прочетете и други статии от поредицата

Ако вие любопитно, може да прочетете и други статии от поредицата Мистериозната България:  

“Бузлуджа- забравеният паметник”

“Белоградчишката крепост- Геният на римската архитектурна мисъл”

“Странното Българско дърво”

“Храм-паметник „Свети Александър Невски”

„Побити камъни”- Единствената естествено формирана пустиня в България”

“Вампирски гроб в Созопол”

“Тракийската гробница в Казанлък”

“Паметникът на Альоша в Пловдив”

“Паметник на Българо-съветската дружба”

“Нос Калиакра”-Природа, история, митове и легенди в едно

“Дяволският мост”

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.