Vasko Vasilev

Снимка на корицата: Марио Тестино

Едва ли големият български виртуоз Васко Василев се нуждае от представяне, затова няма да ви говоря за биографията му, а за таланта. Всеки се ражда с талант, но не всеки има куража да пребори страха от провал и да напоява целогодишно този талант, докато го превърне не просто в мечта, а в начин на живот. В този ред на мисли, г-н Василев ми напомня за великите композитори от миналото, като Моцарт, които още в ранна възраст не само проявяват забележителни заложби, но и ги разкриват пред обществото. Така и той от малко дете започва да свири на национално ниво, а скоро покорява и световната класическа сцена.

Но въпреки многото турнета из различни краища на планетата, въпреки многото грандиозни концерти с най-добрите изпълнители, сред които попада и той, винаги намира време да се завърне у дома – да си почине, да поработи и да припомни на българската публика, че класическата музика не е архаично изкуство.

След два месеца пловдивчани ще се запознаят отблизо с таланта му, но преди това ние ви предоставяме разговора, който проведохме с него. Разговор интелигентен, семпъл и с лек усет за чувство за хумор.

Предстои Ви концерт в комплекс „Сила” на 8-ми ноември. Какво да очакват феновете Ви от него?

Първо, искам да поздравя Вас и читателите Ви и да благодаря за интереса към концерта. За първи път ще бъда в тази зала, а вече съм чувал много за нея и все хубави коментари. Ще бъда с интересна испано-българска група с аржентинско присъствие. В момента работим върху програмата и репертоара и мога да кажа, че ще опитаме да върнем лятото през ноември за няколко часа.

Класическата музика е не остаряваща и вечна! Колкото и модерните жанрове да се развиват, тя винаги намира своето място на сцената. Според вас, на какво се дължи тази нейна сила?

Класическата музика е фундамент – не само като музика, но и като послание. Който мисли, че може да създаде нещо нечувано е само неподготвен – всичко вече се е случило и е било разказвано в класиката. Може би, до голяма степен нейната вечност се дължи на това, че тя се занимава с най-силните човешки емоции и е над ежедневното. За любовта и за смъртта няма значение нито кой век сме, нито кое правителство ни управлява.

Съвместима ли е тя със съвременните стилове музика?

Разбира се! Дори ми се струва задължително, но това е процес, който изисква наистина да я познаваш добре и имаш отговорен подход.

Vasko Vasilev

Снимка: Красена Ангелова

-Сигурно е трудно за един артист да определи любим труд, но има ли конкретен композитор, на който се възхищавате, който ви подтикна да се занимавате с класическа музика?

Изпълнението на музикално произведение, за мен, е въпрос на въображение. Когато свиря дадена пиеса на композитор, аз винаги имам визуална представа в каква епоха е живял, какво го е подтикнало да го напише, с какви трудности се е борил или какво го е вдъхновявало. Да имаш въображение да пресъздадеш една жизнена ситуация, усещания, да разкажеш история без думи – това е най-голямото удоволствие за мен.

-Вие сте един от най-известните български музиканти. Свирите на най-големите световни сцени. Има ли разлика във възприемането на музиката Ви тук и в чужбина?

Впечатлението ми е, че хората навсякъде по света доста си приличат. Разбира се, пред българска публика изпитвам особено вълнение и ми е приятно, защото едновременно съм си у дома и усещам обич и много топъл прием – това е голямо щастие за всеки човек, който не живее в родината си. Публиката в други страни също е много сърдечна, но няма да скрия, че най-голямо удоволствие ми носи, когато музиката провокира неочаквана реакция. Например да накара публиката в зала за класическа музика в Япония да свири с уста или един класически композитор да превърне испанската публика в мексиканска вълна. Тогава знам, че всичко е наред.

-Не пропускате да споменете колко обичате България и как се гордеете с произхода си. Имало ли е момент в израстването Ви като артист, в който са гледали несериозно на Вас заради произхода Ви?

Обожавам България и съм откровен. Това, че съм българин никога не е било проблем за мен. В света на операта и класическата музика, благодарение на личности като Борис Христов, Гена Димитрова, Емил Чакъров това е комплимент и отговорност, защото те са разписали история с труда и таланта си. Единственият недостатък на това да съм българин е бил в годините на визов режим и при пътуване, но то засяга всички, затова не ми е пречело.

-Изминал сте дълъг път в кариерата си. На седемгодишна възраст свирите като солист на Българския камерен оркестър в Зала България, а по-късно ставате най-младият концертмайстор на оркестъра към Кралската опера в Лондон. Дълъг и труден ли беше този път?

Моят мироглед е устроен така, че да не запомням много трудностите и проблемите. Така отговорът на този въпрос всъщност е – не, нито много дълъг, нито много труден… просто съм имал предимството да мога да правя това, което искам, умея и обичам. Тогава животът наистина е песен.

Vasko Vasilev

Снимка: Красена Ангелова

-Какво ще посъветвате младите музиканти, които искат да изминат този път и да Ви достигнат?

Да не спират, да не се отказват, да не правят крайни компромиси и да работя много и ежедневно, защото само това дава шанс да стигнеш там, за където си тръгнал.

Завършил сте Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в град Пловдив. Как определяте промените в града ни? Какво, според вас, е значението на „Европейска столица на културата 2019”?

Да, горд възпитаник съм на Академията в Плодвид и много обичам вашия град. Там винаги ставам дете и внук на дядо и баба, независимо колко години минават. Опитвам се да следя новините и информацията за предстоящите събития. Радвам се, че има такъв голям форум, който ще се случи в Пловдив и много, ама много се надявам наистина всички да се обединят в професионален аспект и да програмират наистина стойностно съдържание и продукция, с която да се гордеем. Всичко е важно при такова амбициозно събитие, всеки детайл в града е важен, за да се получи онази атмосфера, която ще накара духа на Пловдив да бъде усетен така, както заслужава.

Известен сте с любовта си към храната. Кое ястие свързвате с Пловдив?

Ох, известен чревоугодник съм. Пловдив е градината на дядо ми – доматите… черешите през пролетта… баницата….

Кое е любимото Ви място в града под тепетата?

Aнтичният театър!

Като за финал, пожелайте нещо на читателите ни.

Желая им здраве и да се гордеят с града си!

Plovdiv Town е официален медиен партньор на концерта на Васко Василев в Пловдив

Маршрут

Отправен адрес: Използване на текущото местоположение

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.