Велики размисли на велик философ – Сократ

0
165
Сократ

Сократ е мислител и философ оставил значима следа в Античността, достигнала и до наши дни. Едва ли бихме си представили напълно колосалната вселена на този ум, но останалите му сентенции и размисли днес ни дават бегла представа. Странно мислителя не е записвал своите наблюдения и размишления над живота и природата, но неговите ученици са записали една солидна част от тях. Мъдростта в тях е болезнена и донякъде всеки един от нас е добре днес да се позамисли над думите му!

Сократ
Сократ

Ето и едни от най-великите му послания:

За да промениш нещо, единственият начин за това е да градиш бъдещето, а не да воюваш с миналото си. И наистина ако помислим, колко излишно време губим в борба срещу миналото си, а през това време не си създаваме бъдеще – ще установим, че сме позволили изведнъж живота да ни се изплъзне, живеейки в миналото

Сократ е казал – „Началото на мъдростта идва с любопитството“. И вероятно е прав, дори със сигурност. Ако имаш любопитството да се развиваш, да опознаваш хората и света около себе си, мъдростта сама идва при теб, не е нужно да бъде търсена.
Децата се страхуват от тъмнината и това им е простено. Но непростимо е, когато възрастните се страхуват от светлината! И как иначе, ако сложим ръка на сърцето си и се замислим, кога последно се противопоставихме на лошотията и се опитахме да погледнем в светлината? – май доста отдавна.

Не можеш да научиш никого на нищо, затова не се и опитвай. Единственото, което можеш да направиш е да провокираш мисленето му. Затова най-важното нещо в живота е да не съдим и поучаваме, както и да не бъдем съдени и поучавани. Да посъветваш някого е съвсем друго и така ще провокираш мисълта му, но да го поучаваш си е съвсем отделно нещо и е по-скоро назидание, отколкото съвет.

Гневът е слабост и виждайки това, което гневи човека, виждаш слабостите му. Обикновено, когато сме безсилни да променим нещо се гневим. Гневът е лош съветник и е признак на слабост, за да преодолееш нещо е нужно спокойствие и мисъл, а не гняв и действие.

Най-великата мисъл на Сократ е – „Единственото, което знам е, че не знам абсолютно нищо“. Само един дълбоко проникновен и мислещ човек, може да изрече тези думи. Колкото повече си мислим, че знаем днес, толкова по-малко знаем всъщност. Знанието е динамика и относителна величина. То се основава на опита и се гради с годините, но никога един човек не може да знае всичко, затова и нищо не знае всъщност.

Развивайки способността си и склонността да имаш нужда от по-малко в живота е всъщност щастие, противоположното на него е да имаш нужда от повече, защото така си нещастен. Тази мисъл на Сократ е, като че точно за днешното време. Стремим се да имаме повече и повече, да се отрупаме с блага, а като че ли винаги си оставаме незадоволени и нещастни. Просто, защото не оценяваме това, което имаме достатъчно!

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 1 / 5. Брой гласове: 1

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.