Визуален пърформанс ще се проведе пред Кино Космос

Автори на проекта са Берт Якобс и Ари-Пека Лейненън. Съчетавайки артистичния произход на скулптурата и звука, започват сътрудничество, което открито търси нови възможности за приложимост на съответните изкуства. В този процес те следват идеята на Херман Хесе, че „да бъдеш човек е експеримент, пътешествие. Истината може единствено да се преживее, а не да се научи.“

0
25

Осмата поред среща с резидентните артисти, работещи в Пловдив през 2018 г. в рамките на програма ADATA AiR ще се състои пред Кино Космос, включвайки пърформанс и прожекция върху фасадата на сградата – на 24 август, петък, от 20:00 до 22:00 ч.

Автори на проекта са Берт Якобс и Ари-Пека Лейненън. Съчетавайки артистичния произход на скулптурата и звука, започват сътрудничество, което открито търси нови възможности за приложимост на съответните изкуства. В този процес те следват идеята на Херман Хесе, че „да бъдеш човек е експеримент, пътешествие. Истината може единствено да се преживее, а не да се научи.“ Якобс и Лейненън изследват успеха и неуспеха да разберат гъвкавостта, необходима им, за да останат олицетворение на живота в раздробената реалност.

ЕЛДОРАДО е мултидисциплинарен пърформанс, разказващ историята на двама герои, търсещи изгубеното злато на България. Публиката ще бъде потопена в експериментални кадри, които интересно се преплитат в нов жанр, определен от създателите му като „уестърн психеделичен космически филм“. Историята е базирана на местни митове, факти и въображение, които се развиват в обособено предложение за проект в сферата на изкуството, който да бъде реализиран в програмата на Пловдив ЕСК 2019.

За артистите:

Базираният в Брюксел артист Берт Якобс (1987) работи със скулптора и разказ. Чрез пространствен подход Берт Якобс разглежда различни слоеве на възприятието. Получава магистърска степен по Изящни изкуства (2010г.) от Университета за изкуства „KASK” в Гент.

http://jacobsbert.be

Хелзинкският артист Ари-Пека Лейненън (1988) работи с аудиовизуални медии, за да изследва сетивността да имаме слух, както и изкуството да слушаме. Има магистърска степен по Звук в новите медии (2015г.) от Университета Аалто за изкуства, дизайн и архитектура.

http://ari-pekkaleinonen.com/

ADATA AiR е резидентна програма, която предоставя възможност за творчески престой в гр. Пловдив в контекста на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.  ADATA AiR е проект на Фондация „Пловдив 2019“, реализиран в партньорство с Гьоте-институт България и Полски институт в София.

Адата е името на речен остров в Пловдив (етимологията на името му идва от турски език – „остров“). В началото на 20-ти век остров Адата е популярен сред пловдивчани като място за среща на пикник, както и като пространство, позволяващо отглеждането на плодове и зеленчуци. Днес островът е занемарен и изоставен район и тежест за своите собственици, а районът е посещаван основно с цел рязане на дървен материал и други незаконни дейности. Мястото е било отдавна почти забравено от гражданите, докато инициативата Европейската столица на културата не го включва като един от фокусите в своята програма, превръщайки го в символно пространство.

Островът вече обозначава не само географското място, което заема, а по-скоро състоянието на изолация и отчуждение, което характеризира за един дълъг период от време обществото ни. Това е причината да изберем Адата за емблема на резидентната програма – като целта е чрез разработването на артистични интервенции, инсталации, обекти, скулптури, сайт спесифик артистични произведения в публично пространство да променяме възприятието за острова.

Маршрут

Отправен адрес: Използване на текущото местоположение

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.