ВИНО и ГУРМЕ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ЗАВЛАДЯВА СТАРИЯ ГРАД

0
62
ВИНО и ГУРМЕ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ЗАВЛАДЯВА СТАРИЯ ГРАД
Снимка: Дефиле Вино и Гурме

Шестото издание на Дефиле „Вино и гурме“ ще се проведе извънредно в началото  на лятото на 27 и 28 юни. Малко по-рано тази година събитието бе отменено поради усложнената обстановка в страната.

Фестивалът Дефиле „Вино и гурме“ популяризира българското вино и кухня, развива винения, кулинарния и културен туризъм.

Пловдивчани и гостите ни отново ще се потопят в омаята на българските вина и кулинарната наслада, които ще предложат майсторите на виното и гурме кухнята.

Официалното откриване на фестивала ще се състои на 27 юни /събота/ от 13:00 ч. в началото на Стария град /ул. „Съборна“2-4/ с участието на БИГ БЕНД ПЛОВДИВ. С това ще се даде старт на дегустационната обиколка, съчетаваща история, култура, вино и гурме. Винените дегустации ще са отворени за посетители в събота /27 юни/ от 13:30 ч. до 20:00 ч., и в неделя /28 юни/ от 13:00 до 19:00 часа.

В Дефиле „Вино и гурме“ участват  19 от най-добрите български винопроизводители и 8 шеф готвачи и гурме-специалисти, които ще откриете в следните локации: Резиденция „Тракарт“, къща „Бирдас“, ГХГ „Георги Божилов – Слона“, бар „Конюшните“, ГХГ „Иконна сбирка“, Регионален етнографски музей – Пловдив и резиденция „Тракийски стан“. За улеснение на посетителите организаторите са създали интерактивна карта, както и брошури с информация за участниците и програмата.

Възрожденските къщи ще се изпълнят с ценителите на хубавото вино и вкусната храна. Винарските изби ще покажат най-доброто от своите селекции, а заедно с производителите на храна и реномирани местни ресторантьори ще предложат най-удачното съчетание на вино с гурме ястия. Посетителите ще могат опитат предложенията на майсторите готвачи, доверявайки се на техния избор или да направят личен избор на гурме комбинация.

Дегустациите на вино ще са срещу жетони /1 жетон = 1 дeгустация/, а пред всяка от седемте локации посетителите ще се предлагат дегустационни комплекти:

  • 4 ЖЕТОНА ЗА ДЕГУСТАЦИИ – 3 лв.
  • 12 ЖЕТОНА ЗА ДЕГУСТАЦИИ – 9 лв.
  • ФЕСТИВАЛНА ЧАША С ДЪРЖАЧ ЗА НЕЯ и 8 ЖЕТОНА – 12 лв.
  • ФЕСТИВАЛНА ЧАША С ДЪРЖАЧ ЗА НЕЯ, 8 ЖЕТОНА и БРАНДИРАНА ТОРБИЧКА ЗА 2 БУТИЛКИ ВИНО – 16 лв.

5-членна дегустационна комисия с чуждестранно участие, включваща освен експерти от Университета по хранителни технологии и  журналист, ще оцени преди старта на събитието предложенията на участниците в конкурса за „Най-умело съчетание на вино и храна”. На официален коктейл ще бъдат отличени трите печеливши комбинации в конкурса.

Винолюбителите ще оценяват предложените от участниците вина, като за целта ще попълват анкетни карти, които ще са разположени на всяка локация. Чрез жребий ще бъдат определени трима от попълнилите анкетните карти. Те ще получат по бутилка вино от организаторите.

Богата и пъстра съпътстваща програма ще забавлява и провокира посетителите на Дефиле „Вино и гурме“. Престрашилите се да участват във фестивалните игри, ще бъдат включени в томболи с много винени награди.

Организатори на Дефиле „Вино и гурме“ са „Съвет по туризъм – Пловдив“, Община Пловдив и Университет по хранителни технологии, в сътрудничество с ОИ „Старинен Пловдив” и фондация „Пловдив 2019“. Официални спонсори на събитието са: „Либхер“, „Актуал индъстрис“ ООД, „Джем и Джем“ ООД, Минерална вода „Михалково“,  „Ледена епоха“ и „Енко пластикс“ ООД. Организаторите изказват благодарности и на медийните си партньори.

Пловдивчани и гости на града, споделете удоволствието от вкусната храна и хубавото вино с близки и приятели! Бъдете част от емоцията на Дефиле „Вино и гурме“  на 27 и 28 юни 2020 г.! Очакваме Ви в Стария град на Пловдив!

* Организаторите апелират за спазване на противоепидемичните мерки – дистанция,  дезинфекция и дисциплина. Дезинфектанти ще бъдат разположени на входа на всяка локация.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                ДЕФИЛЕ „ВИНО И ГУРМЕ“ 2020 – ПРОГРАМА

СЪБОТА 27  ЮНИ 2020

13:00 ОФИЦИАЛНО ОТКРИВАНЕ НА ФЕСТИВAЛА С УЧАСТИЕТО НА БИГ БЕНД ПЛОВДИВ

СТАРИЯ ГРАД, УЛ. „СЪБОРНА“ 2-4

13:30 НАЧАЛО НА ДЕГУСТАЦИИТЕ В СТАРИЯ ГРАД

15:30 – 16:30 – ВИНО – АРТ ТЕРАПИЯ Дайте воля на въображението си, украсете фестивалните  си чаши и участвайте в конкурса с награди за най-атрактивно изрисувана винена чаша.

РЕЗИДЕНЦИЯ ТРАКИЙСКИ СТАН. Вход свободен.

18:00-18:30  ВИНО ЙОГА С ФАМ – Любима комбинация за нашите винолюбители. Отново ще практикувате йога баланс с чаша вино в ръка.

БАР „КОНЮШНИТЕ“. Вход свободен.

20:00  КРАЙ НА ДЕГУСТАЦИИТЕ В СТАРИЯ ГРАД

21:00 „ВЕЧЕР НА НАГРАЖДАВАНЕ“ – коктейл и официално награждаване на участниците в дегустационния конкурс за най-добре съчетание между вино и храна.

През първия ден на фестивала ще тече конкурс с награди за най-атрактивно СЕЛФИ С „ВИНО И ГУРМЕ“2020! Направете си атрактивно селфи, което е запечатало Вашите положителни емоции по време на фестивала. Качете го в профилa си във Фейсбук и се тагнете от събитието: Дефиле „Вино и гурме“ в Пловдив 2020.

 НЕДЕЛЯ 28 ЮНИ 2020

13:00 НАЧАЛО НА ДЕГУСТАЦИИТЕ В СТАРИЯ ГРАД

 13:30 – 14:00 ЛЕКЦИЯ / ПРЕЗЕНТАЦИЯ  НА ТЕМА СЪЧЕТАНИЕ НА ВИНО И ХРАНА. С участието на Шато “КОПСА”, млечни продукти “РОЖЕН” и лектора проф. Йорданка Алексиева от Университета по хранителни технологии – Пловдив.

ГХГ ЕКСПОЗИЦИЯ „ГЕОРГИ БОЖИЛОВ СЛОНА“. Вход свободен

15:00 – 15:30  „КРИВОРАЗБРАНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ“ – етюд на театър „Хенд“. Стани пряк свидетел на сцени от самобитното ежедневие на българина през Възрожденската епоха, поднесени с много щур хумор.

БАР „КОНЮШНИТЕ“. Вход свободен.

16:00 – 16:30 „ВИНО И ЛЮБОВ“ – Игра/състезание за бързина, доверие и разбирателство между двойки.

БАР „КОНЮШНИТЕ“. Вход свободен.

17:00 – 18:00 „РИСУВАНЕ С ВИНО“ Открийте магията на виното и цветовете с една от най-красивите техники в изкуството и създайте сами вашия винен шедьовър.

РЕЗИДЕНЦИЯ ТРАКИЙСКИ СТАН. Вход със записване и такса. 

19:00 КРАЙ НА ДЕГУСТАЦИИТЕ В СТАРИЯ ГРАД

През втория ден на фестивала търсете „Кралете и кралиците на виното” в локациите на фестивала. Направете си снимка с тях и всички срички на „Вино и гурме“, които те ще носят със себе си. Качете снимките в профила си във Фейсбук и се тагнете от събитието: Дефиле „Вино и гурме“ в Пловдив 2020. Жребий ще определи един победител от успелите да съберат цялото име на фестивала. Организаторите са подготвили заслужена награда.

През двата дни от фестивала следете по калдъръма за ПОДВИЖЕН ФОТО КЪТ, в който да запечатате Вашите винени емоции.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.