Вино от Тракийската низина очарова посетителите на „Мегавино“ – най-голямото изложение в Белгия, Холандия и Люксембург

Интересът към страната ни е най-големият от 11 години насам

0
23
Мегавино

Българското вино от Тракийската низина очарова посетителите на най-голямото специализирано изложение в Белгия, Холандия и Люксембург, „Мегавино“. То се провежда в Брюксел за 11-та поредна година, но за първи път тази година страната ни е почетен гост („guest of honour“). «Интересът към България е огромен», споделя Меглена Михова от Probegex, представителят на Concours Mondial за България и организатор на българското участие. „Местата за майсторските класове за типичните български сортове – мискет, рубин и мавруд – бяха разпродадени още миналата седмица. Определено това е най-успешното участие на България в специализирания форум в Белгия от 11 години насам“, допълва тя.

9-те винопроизводители, които ни представят на „Мегавино“, са: „Беса Валей“, „Бургозоне“, „Винекс Славянци“, „Винзавод Асеновград“, „Домейн Бойар“, „Едоардо Миролио“, „Катаржина“, „Логодаж“ и „Нера Гора“. Всички те имат златен или сребърен медал от Concours Mondial de Bruxelles. 6 от тях са от Тракийската низина.

България е с най-големия щанд. Той заема 150 кв.м. и е централно разположен. На два ТВ екрана се прожектират филми за страната ни като производител на вино и за Пловдив като Европейска столица на културата през 2019г. На нашия щанд беше и официалното откриване на цялото изложение. То започна с български народни танци. Международният експерт Филипо Балдан, член на журито на Spirits Selection by Concours Mondial, представи два модерни коктейла с българска ракия „Българската пролет“ (Bulgarian Spring) и „Имало едно време…мащерка“ (Once upon a thyme). Тиери Хайнс, директор на Spirits Selection by Concours Mondial, представи наградени български ракии. Три различни съчетавания на българското вино с храна бяха показани от един от най-известните главни готвачи в Белгия, японецът Сабуро Инада, въвел фюжън кухнята там.

Megavino 2017 II-99

На официалното откриване на 20-ти октомври 2017 г. присъстваха г-жа Мая Добрева, Посланик на България в Беглия, представители на Министерство на туризма, Министерство на земеделието, Министерство на външните работи, Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия; директорите на Concours Mondial de Bruxelles, на Spirits Selection и на Probegex; посланици и дипломати от други европейски страни; българската общност в Белгия; водещи белгийски медии и търговци на вино от Белгия, Люксембург и Холандия.

Представянето на България като почетен гост на „Мегавино“ се реализира с подкрепата на Министерство на икономиката и от Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия. Организатор е представителят на Concours Mondial de Bruxelles в България, Probegex, а партньори – Министерство на външните работи, Министерство на земеделието, Министерство на туризма и „Община Пловдив“.

„Мегавино“ се провежа от 21-ви до 23-ти октомври 2017 г. в Брюксел. То е най-голямото изложение за вино в Бенелюкс. Страната ни е избрана за guest of honour, защото участва в изложението вече 11-та поредна година. България беше домакин и на Concours Mondial de Bruxelles, „Световното по вино“, през 2016г., а през лятото на 2018г. ще бъде домакин на Spirits Selection by Concours Mondial.
Залите за дегустация на „Мегавино“ са „кръстени“ на типични български сортове – мавруд, рубин, мискет.

Рецепта на коктейл “Имало едно време…мащерка” : 50 мл ракия, 60 мл водка, 20 мл. сок от круша; 20 мл прясно изцеден сок от лимон; 10 мл захарен сироп; 5 мл карамелов сироп; прясна мащерка.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.