Владимир Златков и Филип Георгиев гостуват с дървопластика и абстрактна живопис в Градската галерия

0
42
Gradska galeriq

Градската художествена галерия продължава поредицата от изложби, чрез които среща пловдивската публика с български творци, живеещи в чужбина. В неделната вечер на 15 юли ви предлагаме нова среща с изкуството на наши сънародници, създавано извън пределите на страната. От 18.00 часа в Залите за временни експозиции на ул. „Княз Александър I“№15.Филип Георгиев (Австрия) и Владимир Златков (Германия) ще представят своята съвместна изложба.

Младият Филип за първи път показва изкуството си в България – родината на своя баща. Той е роден на 17 декември 1987г. във Виена, Австрия. Не започва веднага да рисува живопис. В австрийската столица се обучава в реставраторско ателие, първите му опити са в дърворезбата. Посещава курсове по рисуване и резба в Центъра за култура и образование „Щифт Герас“. По-късно взима уроци при известния художник акционист Ото Мюл. Филип Георгиев е последовател на виенския фантастичен реализъм, както и на известния австрийски художник, скулптор и архитект Фриденсрайх Хундертвасер. Постепенно младият творец изгражда свой почерк в абстрактния стил, с който постига успех.

Владимир Златков се представя с дървопластика в съвместната им изложба. Той е завършил дърворезба в Художествената академия в София през 1981г. Преподавал е във Виена, а от години живее и работи в Германия.

Изложбата ще бъде отворена за посетители до 5 август.

Повече за художниците:

Филип Георгиев е роден на 17 декември 1987г. във Виена, Австрия. След завършване на гимназия се обучава в реставраторското ателие на своя баща Любомир Георгиев. От ранните си години има интерес към изобразителното изкуство, а първите му опити са в дърворезбата. Посещава курсове по рисуване и резба в Центъра за култура и образование „Щифт Герас“ в Австрия. По-късно е привлечен от живописта . Взима уроци при известния художник акционист Ото Мюл.

Филип Георгиев е последовател на виенския фантастичен реализъм, както и на известния австрийски художник, скулптор и архитект Фриденсрайх Хундертвасер. Постепенно младият творец изгражда свой почерк в абстрактния стил, с който постига успех. Излагал е свои произведения във Виена, а самостоятелните му изложби във Фридрихсхоф през 2013 и 2015година му донасят известност и много откупки. От няколко години работи като художник на свободна практика във Виена.

Владимир Златков е роден на 14 август 1947г. в Кочериново, малко село близо до прочутия Рилски манастир, където прави и първите си опити в дърворезбарското изкуство. През 1970г. той постъпва като послушник в манастира. По препоръка на игумена Калиник получава стипендия за Художествената академия в София. През 1981г. завършва с отличие специалността дърворезба. Първата си изложба Златков открива във Виена.

От 1984 до 1996г. е гост-доцент в Центъра за образование и култура „Герас“, Австрия. От 1988г. постоянно живее във Виена, където работи като художник на свободна практика. Там е привлечен от красотата на стила сецесион, австрийския вариант на югендстил в Германия, от който черпи вдъхновение за творчеството си. От 1991г. живее със семейството си в Хьокстер, Германия. Той поддържа интензивни контакти с родината си и получава редовно поръчки както от църковни институции, така и от частни лица. Много от творбите му се намират в частни колекции в България, Германия, Гърция, Холандия, Швейцария, САЩ.

За духовното начало в своето изкуство артистът споделя:„Над царските двери на иконостаса в Рилския манастир е изписано Божието Око. По време на дългогодишното ми пребиваване в манастира това Око ме впечатляваше особено много. Всеки път, влизайки в църквата, подгледът ми се отправяше нагоре въм това втренчено, всевиждащо Око. Това Око ме придружава през целия ми живот, то се превърна в неизбежда, специална тема в моите произведения. Очевидно е присъствието на Окото и в дървопластиките, с които участвам в съвместната ни изложба с младия даровит жудожник Филип в Градската художествена галерия на Пловдив“.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.