Владимир Златков и Филип Георгиев гостуват с дървопластика и абстрактна живопис в Градската галерия

0
Gradska galeriq

Градската художествена галерия продължава поредицата от изложби, чрез които среща пловдивската публика с български творци, живеещи в чужбина. В неделната вечер на 15 юли ви предлагаме нова среща с изкуството на наши сънародници, създавано извън пределите на страната. От 18.00 часа в Залите за временни експозиции на ул. „Княз Александър I“№15.Филип Георгиев (Австрия) и Владимир Златков (Германия) ще представят своята съвместна изложба.

Младият Филип за първи път показва изкуството си в България – родината на своя баща. Той е роден на 17 декември 1987г. във Виена, Австрия. Не започва веднага да рисува живопис. В австрийската столица се обучава в реставраторско ателие, първите му опити са в дърворезбата. Посещава курсове по рисуване и резба в Центъра за култура и образование „Щифт Герас“. По-късно взима уроци при известния художник акционист Ото Мюл. Филип Георгиев е последовател на виенския фантастичен реализъм, както и на известния австрийски художник, скулптор и архитект Фриденсрайх Хундертвасер. Постепенно младият творец изгражда свой почерк в абстрактния стил, с който постига успех.

Владимир Златков се представя с дървопластика в съвместната им изложба. Той е завършил дърворезба в Художествената академия в София през 1981г. Преподавал е във Виена, а от години живее и работи в Германия.

Изложбата ще бъде отворена за посетители до 5 август.

Повече за художниците:

Филип Георгиев е роден на 17 декември 1987г. във Виена, Австрия. След завършване на гимназия се обучава в реставраторското ателие на своя баща Любомир Георгиев. От ранните си години има интерес към изобразителното изкуство, а първите му опити са в дърворезбата. Посещава курсове по рисуване и резба в Центъра за култура и образование „Щифт Герас“ в Австрия. По-късно е привлечен от живописта . Взима уроци при известния художник акционист Ото Мюл.

Филип Георгиев е последовател на виенския фантастичен реализъм, както и на известния австрийски художник, скулптор и архитект Фриденсрайх Хундертвасер. Постепенно младият творец изгражда свой почерк в абстрактния стил, с който постига успех. Излагал е свои произведения във Виена, а самостоятелните му изложби във Фридрихсхоф през 2013 и 2015година му донасят известност и много откупки. От няколко години работи като художник на свободна практика във Виена.

Владимир Златков е роден на 14 август 1947г. в Кочериново, малко село близо до прочутия Рилски манастир, където прави и първите си опити в дърворезбарското изкуство. През 1970г. той постъпва като послушник в манастира. По препоръка на игумена Калиник получава стипендия за Художествената академия в София. През 1981г. завършва с отличие специалността дърворезба. Първата си изложба Златков открива във Виена.

От 1984 до 1996г. е гост-доцент в Центъра за образование и култура „Герас“, Австрия. От 1988г. постоянно живее във Виена, където работи като художник на свободна практика. Там е привлечен от красотата на стила сецесион, австрийския вариант на югендстил в Германия, от който черпи вдъхновение за творчеството си. От 1991г. живее със семейството си в Хьокстер, Германия. Той поддържа интензивни контакти с родината си и получава редовно поръчки както от църковни институции, така и от частни лица. Много от творбите му се намират в частни колекции в България, Германия, Гърция, Холандия, Швейцария, САЩ.

За духовното начало в своето изкуство артистът споделя:„Над царските двери на иконостаса в Рилския манастир е изписано Божието Око. По време на дългогодишното ми пребиваване в манастира това Око ме впечатляваше особено много. Всеки път, влизайки в църквата, подгледът ми се отправяше нагоре въм това втренчено, всевиждащо Око. Това Око ме придружава през целия ми живот, то се превърна в неизбежда, специална тема в моите произведения. Очевидно е присъствието на Окото и в дървопластиките, с които участвам в съвместната ни изложба с младия даровит жудожник Филип в Градската художествена галерия на Пловдив“.

ХАРЕСА ЛИ ВИ СТАТИЯТА?

Владимир Златков и Филип Георгиев гостуват с дървопластика и абстрактна живопис в Градската галерия
Оценете статията
Вашето мнение е важно за нас!