Stern

Димитър Механджиски, по-известен като Stern се е превърнал в редовен артист по време на колоритните издания на Капана фест. Не е чудно, че отново откриваме неговия почерк в лабиринта на творческия квартал. Оглеждах се с поглед, забит в стените и фасадите на сградите, защото там съм свикнала да виждам рисунките му, но този път графит майсторът ме изненада. Този път флаконите със спрей не разкрасяват някоя от сградите. Този път творбите му са затворени в… капан. Буквален, метафоричен капан за мишки. Понякога заключен, понякога отворен, за да станете и вие жертва. Но жертва на какво, питам се? На магията на изкуството? Или на системата, която убива изкуството и го затваря в правила и норми?

Stern

Stern

Поговорих си с представители на компания TELUS International, която е и главен спонсор на Капана фест Есен. Те ми обясниха, че идеята за клетката отдавна е била мечта на Никола Сивков – главен организатор на фестивала и те са го подкрепили. Това не е първият път, в който TELUS финансират българското изкуство, а този път пак са измислили нещо повече от просто инсталация.

„Арт инсталацията „Капан за изкуства TELUS“ съдържа картините на Stern, избрани от пловдивските организатори. Идеята е наистина да потънеш в този вълшебен свят на художественото изкуство и да откриеш себе си. Нашата компания закупи една негова творба, както и творбите на още пет артиста, които искаме да върнем на пловдивчани. Ние сме тясно свързани с града, имаме 400 служителя тук и вярваме, че трябва да го подкрепяме.“

Stern

Stern

Какво означава това? Означава, че чрез специална активация с тубуси гостите на Капана фест могат да спечелят или картината на Димитър с маслени бои, или творбите на някой от другите артисти. Те са общо 200, включващи картини, скулптури, графики, тетрадки, тениски на What a monster. Тубусите може да намерите от промоутърите на TELUS, които ще откриете или около клетката, или на базара за ръчни изработки. Ще ги познаете по раниците с емблемата на TELUS International, а ако имате късмет, ще си тръгнете от фестивала като горд притежател на родно, модерно изкуство.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.