Замърсяването на околната среда е един от основните въпроси, дискотирани в ежедневието ни. Небрежността, с която се отнасяме към заобикалящата ни природа, стана причина за сериозни климатични промени и се превърна в основен проблем. Замърсяването доведе до природни катаклизми, изчезване на цели видове, появата на нови болести. Всичко това ни накара да се замислим върху действията си и върху начините за коригиране на щетите.

Различните видове отпадъци се разграждат за различен период от време. Много често този период е толкова дълъг, че нанесените последици не могат да бъдат коригирани. Представяме ви кратка, но представителна извадка на някои от най-разпространените отпадъци и времето, необходимо за разграждането им.

-хартия – най-разпространената хартия за ксерокс се разлага за 2 години
-строителни материали – до 10 години
-желязна арматура – между 11 и 13 години
-консервни кутии – 10 години
-стари обувки – 10 години
-тухли и бетон – 100 години
-автомобилни акумулатори – 100 години
-фолио и станиол – 100 години
-батерии – 110 години
-автомобилни гуми – между 120 и 140 години
-пластмаса и пластмасови бутилки – най-малко 180-200 години
-алуминиеви кенове – това е най-опасният боклук, защото един кен се разлага за 500 години
-стъкло – 4000 години
-салфетка – 3 месеца
-кибрит – 6 месеца
-запалка – 100-200 години
-фас от цигара – 1-2 години
-дъвка – 5 години
-найлонов плик – 20-100 години
-детска пелена за еднократна употреба – 500 години
-гумена подметка – 50-80 години

Основен замърсител си остава пластмасата, която е и най-използваният материал за опаковане в индустрията. Вредата от нея е в неизмерими количества.

Спред статистиката, предоставена от Greenpeace, Европа е вторият по големина производител на пластмаса в света, произвеждайки средно 50 млн. тона годишно, от които около 40% се използват за пластмасови опаковки.

Отпадъци са открити във всички европейски води, включително по плажовете, континенталния шелф и на морското дъно, като над 40% от тях са пластмаса.

Учените изчисляват, че всеки ден от сушата и чрез вливащите се реки в Черно море навлизат 3 тона пластмаса. Около 80% от пластмасовите частици в океаните идват от сушата.

Всички тези данни са плашещи и трудно обратими. Всеки от нас може да помогне за опазването на планетата – нашия дом. Освен жизненоважното рециклиране, друг основен метод е намаляването на употребата на пластмасови опаковки. Ето няколко полезни съвета как да намалите своето потребление:

-При пазаруване използвайте чанта за многократна употреба. Почти във всеки супермаркет може да закупите такава, а в интернет ще намерите такива със забавни щампи, които да направят пазаруването ви по-приятно.

-Носете собствена бутилка за вода. Това освен, че ще намали употребата ви на пластмасови шишета, ще ви спести и доста пари.

-Ако сте почитател на кофеиновите напитки, или на чая си носете собствена чаша. В магазинната мрежа може да намерите огромен брой термо чаши от различен материал, които освен всичко друго запазват вкуса на любимите ви напитки за по-дълго.

-Ако е възможно, купувайте хранителни продукти в хартиени опаковки.

-Най-важното е да не забравяте да рециклирате!

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.