Всеки си мечтае да спечели от лотарията или да наследи голяма сума от някоя неизвестна леля в чужбина. За съжаление, шансът да ни се случи това е много по-малък от едно на милион. Това не пречи по телевизията, във филмите, книгите и в социалните мрежи непрекъснато да ни продават идеята за бързо забогатяване и много хора се хващат на лъжата за бързите пари и пропиляват времето и енергията си в търсенето на лесен път към богатството. В тази статия ще ви представя моите 5 причини защо хубавите неща стават бавно, винаги е било така и така ще остане.

1. Нарушава Законът за справедливостта (получаваш толкова, колкото си дал)

Човешкият ум, тяло и душа са изградени на принципа на ефективността. Когато започнем да тренираме, отначало всичко ни се струва трудно и влагаме много усилия, за да направим и най-простото упражнение. С течение на времето се адаптираме и ставаме все по-добри в това, което правим. Тялото постига по-високи резултати с по-малко енергия.

По същия начин стоят нещата и когато решим да увеличаваме нашето богатство. Постепенно, започваме да правим нещата много по-ефективно, но винаги ще има някакви ограничения. Физическите упражнения позволяват на тялото ни да натрупа мускулна памет, сила и издръжливост. И при забогатяването се случва същото. Ние развиваме умения като търпение, психическа издръжливост, поемане на умерен риск и други, които ни позволяват да увеличаваме състоянието си и да го поддържаме за дълъг период от време. И при физическата активност, и при натрупването на активи, действа Законът за справедливостта и ние получаваме толкова, колкото сме вложили. Поне в началото е така. След това действат и други принципи и механизми.

Бързото забогатяване е като екстремна диета, с която сваляме 10 килограма за един месец. Освен, че и двете неща са опасни за здравето, резултатите ще са неустойчиви. Колкото и да не ни се иска, богатството е дълъг процес, при който трябва да вложим доста време и усилия, за да го изградим и поддържаме. Ако дойде при нас с доза късмет преди да сме готови напълно за него, то ще изчезне със скоростта на безсмислените покупки, които ще направим. Вижте историята на произволно избран тото-милионер и ще разберете за какво говоря.

2. Както дошло, така си и отишло

Късметлиите в различните лотарии и други хазартни игри са идеален обект на изследвания и тема за размисъл. В България няма статистика, но според колегите от Националния фонд за финансово образование в САЩ над 70% от хората, които са спечелили големи суми от игри на щастието, ги пропиляват само в рамките на няколко години. Предполагам, че у нас този дял ще клони към 100%.

Причината е, че получаването на пари и тяхното задържане (и увеличение) са две коренно различни неща. Когато при нас дойде голяма сума, за която не сме работили и не сме положили усилия, ние не я ценим. А при този случай, не се стремим и да я защитим по най-добрия начин.

Има и още нещо – ние винаги действаме според изградените ни принципи и навици. При внезапното забогатяване е по същия начин. Хора, които са свикнали да харчат заплатата си до последната стотинка за кафета, цигари, ядене и пиене, какво мислите, че ще направят, ако някое от лотарийните билетчета, които си купуват всеки ден, се окаже печелившо и те получат сума от порядъка на 500,000 лева?

Не е нужно да гадаем, защото повечето от тях си „признават“ за какво ще отидат парите, още когато се снимат с чека. „Ще дам на децата (а те ще ги изхарчат веднага)“, „Ще направя ремонт“, „Ще си сменя колата“, „Ще отида на почивка“ са най-честите отговори, но преди всичко ще го отпразнуват с много храна и алкохол. След това, ще раздадат част от парите на роднини и не чак толкова близки, за да ги „споменават с добро“, преди да направят големите покупки.

След няколко години е останал само спомена за голямата печалба, една стара кола (която непрекъснато гълта пари за поддръжка) и прилично жилище, което отново е за ремонт. Има и още един „ефект“ – децата са получили по един имот или са изплатили кредита за него, и са научили важния урок, че когато имат трудности, не е нужно да работят повече, а да си купуват лотарийни билети. Някой ден и техния късмет ще проработи и ще осигурят бъдещето на децата си.

3. Хората с ниска финансова грамотност бързо се разделят с парите си

Разбира се, освен законните начини за бързо забогатяване като лотарията и другите хазартни игри, има и много хора, които предлагат схеми, които са доста съмнителни и се стремят да заобиколят нормативните актове по всякакъв начин. Ако и вие искате да се включите в някоя от тях, само ще ви кажа, че единствените, които натрупват бързо богатство от тях са организаторите им.

Писал съм много статии как да разпознаваме инвестиционни измами, но най-простото нещо е са разберем какъв е бизнес модела, който ни предлагат. Ако имаме съмнения за него или не може да се опише с прости и разбираеми думи, най-вероятно става дума за поредната съмнителна схема, която търси още и още шарани, за да направи богати хората, които стоят зад нея.

Не ме разбирайте погрешно. Има проекти, които могат да ни донесат стотици или хиляди проценти доходност на година (правил съм над 100% от препродажба на имот, над 250% от български акции и над 1,000% от бизнес проекти), но не бих ги предлагал на хора с ниска финансова грамотност, защото рискът е много голям и зад тези успешни инвестиции стоят поне 10 пъти повече, които са били на нула или на загуба.

4. Изграждането на богатство изисква мъдрост (а за нея трябва време)

Богатството и финансовия успех няма нищо общо с късмета и случайността. Аз се занимавам от над 23 години с финанси, но започнах да изграждам моята машина за пари преди 7 години. Преди това разчитах само на еднократни „удари“ и след всеки от тях си мислех, че съм някакъв инвестиционен гений. И така до следващата голяма загуба, която ме смъкваше на земята.

Вместо да се уча от уроците и да трупам мъдрост и разбиране за пазарите и различните инвестиции, аз обвинявах всички за моите неуспехи – от световната икономика до брокера ми. Нямаше никакъв смисъл от това, но ми помогна да преодолея един много тежък период за моите лични финанси – кризата от 2008 година. Загубих голяма част от спестяванията ми и за период от близо 2 години нямах никакви инвестиции, освен малка сума на банков депозит.

Разбира се, и това премина. Тогава не разбирах защо се случва, но от сегашна гледна точка това беше страхотен урок, който не бих получил и от най-добрият инвеститор на света. Уроците и поуките от този период ми помогнаха след това да изградя устойчива система, която работи добре и се нуждае само от леки подобрения и настройки. Каквото и да си говорим, машините могат да се учат много бързо, но на хората трябва време, за да осъзнаят и осмислят някои неща.

5. Богатството не е цел, а пътуване

Един от основните проблеми на бързото забогатяване е свързан със самата концепция за богатство. Кой човек е богат? Като изключим хората в списъка на списание Forbes, за всички останали няма доказателства за тяхното състояние. В държава, в която всеки ден се говори, че Шиши е милиардер, а той декларира стар Опел за 1,000 лева, богатството е разтегливо понятие.

За мен, освен парично измерени, да си богат е и състояние на духа и на ума. Не лъскавите играчки и хвърлянето на салфетки по чалготеките те правят финансово успял, а какво си направил за хората около теб. Какво си дал за квартала, града и държавата, в която живееш. С какво ще те запомнят хората.

Като пример за наистина успели и богати хора мога да дам цяла плеяда от предприемачи от началото на миналия век като Евлоги и Христо Георгиеви, Димитър Ценов, Димитър Хадживасилев и много други. Те били горди и образовани българи, натрупали богатството си в трудни времена с търговски нюх и много работа. Име нещо много важно, което ги отличава от повечето съвременни заможни наши съграждани и това е, че те са били и едни от най-големите дарители за онова време. Много от университетите в България, читалища, мостове, болници и други обществени сгради и съоръжения са построени с помощта на родолюбиви българи.

Автор: Стойне Василев

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.