„В девета глуха ли са глухите?” бе тема на дискусия относно предизвикателствата, пред които са поставени младите хора с увреден слух. Събитието бе организирано съвместно от Младежката организация на глухите активисти (МОГА), Фондация „Заслушай се” и Национален алианс за работа с доброволци (НАРД). В дискусията се включиха родители и преподаватели на деца с увреден слух, представители на “Асоциацията на гражданите с увреден слух в България” и други.

Първият извод, до който стигнаха всички присъстващи е, че глухите хора нямат проблеми, те имат предизвикателства. Те нямат нужда от съжаление и грандиозни благотворителни кампании. Имат нужда от разбиране и приемане на техните специфични потребности от обществото. Имат нужда да бъдат чути и да получат възможност да се включат активно в обществения живот.

МОГА

Основният проблем, който беше обект на дискусията се оказа образованието на младите хора с увреден слух. Проблемът не е в липсата му, а че образованието не е организирано по начин, който да отговаря на нуждите им. Полемиките по въпроса бяха доста и не мисля, че може да бъде дадено единно решение. Защото както всички останали, така и глухите хора са различни и имат различни нужди. Част от присъстващите се обединиха около тезата, че глухите деца трябва да учат в масовите училища. Друга група от присъстващите изведе като най-логично те да бъдат в специализирани училища или поне специализирани паралелки. Сред останалите проблеми са липсата на преподаватели и преводачи по жестомимичен език, липсата на профилирана учебна литература, затрудненият достъп до информация, свързана с работата на държавните институции и други.

Нямаше как в разговорите да не бъде засегната темата за интеграцията или по-скоро за пълната липса на такава.

„Във времето разбрахме, че интеграцията е неработеща. Не и по начина, по-който тя се възприема в България. Смятам, че глухите хора имат нужда от приобщаване и разбиране. Искаме да покажем, че младите хора с увреден слух са будни, можещи, но за това трябва да има цялостна промяна в нагласата на обществото ни.”, споделя Ашот Дерандонян – основател на фондация „Заслушай се”.

Предизвикателствата пред хората с увреден слух не са малко, но и предизвикателствата пред нас като общество също са много. Необходимо е по-ясно да осъзнаем, че тези хора нямат нужда от съжаление, а от политика, която целенасочено да спомага за развитието на техния потенциал.

В крайна сметка, за всички присъстващи стана ясно, че не глухите хора в България се намират в девета глуха, а цялото ни общество е там. Неинформираността и нежеланието да приемем чуждите потребности е проблем, с който ние като граждани и хора трябва да се справим.

Пътят към промяната е дълъг и може би трънлив, но това не трябва да ни спира да продължим напред и да се борим за по-доброто бъдеще на всички ни. За финал ще цитирам думите на Ървин Кинг Джордан, първият глух президент на Галодетския университет.

„Глухите могат всичко… освен да чуват.”

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.