В деня на Съединението пловдивчани се запознаха с новия роман на Йоана Вълчева – „Пегол“

Книгата е вдъхновена от действителната история на българския химик Стефан Найденов

0
677
_DSC0359_Snapseed

Вчера бе денят, който обединява всички българи, независимо в кой край на страната живеят. Пловдив се превърна в главна дестинация за празнуващите с многобройни улични мероприятия и концерти. Всеки старателно трябваше да избира кое събитие да посети, но някои избраха именно Vintage House в Дома на културата „Борис Христов“, за да се запознат с новата брънка в родния литературен свят – романа „Пегол“ на младата писателка Йоана Вълчева.

Йоана е родом от София и се занимава с писане от малка. След като завършва гимназия решава да превърне хобито си в професия. Насочва се към  жанра трилър, защото харесва мистиката и тайните, които носят заглавията в тази стилистика. Чувства се комфортно в загадъчната зона и чете главно представители на жанра. Всъщност, „Пегол“ не е дебютният роман на писателката. Това е книгата „Съвест“, която й е отнела две години и се възприе доста добре от публиката.

Йоана Вълчева заявява, че успехът й се дължи главно на дисциплината и организацията, с които работи.

„Това са двата основни елемента, нужни за всеки автор, защото писането не става само посредством вдъхновение. Трябва да пишеш ако не всеки ден, то поне винаги когато имаш възможност. Човек трябва да превърне писането в ритуал.“

„Пегол“ е вдъхновена от истинската история за българския учен Стефан Найденов, който е номиниран за Нобелова награда по химия. Той открива вещество, което може да превръща водата в гориво. Сюжета се върти около това вещество, което се нарича пегол и от там идва заглавието на книгата. Историята лежи на основата за всепризнатия учен, но е плод на въображението й. Това, към което се стреми е да обърне внимание на всички сблъскващи се интереси и конспирации на големите корпорации, когато на пазара се появи нов изследовател и изобретател. В романа се набляга на голямо напрежение и любовна сюжетна линия, заради която Йоана сама определя жанра си като романтичен трилър. Главният герой е българин, който емигрира в Америка и точно там започва действието. Освен в щатите, събитията се прехвърлят и във Франция, България, Италия.

Представянето й в Пловдив е трето подред, като преди него е организирала такива и в столицата и Бургас. Осъзнава, че за млад творец е трудно да се реализира в България, но ако той е амбициозен, не се плаши от трудностите, пред които се изправя и се старае, нещата се получават и то по-добре, отколкото си очаквал.

Точно затова „Съвест“ и „Пегол“ са предизвикателства за младата писателка, които макар и трудно, са видели бял свят, а желанието на Йоана да продължи писателската си кариера само нараства и я обнадеждава за едно по-добро бъдеще.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.