Мащабното, за район „Северен”, начинание „Монтесори – открити врата” даде възможност на педагогическата общественост да се убеди във високата резултатност от провежданото новаторско обучение в градината. Събитието, което събра педагогически специалисти с афинитет към новаторските подходи в работата с деца, бе лично открито от кметът на район „Северен” Инж. Ралю Ралев.

Заедно с него гости на проявата бяха: Л.Кътова и К.Георгиев – заместник-кметове, Н.Нончева-главен експерт „Образование и култура”, както и директорите и главните учители в детските градини на района. С.Чуканов, обучител на учителите по Монтесори педагогика, въведе присъстващите в същината на проекта, като очерта неговите водещи черти: отлична материална обезпеченост, обучени учители, деца, които възрастните подкрепят по пътя на тяхното развитие.

Педагогическият проект „Монтесори”, стартирал в ДГ „Марица” от началото на 2017/2018 учебна година,  е от изключителна важност за район „Северен”, защото отговаря на изразените очаквания на родителската общественост. Доказателства за позитивни промени в живота на децата от двете групи на градината, където се осъществява Монтесори педагогика, са налице през цялата година, твърдят както педагозите, така и Надежда Дервенска, директор на детското заведение.

Посещението в двете експериментални групи разкри изключителното многообразие от материали и дейностите с тях, които възпитаниците на градината демонстрираха с усмивки и самочувствие. Всяко дете самостоятелно направи избор на материал, с който да работи, а след това въвлече в своята игра и гостите, които с удоволствие се включиха в интересните ситуации, развиващи финна моторика, съобразителност и търпение.

Голяма изненада и позитивни емоции предизвика посещението на зеленчуковата градина, поддържана от децата, която е естествено продължение на заниманията по направление „Космос”. В нея под грижите на децата вече са израснали домати,  тиквички, краставици – всички по-високи от малките градинари. Грижата за живото, наблюдението как то расте и съзрява, ежедневното почистване и поливане на почвата, се оказа едно от най-любимите занимания на малчуганите.

Сред зеления декор на градинката малки артисти изпълниха народен танц, след което гостите поведоха разговор за същината на подходите към децата и тяхното образование в детската градина. Инж. Ралев се включи в дискусията и поиска да бъде откроена практическата полза от прилагането на новаторски модели на работа.

Директорът на детското заведение Н.Дервенска заяви, че Монтесори педагогиката трансформира мисленето и отношението на педагозите към цялостния образователен процес с децата, че позитивните резултати от почти едногодишния труд са зрими и за педагозите, и за родителската общественост, която единодушно подкрепя модела на работа. Новоприетите, бъдещи, възпитаници на ДГ „Марица” ще имат възможност да се обучават по метода на М.Монтесори, за което педагогическият екип е подготвен отлично, а материалната база е наистина впечатляваща.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.