Мащабното, за район „Северен”, начинание „Монтесори – открити врата” даде възможност на педагогическата общественост да се убеди във високата резултатност от провежданото новаторско обучение в градината. Събитието, което събра педагогически специалисти с афинитет към новаторските подходи в работата с деца, бе лично открито от кметът на район „Северен” Инж. Ралю Ралев.

Заедно с него гости на проявата бяха: Л.Кътова и К.Георгиев – заместник-кметове, Н.Нончева-главен експерт „Образование и култура”, както и директорите и главните учители в детските градини на района. С.Чуканов, обучител на учителите по Монтесори педагогика, въведе присъстващите в същината на проекта, като очерта неговите водещи черти: отлична материална обезпеченост, обучени учители, деца, които възрастните подкрепят по пътя на тяхното развитие.

Педагогическият проект „Монтесори”, стартирал в ДГ „Марица” от началото на 2017/2018 учебна година, е от изключителна важност за район „Северен”, защото отговаря на изразените очаквания на родителската общественост. Доказателства за позитивни промени в живота на децата от двете групи на градината, където се осъществява Монтесори педагогика, са налице през цялата година, твърдят както педагозите, така и Надежда Дервенска, директор на детското заведение.

Посещението в двете експериментални групи разкри изключителното многообразие от материали и дейностите с тях, които възпитаниците на градината демонстрираха с усмивки и самочувствие. Всяко дете самостоятелно направи избор на материал, с който да работи, а след това въвлече в своята игра и гостите, които с удоволствие се включиха в интересните ситуации, развиващи финна моторика, съобразителност и търпение.

Голяма изненада и позитивни емоции предизвика посещението на зеленчуковата градина, поддържана от децата, която е естествено продължение на заниманията по направление „Космос”. В нея под грижите на децата вече са израснали домати, тиквички, краставици – всички по-високи от малките градинари. Грижата за живото, наблюдението как то расте и съзрява, ежедневното почистване и поливане на почвата, се оказа едно от най-любимите занимания на малчуганите.

Сред зеления декор на градинката малки артисти изпълниха народен танц, след което гостите поведоха разговор за същината на подходите към децата и тяхното образование в детската градина. Инж. Ралев се включи в дискусията и поиска да бъде откроена практическата полза от прилагането на новаторски модели на работа.

Директорът на детското заведение Н.Дервенска заяви, че Монтесори педагогиката трансформира мисленето и отношението на педагозите към цялостния образователен процес с децата, че позитивните резултати от почти едногодишния труд са зрими и за педагозите, и за родителската общественост, която единодушно подкрепя модела на работа. Новоприетите, бъдещи, възпитаници на ДГ „Марица” ще имат възможност да се обучават по метода на М.Монтесори, за което педагогическият екип е подготвен отлично, а материалната база е наистина впечатляваща.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.