Plovdiv

В Дом на културата „Борис Христов”, на четиринадесети август 2018 година, вторник, от 10:00 часа, ще се проведе информационен ден относно възможностите за кандидатстване с проекти към Програма „Предприемачество в сферата на културата, културното наследство и културното сътрудничество”. Програмата е финансирана по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 години и програмите „Европа за гражданите” и „Творческа Европа” на Европейската комисия.

Събитието се организира в партньорство между Областен информационен център-Пловдив, Министерство на културата, Национален център за контакт „Европа за гражданите” и бюро „Творческа Европа”.

Програма „Предприемачество в сферата на културата, културното наследство и културното сътрудничество” има налични 10 милиона евро с възможност за финансиране на над 60 проекта за култура, чрез които с интересни и иновативни подходи ще могат да бъдат възстановени и ревитализирани експозиционни площи в музеи, галерии и културни институти. Ще бъде продължен и цялостния процес по дигитализация на движимо и недвижимо културно-историческо наследство в България. Програмата ще подкрепя реализацията на смели предприемачески идеи, които да подобрят административния капацитет на културните оператори в България и тяхното още по-силно позициониране на културната карта на Европа.

Програмата има и специален фокус към разширяване на обхвата на културната дейност, чрез реализиране на проекти, целящи подобрен достъп до интересни мероприятия, артистично съдържание, събития и практики на местно и на регионално ниво, чрез развитие на нови публики и популяризиране на обичаите и ритуалите на етническите малцинства в България.

Програма „Творческа Европа” подкрепя творците и организациите, които работят в областта на културните и творчески индустрии в Европа. Целта на програмата е да им помогне те да интернационализират своята дейност, да осигури трансгранична циркулация на културни продукти, както и възможности за мобилност и обмен на добри практики между културните дейци. Подпрограма Култура подкрепя проекти по четири направления: проекти за сътрудничество; превод на литературни произведения; европейски мрежи и европейски платформи.

Програма „Европа за гражданите” 2014-2020 цели да насърчи европейските граждани да вземат активно участие в развитието на Европейския съюз. Чрез финансиране на проекти и дейности, програмата насърчава създаването на устойчиви мрежи за взаимодействие, популяризира общата история и споделените ценности на Европа, развива чувството за европейска идентичност и гражданско участие. По същество програма „Европа за гражданите” представлява платформа за изслушване на дебатите, които протичат в гражданското общество по теми от дневния ред на Европейската комисия. Програмата финансира проектни предложения в две направления

 

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.