В търсене на корените/Паметник на Пиер Анри

Проектът хвърля светлина върху личността, творчеството и импулсите към бъдещето на музиката, в контекста на явлението Пиер Анри – френски композитор, създал и утвърдил понятието електроакустична и конкретна музика

0
30

Още един проект от специалното издание с фокус Френска култура стартира в Капана:
Аудиовизуален перформънс на Михаил Големинов (лайф електроника, видео, авторски генаративен софтуер). Той ще се проведе на 26-ти май на долното ниво на култовото заведение “Петното на Роршах”.

Електронната, електроакустична и конкретната музика са типично френско явление, вдъхновено от футуризма, а Пиер Анри е бащата на тази музика. Бележитият композитор напусна този свят съвсем наскоро, и това е един допълнителен повод той да бъде почетен с един звуков монумент, вдъхновен от духовното наследство на композитора.

Планираният пърформънс има потенциала да направи обществено достояние един не особено познат в нашето публично пространство аспект на френския музикален авангард от средата и втората половина на ХХ век.

Проектът хвърля светлина върху личността, творчеството и импулсите към бъдещето на музиката, в контекста на явлението Пиер Анри – френски композитор, създал и утвърдил понятието електроакустична и конкретна музика. Днес тези дефиниции се употрeбяват често, но малцина са тези, които познават корените на тази музика, а те са в Club d’Essai – студиото на Френското радио и телевизия в Париж.

Перформънсът е във формата на аудиовизуален колаж с творби на Пиер Анри, в комбинация както с визуализация и генеративна аудио-среда, създавана в реално време от специално разработена от Михаил Големинов компютърна програма, така и с използванто на виртуални инструменти.

Врати: 20:00
Начало: 21:00
Вход: 5 лв.
Място: Post-Culture Stage (долния етаж на “Петното на Роршах”)

Проектът е част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 / Plovdiv 2019 ECOC, по ключовия проект #Капана – квартал на творческите индустрии, Фокус – Френска култура, осъществен в партньорство с Френски институт – България Френски институт в България Institut français de Bulgarie

Маршрут

Отправен адрес: Използване на текущото местоположение

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.