Приказките са не само за чете, но и за пресъздаване. Най-вече на сцена или върху платно. Художничката от страната “Deja vu” Виолета Радкова се завръща с тайнствата на новата си поредица картини. Отново случваемостта се оглежда в огледалните мистерии на интимните интериори и уличните екстериори. Двойнствен свят, в който всичко шепти едновременно “да” и “не”. Златният цвят се разтопява в различни оттенъци и усилва богатството на една художническа фантазия, която не признава граници и ограничения. Всичко е “тук” и “там”, “сега” и “утре”, “за малко”  и “завинаги”.

Къщи, обитаеми от романтични копнежи, натюрморти, помнещи любовни срещи, жени, чиято голота е като блян. Идеализиран мир на красивата несбъднатост, на ирационални копнежи по непостижимото, на сънища, които са отминали животи.

Don-Kihot-Kopnejat-38-46-1

Виолета Радкова е родена през 1948 г. През 1973 г. завършва Национална Художествена Академия, София. Член на СБХ и на САБ. Има осъществени над 40 самостоятелни изложби в България, Германия, Австрия, Турция, Франция, Русия, Холандия. Участвала е в множество пленери и общи изложби по целия свят. Работи и като художник – сценограф в държавните театри в гр. Русе и гр. Силистра. Реализирала е над 150 сценогрофски проекти в театрите в Русе, София, Сливен, Силистра, Добрич и други.

Minalite-dni-2-25-30-1

Има многобройни участия в Пражкото квадриенале на сценографията:

През 1989 г. – първа награда за сценография за постановката “Музика от Шатровец” от К. Илиев, режисьор Ст. камбарев

През 2001 г. – награда на САБ Икар 2001 за постановките “Елате ни вижте” от К. Топалов, режисьор Ст. Стайчев и “Направи нещо Мет” от Азис Несин, режисьор Ст. Стайчев. Има многобройни участия в Пражкото квадриенале на сценографията.

През 2014 г. – наградата за сценография на Международен фестивал “Нова българска драма”, гр.Шумен.

Носител на награда “Русе” за принос в културния живот на града, както и златна значка “Русе” за високи постижения в областта на изобразителното изкуство. Награда на РХГ в живописен конкурс Мартенски музикални дни 2016 г.

Poriv-50-60-1

Нейната изложба може да посетите в пловдивската галерия “Възраждане” на 18.09.2018 г. от 18.00 часа. Изложбата ще продължи до 08.10.2018 г.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.