На 4-ти септември 2018 година Галерия Възраждане отбелязва 23 години от създаването си. Празникът ще бъде отбелязан с изложба живопис на Емил Марков, която ще продължи до 17-ти август 2018 година.

За 23 години галерия Възраждане е организирала 505 изложби. Реализирала е над 35 луксозни албуми и каталози. Своята дебютна изложба в галерията са направили 40 художници. За първи път в Пловдив са показани 117 творци.

През 2006 година, в Нощта на отворените галерии и музеи, галерията получи първата награда – сребърната скулптурата „Полет над Пловдив“ на скулптора Ален Роа, учредена от КЦМ град Пловдив, за галерия номер едно.

През 2010 година галерия Възраждане бе удостоена със златна значка „Златна книга“ и специален сертификат за почетен статут на институция с висок престиж и обществено признание в областта на културата. Наградата се дава от Съвет на европейската научна и културна общност – официално представителство в София. През 2017 година по случай своя 22 ри рожден ден галерията бе удостоена с почетен плакет от областния управител на град Пловдив г-н Здравко Димитров.

  Емил Марков е роден на 5 февруари 1949 година във Враца. През 1979 година завършва Национална Художествена Академия, София. Преподавател по графика в Национална Художествена Гимназия „Цанко Лавренов“, град Пловдив. Участвал е в много изложби на българското изкуство и в чужбина – Югославия, Италия, Германия. Негови картини са собственост на галерии и частни колекции в България, Мароко, САЩ, Германия, Франция, Великобритания и др.

  „Емил Марков представя една изложба от пейзажи, между които ще бъдат втъкани няколко актови рисунки. Художникът, известен като перфектен рисувач, е подходил по много иновативен маниер към пейзажа. Затворил го е в абстрактна рамка и контрастът между абстракция и детайлиране звучи учудващо свежо и приятно претенциозно. Изпипаните детайлно дървета ни отпращат към една далечна епоха от китайското изобразително изкуство, а абстрактният момент в картините ни потупва по челото, за да ни върне в наши дни.”- споделя Краси Алексиева за именитият художник.

  На рождения си ден галерия Възраждане ще връчи традиционните награди „Арт Медия” за журналистика в сферата на културата. От 2005 година галерията връчва приза „Сребърно Възраждане“ за постижения в изобразителното изкуство и лична съпричастност към галерията – сребърна пластика, изработена от академик Георги Чапкънов – Чап.

  ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

  Моля, въведете своя коментар!
  Моля, въведете вашето име тук

  Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.