На 4-ти септември 2018 година Галерия Възраждане отбелязва 23 години от създаването си. Празникът ще бъде отбелязан с изложба живопис на Емил Марков, която ще продължи до 17-ти август 2018 година.

За 23 години галерия Възраждане е организирала 505 изложби. Реализирала е над 35 луксозни албуми и каталози. Своята дебютна изложба в галерията са направили 40 художници. За първи път в Пловдив са показани 117 творци.

През 2006 година, в Нощта на отворените галерии и музеи, галерията получи първата награда – сребърната скулптурата „Полет над Пловдив“ на скулптора Ален Роа, учредена от КЦМ град Пловдив, за галерия номер едно.

През 2010 година галерия Възраждане бе удостоена със златна значка „Златна книга“ и специален сертификат за почетен статут на институция с висок престиж и обществено признание в областта на културата. Наградата се дава от Съвет на европейската научна и културна общност – официално представителство в София. През 2017 година по случай своя 22 ри рожден ден галерията бе удостоена с почетен плакет от областния управител на град Пловдив г-н Здравко Димитров.

  Емил Марков е роден на 5 февруари 1949 година във Враца. През 1979 година завършва Национална Художествена Академия, София. Преподавател по графика в Национална Художествена Гимназия „Цанко Лавренов“, град Пловдив. Участвал е в много изложби на българското изкуство и в чужбина – Югославия, Италия, Германия. Негови картини са собственост на галерии и частни колекции в България, Мароко, САЩ, Германия, Франция, Великобритания и др.

   „Емил Марков представя една изложба от пейзажи, между които ще бъдат втъкани няколко актови рисунки. Художникът, известен като перфектен рисувач, е подходил по много иновативен маниер към пейзажа. Затворил го е в абстрактна рамка и контрастът между абстракция и детайлиране звучи учудващо свежо и приятно претенциозно. Изпипаните детайлно дървета ни отпращат към една далечна епоха от китайското изобразително изкуство, а абстрактният момент в картините ни потупва по челото, за да ни върне в наши дни.”- споделя Краси Алексиева за именитият художник.

  На рождения си ден галерия Възраждане ще връчи традиционните награди „Арт Медия” за журналистика в сферата на културата. От 2005 година галерията връчва приза „Сребърно Възраждане“ за постижения в изобразителното изкуство и лична съпричастност към галерията – сребърна пластика, изработена от академик Георги Чапкънов – Чап.

  Харесва ли Ви статията?

  Кликнете върху звезда, за да я оцените!

  Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

  Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

  ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

  Моля, въведете своя коментар!
  Моля, въведете вашето име тук

  Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.