Бразилското джиу джицу произхожда от Традиционното японско джу-джицу, но се оформя чак в началото на 20 век, когато братята Карлос и Хелио Грейси започват да го практикуват в Бразилия. То се откроява като бойното изкуство на богатите, докато Капоейра е за бедното съсловие. За кратък период се превръща в един от най-бързо развиващите се бойни спортове, а в наши дни всеки втори в Съединените щати го тренира. В своята същина прилича на борбата – главното действие се пренася на земята и освен за атака, се използва за самозащита. Съдържа в себе си много ключове, видове гардове, нужна е голяма тактика и мислене няколко хода напред. Отделя се и като самостоятелен стил, и като главна част от ММА двубоите.

България също има своите достойни представители на Бразилско джиу джицу, а в Пловдив е клубът Victory ONE BJJ Academy под шапката на отбор Зенит България. Момчетата от Victory ONE се обучават при коуч Иван Манолов, който е треньор от 12 години, с втори дан кудо, а от 5 години се занимава официално само с джиу джицу. Обучава приблизително 45 човека от шестгодишна възраст нагоре, сред които и едно момиче.

Бразилско джиу джицу
Коуч Иван Манолов с част от по-малките бойци

Бразилско джиу джицу

Бразилско джиу джицу

„Държа да ги науча най-вече на дисциплина и отношение към всичко в живота, не само към спорта. Не винаги е лесно, но имам своите методи да им покажа какво е важно.“

Зад гърба си членовете на клуба имат достатъчно медали и купи. Участвали са на Европейското първенство по Бразилско джиу джицу, както и в отворени турнири в градове като Лондон, Мадрид, Барселона, Рим. На Рим заминават с 5 състезателя, от където си тръгват с три златни и два сребърни медала. Последният им успех идва на 14-ти октомври, когато на най-престижното състезание в календара на IBJJF – London Open 2018 17-годишният Георги Стефанов печели златен медал в категория до 69 кг за юноши. Специфичното при Бразилското джиу джицу е, че когато претеглят състезател непосредствено преди двубоя не мерят само личното му тегло, но и тежестта на кимоното.

Бразилско джиу джицу

Бразилско джиу джицу

Бразилско джиу джицу

„Ние пътуваме много по чужбина и виждаме как стоят нещата там. За разлика от България, в другите държави всеки тренира. Дали ще е бойно изкуство или друго, но тренира. И докато у нас нагласата на хората към спорта не се промени, ние няма да сме добре развита спортна дестинация. Затова няма и много зали и спортни съоръжения, защото хората нямат потребност от тях.“, обяснява треньорът.

Потребността е определяща за един спортист. Пример за това е Георги Стефанов, който тренира едва от две години. По време на предсъстезателната подготовка тренира по шест дена в седмицата. Преминава през силов период, след което започват упражнения за защита, спринтове, кросове, диети, режими и всичко това в рамките на два месеца. Освен изброеното, се стреми да съчетава спорта с училище. До година Георги ще завърши ЕГ „Иван Вазов“, след което мисли да кандидатства, но и да продължава развитието си в бойното изкуство.

Бразилско джиу джицу

Бразилско джиу джицу

Бразилско джиу джицу

„Аз виждам този боен стил не като начин за насилие, а като красота и всеотдайност. Той е вид надиграване. Джиу джицуто е полезно и в живота. Учи на възпитание, контрол над себе си и гнева си, на концентрация. Затова и ми е толкова голям приоритет.“, споделя Георги.

Бразилското джиу джицу може и да се води бойното изкуство на богатите, но при нас всеки може да се занимава с него, стига да иска. Нужно е само вдъхновение, доза смелост, търпение и готовност за личностни жертви. Все пак няма успех без жертва, или както казват спортистите: „Без мъка няма сполука“.

Бразилско джиу джицуБразилско джиу джицуБразилско джиу джицу

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.