Градска художествена галерия – Пловдив показва картини на Цанко Лавренов и Васил Стоев във Виена

Виенската публика ще може да се запознае с общо 44 произведения на родните ни художници

0
49
Изложба

По покана на Българския културен институт „Дом Витгенщайн“ във Виена Градска художествена галерия – Пловдив гостува в австрийската столица с две изложби живопис на известни пловдивски автори. И двете експозиции се откриват на 24 октомври. Пред виенска публика ще бъдат представени 44 произведения на един от най-популярните български художници Цанко Лавренов (1896 – 1978) от фонда на Галерията, както и избрани творби на известния пловдивски живописец Васил Стоев. Изложбите се осъществяват с подкрепата на Община Пловдив и са част от културната програма, посветена на Българското председателство на ЕС през 2018г., както и представянето на Пловдив като Европейска столица на културата през 2019г.

Цанко Лавренов

Цанко Лавренов е роден в Пловдив на 24 ноември 1896 г. като пето дете в семейството на Иван и Силвина Лавренови, с кръщелно име Александър – Стефан. Учи във Френския католически колеж „Свети Августин“ в родния си град и още твърде млад решава да се посвети на изкуството. През 1921 и 1922 г. посещава частното художествено училище „Света Анна“ във Виена и Вечерен акт в Академията за приложни изкуства. Поради редица житейски обстоятелства е принуден да прекъсне обучението си. В австрийската столица се среща с модерното европейско изкуство, впечатлява се от сецесиона и експресионизма. Въпреки че не получава академично образование, той неотклонно следва пътя си на художник. Първата му сериозна изява е през 1923 година, когато участва в изложба на Дружеството на южнобългарските художници в Пловдив с 8 свои картини. Той е сред настоятелите на списание „Пламък”, издавано от поета Гео Милев, сред основателите е на Пловдивския дом на изкуствата и печата с председател Николай Райнов. През 1925 г. предприема пътуване в Италия, участва и в аудиенция при папа Пий IX. По-късно пътешества из Гърция – Света гора, Атон, Солун, Атина. Натрупаните впечатления оставят ярка следа в творчеството му. През 1937 е отличен с бронзов медал от Изложението в Париж. Следват участия в изложби, както и самостоятелни изяви в Германия, Австрия, Унгария, Белгия, Чехия, Русия, Полша. Като член на основаното веднага след Първата световна война дружество „Родно изкуство“ Цанко Лавренов създава творчество с изявен национален облик, откривайки свой собствен уникален почерк. То се характеризира с приемственост в традицията на българската възрожденска живопис, с подчертан интерес към пейзажа и старинната българска архитектура. В изследването си, посветено на художника, изкуствоведът проф.Димитър Аврамов подчертава: „Историческото ни минало, героичните епохи на България, националното Възраждане и неговите духовни центрове ще разпалват вдъхновението му и ще стимулират въображението му.“ А според изкуствоведа Красимир Линков, Лавренов е сред българските художници, „за които живописното отпада като художествен проблем и става средство за изразяване, за идеализиране на родната същност, за възвръщане на изгубената непосредственост, за реакция срещу унифицираната индустриална действителност.“ Картините на Цанко Лавренов ще останат в австрийската столица до 22 януари 2018г.

Васил Стоев

Васил Стоев е роден на 07.08.1950 г. в гр. Първомай. Завършва приложна графика в Национална художествена академия – София, при проф. Александър Поплилов през 1979г. Член е на Съюза на българските художници от 1987 г., член е на група “Филипополис”. От първата му изложба през 1981г. досега неговите самостоятелни авторски изяви са повече от 50. Стилът му е определян като абстрактен експресионизъм. Художникът отдава предпочитание на фигуралната композиция и абстрактния пейзаж. Васил Стоев е представял свои творби в повечето европейски държави, както и в Япония. Гостува с изложба във Виена за втори път през последните 3 години. Негови картини са притежание на Националната галерия в София, на градските художествени галерии в София, Пловдив и Бургас. Творби на Васил Стоев обогатяват колекциите на Nationаl Mueseum of Fine Art – La Valeta в Малта, Euro‘Art в Женева, Istanbul Art Fair в Турция, на галерии във Франция, Холандия, Германия, Италия, Гърция, Белгия, Португалия, Швейцария, на Световната банка в САЩ и Япония. В Museum “MIMARA” в Загреб негови творби са експонирани в постоянната експозиция. Две картини на българския живописец са продадени от къща Сотби’с в Лондон на аукцион през 1989г. Носител е на Награда „Пловдив“ за 1999г., както и на други престижни отличия в България и Малта. Изложбата му в БКИ „Дом Витгенщайн“-Виена ще може да се види до 30.11.2017г.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.