cheshmi

Едно от най-полезните и необходими неща за нормалното функционирене на човешкия организъм е водата. Водата изгражда от 50 до 86 % от човешкото тяло(86% – новородени и 50% при възрастни хора.) Съдържанието ѝ, в различните части на тялото, е следното: кости – 20-30%, черен дроб – до 69%, мускули – до 70%, мозък – до 75%, бъбреци – до 82%, кръв – 85%.

Човек може да оцелее без храна 50 дни, ако през това време пие прясна вода, но без нея ще преживее едва 5 дни. По данни от медицински изследвания при загуба на влага в рамките на 6-8% от телесното тегло следва прилошаване, ако процентите се увеличат до 10 се появяват халюцинации, при 12% – организмът не може да се възстанови без медицинска помощ, а при 20% загуба настъпва смърт.

Вече е лято и необходимостта ни от консумация на вода нараства. Изключително важно и препоръчително е в горещите дни да увеличите приема ѝ. Решихме да ви представим част от градските чешми в Пловдив, от които може да утолите жаждата си в парещите летни месеци.

cheshmiТази чешма, както повечето от вас се сетиха, се намира в централната градска улица, в близост до градинката на джумаята.

В миналото чешмите са имали много по-сериозна социална значимост. Били са място, където освен да си налееш вода е можело да срещнеш своите приятели. Именно при тях са се срещали младите момци и моми, а бъдещите свекърви са избирали своите  снахи. Въпреки че днес нямат тази социална значимост, те все още са важна част от градската архитектура, допълват я по естествен и красив начин.cheshmi

Следващата се намира отново в централната градска част срещу стълбите на “Каменица”.

sheshmi

Намира се на територията на парк Бунарджик.

cheshmi

На снимката виждате една от чешмите, намираща се в “Цар-Симеоновата” градина. Формата ѝ наподобява бъклица с менци.

Momi rodopànki

Последната чешма също се намира в “Цар-Симеоновата” градина и е типичен пример за архитектурната стойност на градските чешми.

Част от чешмите в града все още не работят, но вярваме, че община Пловдив ще се погрижи гражданите да имат достъп до свежа, питейна вода.

Лятото дойде! Време е за море, басейни и планински разходки. В горещото време все повече ни се иска да сме близо до водоизточник и просто да си почиваме. Лекарите съветват да консумираме повече вода, да стоим на сянка в най-горещите часове от деня и ако почувстваме физическо неразположение, своевременно да потърсим лекарска помощ.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.