Размяна на тайнствени предмети със специални послания, търсене на скрито богатство и пренасяне в бъдещето чрез виртуална реалност, са само малка част от приключенията, които очакват желаещите да се включат в Градски игри в Пловдив този уикенд. Те ще се състоят от 16 до 18 ноември на територията на Тютюневия град и са част от програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“.

Участието във всички игри е безплатно. Тазгодишното издание ще мине под мотото „Машина на времето“ и ще превърне Пловдив отново в притегателен център за малки и големи от цялата страна. В инициативите могат да се включат както индивидуални играчи, така и отбори. Всеки желаещ може да се регистрира до 15 ноември или на място в дните на игрите, при наличие на свободни позиции. Събирателният пункт за целия период е на ул. „Екзарх Йосиф“ 16 в Тютюневия град, пред сградата на СКЛАД.

„Обещания“ е първата игра, посветена на тайнствените предмети и скритите послания. Девет играчи ще разполагат с четири карти, с чиято помощ ще разменят своите предмети и ще дават специални обещания на съотборниците си. Какви послания ще си разменят участниците, вдъхновени от загадъчните тютюневи складове, ще стане ясно в петък от 20.00 часа, когато започва приключението. Играта е подходяща за групи и семейства и ще завърши в 23.00 ч., като през това време ще се повтори 9 пъти с различни участници. Играта идва от Дания и Канада и ще се представи за първи път на Балканите.

Ще помогнат ли интерактивните технологии на търсачите на съкровища и има ли скрито имане на знатен род тютюнопроизводители, ще провокира любопитството на участниците в  предизвикателството „БГ Имане – Заветът“. То започва в 11.00 ч. в събота, 17 ноември, и в рамките на 90 минути ще сблъска играчите с интерактивни пъзели и любопитни загадки, пренасяйки ги в машина на времето. Играта, организирана от екипа на БГ Имане, ще се повтори от 13.00 часа.

От 17.00 часа същия ден организаторите от „Пловдив 2019“ са подготвили чрез добавена реалност пренасяне в бъдещето, където два технологични гиганта водят епична битка и променят настоящето. Играта „Уроци от бъдещето“ ще се повтори четири пъти – в 17.00 ч. 18.00 ч., 19.00 ч. и 20.00 ч.

Уикендът ще завърши в неделя, 18 ноември, когато в 11.00 часа и 13.00 часа ще се разиграят ситуации, в които всеки от записаните ще влезе в ролята на странника, завърнал се в родното си място, за да преживее заедно със съседите и семейството си предизвикателствата на настоящето. Играта идва директно от Италия и поставя въпроса за стойността на живота в и сред града, погледнато и от контекста на Матера – другата европейска столица на културата през 2019.

За тези, които се интересуват от игрите като индустрия и съвременен начин за преобразяване на градски пространства, е организирана среща-дискусия с европейския дизайнер и селекционер на тазгодишната програма Филип Еман, представител на студио за градски игри Play: Vienna, Австрия. Събитието ще се състои на 17 ноември (събота) от  от 15.00 до 17.00 ч. в СКЛАД /ул. Екзарх Йосиф 16/.  Работният език на срещата е английски, входът е свободен.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.