Гражданите против презастрояването в Южен с победа

1
716
Гражданите против презастрояването в Южен с победа в Пловдив
Снимка: Граждани против презастрояването в район "Южен"

Гражданите спечелиха обжалване във Върховния административен съд и продължават с борбата против презастрояването на район Южен в Пловдив.

2019-та се превърна в годината, в която гражданите на Пловдив се събудиха. Решиха да защитят зелените площи на града си, който наричат свой дом. Най-засегнат се оказа район „Южен“, който от години е апетитна хапка за настоящи и бъдещи инвеститори.

Вече ви разказахме за казуса, относно застрояването на ул. „Братя Бъкстон“ до администрацията на НАП. След дълга борба от страна на гражданите, проектът бе спрян, а ние си отдъхнахме.

И тъкмо си мислиш, че едно погубване на зелената площ е достатъчно, ето че има и друго и то в непосредствена близост.

През 2005-та собственик на терен зад Юбилейния блок на бул. “Македония” и бул. “Никола Вапцаров” решава със собствени средства да построи П-образна сграда до кметството на „Южен“. По план са се предвиждали в нея да се поместят 148 апартамента. Те ще се издигат до височина 6 етажа и включват прилежащ подземен паркинг.

Тогавашният кмет одобрява проекта. Прави изменение на ПУП-ПРЗ за част от кв.37, ПИ 1882 в УПИ І-комплексно застрояване по плана на кв. “Въстанически-юг“, гр. Пловдив и логистиката започва.

Гражданите против презастрояването в Южен с победа
Снимка: marica.bg

Гражданите и терена на Юбилейния блок

През 2006-та се организират протести от гражданите, които накарали инвеститорът да се откаже от проекта. Дори се обръща към Общината за друг имот. Но през 2019 година става партньор на фирма PIMK Build и инвестиционните намерения се завръщат. Същата година строежът влиза в сила.

Заради това и заради опасността да заменят зелените площи с бетон и цимент, гражданите се вдигат на бунт. Сформират инициативен комитет “Граждани против презастрояването в район “Южен” с председател Димитър Колев. Водят се дела, последното от които е с номер N3961 и се води срещу заповедта на кмета от 2005-та.

Осланят се на няколко срещу фактора: водопроводната, канализационна и пътна инфраструктура не са оразмерени за такава интензивност на застрояване. Липсата на капацитет за свободно и плавно придвижване на многобройните автомобили, които ще поема паркинга. Нарушаването на микроклимата, посредством липсата на природа в околността.

На 17-ти януари 2020-та делото е прекратено от Апелативен съд Пловдив. Основният мотив е че Димитър Колев, както и останалите членове на Инициативния комитет не са заинтересовани лица. Въпреки, че живеят в блоковете около застроявания в момента имот, по смисъла на Закона за устройство на територията нямат право.

Гражданите поискат от съда да разгледа техните съображения, които са декларирали пред общинските власти и медии и които им дават основание да се съмняват в законността на одобрения през 2005г. проект за изменение на ПУП.

Жителите на „Кючука“ не се отказват, а се мобилизират още повече. Придвижват въпроса към Върховен административен съд, като паралелно с това входират втори сигнал до Окръжна и Специализирана прокуратури.

Усилията си струват, защото на 14.04.2020г. Върховният административен съд на Република България постанови отмяна на Определение N104 от 17.01.2020г. по адм.дело 3961/2019г., с което Административният съд на град Пловдив остави без разглеждане жалбата на Димитър Колев и гражданите. По този начин ВАС връща делото за разглеждане в градския съд.

Гражданите против презастрояването в Южен с победа

Гражданите с очаквания и съмнения

„Очакванията ни към съда са надлежно да разгледа нашите съмнения, като осигури публичност на заседанията и необходимите експертизи и в крайна сметка да отсъди справедливо и по съвест, като се съобрази единствено и само с постановките на закона, видян в неговата цялост.“, коментира Димитър Колев.

А съмненията на комитета са ясни:

– Съмнение за несъответствие на проекта с действащия към 2005 и настоящия ОУП;

– Завишени параметри на застрояване и занижено отстояние до съседни сгради, отнесено към действащото през 2005г. законодателство и предписанията на Експертния съвет по устройство на територията при допускане на изработване на проекта;

– Липсващи и неточни важни документи в одобрения проект;

– Допускане на нецелесъобразно застрояване без съобразяване с разположението на съществуващите сгради, с микро климатичния и инфраструктурен контекст;

– Пропуски в процедурата по изменение на предназначението на имота;

– Неглижиране на изискванията за озеленяване с висока дървесна растителност, които към 2005г. вече съществуват в законодателството по устройство на територията и допускане на изсичането на съществуващата висока дървесна растителност – деяние, което е невъзвратимо в близките 10-15г.

Какво ще е окончателното решение на съда, дали строежът ще бъде прекратен, дали пловдивчани ще отстоят правото да дишат чист въздух, тепърва предстои да разберем.

Гражданите против презастрояването в Южен с победа в Пловдив
Снимка: Гражданите против презастрояването в Южен с победа

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

1 КОМЕНТАР

  1. Умря тая,,,вижте що за мега блок изсраха пимкажиите, с любезното съдействие на кмета на южен и другите крокодили алчни!

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.