Граждани с победа за Хуманитарната гимназия Пловдив

1
1277
Граждани с победа за Хуманитарната гимназия Пловдив
Снимка: obrazovanie.co.uk

Граждани с голяма победа за Хуманитарната гимназия в Пловдив!

Както ние от Plovdiv Town – град Пловдив Ви разкарахме, Подписка подкрепя Хуманитарната гимназия в Пловдив. В края на миналата седмицата стана ясно, че промяна в паралелките на хуманитарната гимназия няма да има.

След организирането от граждани подписка в подкрепа на хуманитарния профил на училището, се взе решение за запазването му. Това съобщи Желязко Събев в платформата за онлайн подписи.

Снимка: peticiq.com

Още в първите часове, след създаването си, подписката събра над 1400 подписа от граждани милеещи за гимназията. В кампанията за популяризиране на гражданската инициатива се включиха изключително много пловдивчани.

Голяма част от участвалите в подписката са бивши ученици или родители на учещи към момента деца. Социалните мрежи се препълниха с въпроси, защо се налага подобно решение. Кой взема тези решения и как така не се пита обществото.

За два дена успяха да се съберат около 3000 подписа в онлайн платформата. Явно поради засиления интерес и значимостта, която предава за нашия град, властимащите се отказаха от решението. Със сигурност важна роля изигра и Европейската столица на културата, защото според нас не би имало добър отзвук.

Някак си не може вторият по големина град в България да остане без училище, в което да се преподават хуманитарни науки. Без значение каква е причината за спирането, гражданите на Пловдив за пореден път доказаха, че заедно могат повече.

Победа е не само за пловдивчани, но и за всички българи, които обичат и се гордеят с историята. Не трябва да забравяме, че Хуманитарната гимназия е наследник на първата българска мъжка гимназия.

Училището слага началото на честването на Деня на славянската писменост и книжнина и на делото на Светите братя Кирил и Методий, покровители на Европа. Също негови възпитаници през времето са Петко Славейков, Любен Каравелов, Иван Вазов, Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Димчо Дебелянов.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

1 КОМЕНТАР

  1. Това се отлага с една година?
    И само след изтичането й борбата продължава!
    Тук трябва друго генерално решение!
    Това училище се е доказало пред вековете- вече 3 век се бори за своя авторитет!

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.