Alosha

Десетки граждани се събраха на Публичното обсъждане за парк Бунарджик. Обсъждането показа, че пловдивчани имат гражданска позиция. Те желаят да бъдат активна част от промените и развитието на една от емблемите на града ни. Събитието бе организирано от кметът на район „Централен” Георги Стаменов и неговият екип. То се състоя в едноимения парк над централната алея, на гърба на Професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване „Христо Ботев”.bunardjik_obsyvdane

Обсъждането бе открито Любомир Чакъров, медиатор на събитието, който даде думата на Кметът на район „Централен” Георги Стаменов. Той заяви, че парк Бунарджика е сърцето на Пловдив. Георги Стаменов подчерта, че хълма се ползва със специален статут, поради което в него няма да бъдат правени промени, а ще се извърши цялостно въстановяване.

Повече яснота върху предстоящите мерки дадоха архитект Пламена Андонова, Петър Петров- Главен архитект на район „Централен”, Надежда Петрова- Главен инжинер на район „Централен” и Славка Цочева- ландшафтен архитект.

Сред възстановителните мерки, които се предвиждат, са подмяна на кабелната инсталация, водопрова и канализацията. Ще бъдат ремонтирани бетонните плочи и предпазни парапети над акведуктите. Цялостно ще бъде възстановено осветлението от пешеходната алея до мемориалния комплекс.То ще включва също монтаж на видеонаблюдение и WIFI връзка. Основната промяна, която ще бъде осъществена, е изграждането на рампа за хора в неравностойно положение и майки с колички. Пързалките, намиращи се на централната алея, ще бъдат ремонтирани по всички законови стандарти за безопастност. В подножието на хълма са разположени две детски площадки за деца от три до шест години. Идеята на проекта е зоната, включваща тези пързалки, да бъде обособена за деца от дванадест годишна възраст на горе. Ще се осъществи замяна на част от растителността в парка, която ще бъде изцяло съобразена с наличната флора и фауна. Няма да бъдат внасяни нови разстителни видове.bunardjik_obsyvdane

Думата бе дадена и на Любозар Фратев. Той оповести решението, на управителния съвет на „Бизнесът за Пловдив”, да съдействат за реставрирането на чешмата, намираща се до ресторант „Малкият Бунарджик”. Съществуват източници, свидетелстватващи за нейното съществуване още от времето на Римската империя. Легенда гласи, че който отпие от нея остава завинаги в Пловдив.

Многобройни бяха въпросите на гражданите, не липсваха и предложения. Сред най-разискваните теми и проблеми бяха: чистотата, нефункционирането на обществените тоалетни, опазване и защита на биологичните видове, населяващи територията на парк Бунарджик. Други теми на дискусията бяха влакчето минаващо по хълма и достъпа на автомобили . Изключително болезнен се оказа въпросът с нефункциониращата спирка, намираща се в близост до магазина за осветителни тела. Спирането ѝ от експлоатация засяга сериозно придвижването на по-възрастните граждани, които желаят да посетят парка или живеят в близката жилищна зона. Желание на голяма част от присъстващите е възстановяването на собствеността на общината върху територията на бившия ресторант „Голям Бунарджик”, който в миналото е бил обект на приватизация. Георги Стаменов и екипът от архитекти и инжинери отговориха на всички. Въпросите бяха много, което наложи обсъждането да се удължи с половин час.

Освен редовите граждани отношение по темата взеха и преставители на местната власт. Сред тях бяха Омбудсманът на град Пловдив Борислав Стаматов, Общинският представител Евелин Парасков и Кметът на район „Южен” Борислав Инчев.

Кметът Георги Стаменов не пропусна да подчертае, че парк Бунарджик е сърцето на Пловдив. Той също изказа убеждението си, че след възстановяването му всеки ще намери своето място, а самият хълм ще се превърне в притегателно място, както за гражданите на града, така и за неговите гости.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.