Граждански клуб: Сдружение или заведение в Пловдив?

5
57248
Граждански клуб: Сдружение или заведение в Пловдив?
Снимка: plovdivcitycard

Граждански клуб е сдружение, което е параван за заведение на общинска собственост на символичен наем в сърцето на Старинен Пловдив.

Защо администрацията си затваря очите? Защо дава общинска собственост на масони, бивши кметове и бизнес организации? Защо тези бизнеси се представят за сдружения с нестопанска цел и как те правят хиляди левове на гърба на пловдивчани. Това е историята на Граждански клуб в Пловдив.

Голям скандал се разяри по време на миналата сесия на Общински съвет – Пловдив. Той бе свързан с преотдаването за 5 г. на помещение на „Регионална занаятчийска камара – Пловдив“. При разискването на точката, Георги Величков попита, дали се правят проверки на съответните сдружения с нестопанска цел, защото има съмнение, че там се извършва търговска дейност.

Неговото съмнение идва от заведение в Стария град, за което медията ни прави разследване. Името на заведението е Граждански клуб. То е емблематично място, което през годините се е утвърдило, като ресторант с националната кухня. Но реално заведението е сдружение с нестопанска цел в обществена полза. Според справка, имотът на ул. „Стоян Чалъков“ 1 е даден под наем на неправителствена организация. Интересно е, как тогава Граждански клуб развива бурна ресторантьорска дейност, срещу символичен наем от Община Пловдив.

Преди няколко сесии, обектът на ул. „Стоян Чалъков“ 1, беше отдаден под наем с РЕШЕНИЕ № 243 от 29.09.2021 г., за срок от 10 г. Наемът на емблематичната сграда е на стойност 112,50 лв., на месец. Всеки би казал, че това е абсурдно за възрожденски ресторант, особено в сърцето на Стария Пловдив. Подобни помещения от 345 кв. м., без оборудване, започват от 1000 лв. на месец в крайните квартали на града.

Граждански клуб е сдружение

Според представените документи в Общински съвет – Пловдив, сградата се дава под наем на сдружение с нестопанска цел в обществена полза за средище на духовност и българщина. В нея трябва да намерят място художници, артисти, писатели, поети, общественици, преподаватели, студенти от висшите училища на Пловдив и други знайни люде. Зад красивите думи, написани в предложението на зам..-кмет Балчева към Общински съвет – Пловдив, действителността е коренно различна. В Граждански клуб години наред кипи бурна ресторантьорска дейност, а сдружението е параван, за да се вземе сграда без търг или конкурс и то на символична сума.

Заведението Граждански клуб е известено на всички пловдивчани, но явно зам.-кмет Балчева не го знае, защото не е родом от Пловдив. Чрез своето предложение, тя или се е объркала, или съзнателно е придвижила предложението за гласуване в Общински съвет. Така внесеното предложение с №21 ПОБС – 190/01.07.21, видимо е в конфликт с реалността. В него, сама тя посочва, че целите на сдружението с нестопанска цел са свързани с подпомагане изграждането и утвърждаване на гражданското общество. Според нея, Граждански клуб дава възможност за сближаване и взаимно опознаване на гражданите, участие в културния живот на града, благотворителната и просветна дейност. В цитираните дейности, никъде не намираме ресторантьорската дейност, която обекта развива от години.

Според думите на зам.-кмет Балчева , Община Пловдив прави ежемесечни проверки на имоти дадени под наем на неправителствени организации. Любопитен факт остава, как проверяващите не са забелязали масите, менютата и табелата ресторант Граждански клуб. Друг интересен момент е, издаденото разрешително за маси на открито от 01.06.21 г. на името на сдружението В графата на таблицата за обект е посочено бирария Граждански клуб, намираща се на ул. „Стоян Чалъков“ №1, а отдаденият теренът от Община Пловдив е 31 кв.м.

При първото гласуване в Общински съвет – Пловдив, на 14.07.21 г., съответното предложение не беше прието. Веднага се поиска прегласуване от председателя, с лек намек, че става въпрос за Граждански клуб, но отново предложението не беше прието. Така предложението не се приема и решението се води окончателно, според правилника на Общински съвет – Пловдив.

Община Пловдив е обещала сградата на Граждански клуб

Зам.-кмет Балчева, явно недоволна от изхода, внася отново същото предложение, без да променя нищо за следващата сесия на Общински съвет – Пловдив. Гласуването се очакваше да мине на 03.08.21 г., но поради летните месеци, беше гласувано с РЕШЕНИЕ № 243 на 29.09.21 г.

През цялото време заведението Граждански клуб не е спирало да работи. Въпреки че договорът му с Община Пловдив е изтекъл на 27.06.21 г., а според чл. 19 от подписания договор, кметът Здравко Димитров е трябвало да прекрати договора със заповед. Но така и не пожелава да го направи .Вместо това, задава задача на зам.-кмет Балчева, да пробутва през Общински съвет отново същото предложение, като тя дори не посочва допълнителни мотиви.

Това е видно и от Протокол №3 от 01.06.21 г. В него е посочена комисията, която е разглеждала предложението за отдаването под наем на съответния имот. Неин председател е зам.-кмет Балчева, зам.-председател е Николай Аджеларов и още 9 члена от администрацията. При разглеждането на документите, те са установили, че сдружението ползва имота от 2016 г. Явно в периода от 2011 г. до 2016 г., друг е стопанисвал съответното заведение Граждански клуб. Никъде не се упоменато, че сдружението ползва обекта за заведение.

Община Пловдив знае, но си трае

На същата дата, след комисията е издаден и друг документ. Той е за наем на терен за маси за консумация на открито. В него фигурира името на Граждански клуб. Документа посочва, че разрешението е издадено на заведение – бирария. В нормативната база, откриваме също, че се изисква и удостоверение за категоризация по Закона за туризъм. Без този документ, Граждански клуб не може да получи съответното разрешително. Явно различните звена в Община Пловдив не знаят, кой какви документи издава на едно и също юридическо лице.

Решението за издаването на поставяне на маси на открито се издава от кмета на Община Пловдив. По процедура се изискват достатъчно документи, които доказват, че Граждански клуб извършва ресторантьорска дейност. Взимането на решения, в един и същи ден, за маси на открито и комисия за удължаване на наема, ни показва, как всичко е било нагласено предварително.

Необходимо е било само да се постави гуменият печат от Общински съвет – Пловдив. Поради късния час и отсъствието на общинските съветници от залата, решението бива отхвърлено и се налага на зам.-кмет Балчева да прави нови шпагати, за да удовлетвори чуждия интерес.

Така използвайки съмнителни административни похвати, Здравко Димитров дава на стария кмет д-р Иван Чомаков, къща – заведение в Старинен Пловдив срещу наем от 112, 50 лв. Дали това е поредния жест към политическите партньори на управляващата партия или просто поредната задкулисна договорка срещу заплащане, предстои да разберем от Прокуратурата.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 4.7 / 5. Брой гласове: 97

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

5 КОМЕНТАРИ

  1. Зоологическата градина, кога ще я разследвате? Тотев открадна много повече от Чомака. И двамата в затвора при Бай Ставри!!!!!!!!

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.