Сигурно няма човек в България, който да не е чел приказката „Сливи за смет”. Приказката ни учи от малки на трудолюбие и как то ни се отплаща.  Подобно на приказката, в Пловдив предстои да се проведе отново инициативата „Книги за смет”.  Целта на инициативата е да поощри разделното изхвърляне на отпадъци, като обръща сериозно внимание върху проблемите на рециклирането у нас, пестенето на ресурси и опазването на природата с примера на добрите практики.

knigi za smet

В  световен мащаб все повече се говори за вредата от пластмаса както върху природата, така и върху човешкото здраве. По данни на ”Green peace” всяка година между 4,8 и 12,7 милиона тона от пластмасовите отпадъци попадат в световния океан. Статистиките за Европа са повече от тревожни:

  • Отпадъци са открити във всички европейски води, включително по плажовете, континенталния шелф и на морското дъно, като над 40% от тях са пластмаса.
  • Учените изчисляват, че всеки ден от сушата и чрез вливащите се реки в Черно море навлизат 3 тона пластмаса.
  • През 2014 г. едва 30% от пластмасата, влязла в потока от отпадъци в Европа, е рециклирана. Останалите 40% са изгоренив инсинератори, а 30% са депонирани. Тези данни дори не отчитат замърсяването с милиони пластмасови опаковки в Европа, които всекидневно биват изхвърляни в околната среда, откъдето могат да попаднат във водните пътища и накрая да стигнат до океана.

Докато  данните стават все по-тревожни, а природозащитните  организации и законодателните органи се опитват да намерят правилния път към  намаляване на опасността, организаторите на инициативата „Книги за смет” са намерили един приятен начин да обърнат вниманието ни към все по-нарастващият проблем.

Кампанията стартира през 2013г. в София, а след това през 2014г. се включват също Пловдив, Бургас и Варна. През 2015г. инициативата се разпространява успешно в Плевен, Велико Търново, Бургас, Пловдив и София. Всяка година в кампанията се включват нови градове и общини. Традиционно събитията се провеждат в месеците април и май. Организатори  са издателство “Smart Books” и фондация “Credo Bonum”.

Тази година събитието ще се проведе на 22-ри  април едновременно в пет града -София, Пловдив, Бургас, Стара Загора и Велико Търново. За всеки предаден килограм пластмаса ще бъде давана по една книга. Ако желаете да се включите е необходимо да знаете, че се приемат всякакви пластмасови опаковки от напитки и храни, пластмасови туби от козметика и санитарни продукти, пластмасови чаши и тарелки. Приемат се също найлонови торбички, стреч фолио и опаковъчно фолио, пластмасови играчки и други пластмасови изделия. Те трябва да бъдат изпразнени от съдържание и смачкани, за да заемат по-малко място. Няма да се приемат блистери от лекарства, туби от моторни масла и други вредни вещества. Няма да се приемат домакински електроуреди, авточасти и други отпадъци, които не са пластмасови.

Ако имате възможност да се включите в инициативата, го направете. За свое добро и за доброто на природата ни. Защото „ Природата не е място за посещение, а дом” –Гари Шнайдър.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.