Графити или футболно хулиганство е надрасканият надпис Локо София

Графитите се зараждат около 70-те години на миналия век в САЩ, като част от уличната култура в гетата. В основата си те са представлявали форма на протест и вандализъм. Жителите на гетата в големите американски градове са изписвали имената си или името на престъпната група, в която участват. Днес графитите са част от изкуството. Графит е рисунка върху стена, ограда или друга част от градската архитектура, без значение дали е със спрей или боя.

Хирошима
Снимка: Asahi.com

Надписът „Локо София”, който двама служители на Софийската опера надраскаха върху паметника в Хирошима, освен оскърбление към културата и историята на Япония, е и повод за доста дискусии в медийното пространство. Графити художниците често биват бъркани с хора, извършващи подобни хулигански прояви. Всъщност едните и другите нямат нищо общо. Водени от желанието да разграничим двете действия се свързахме за коментар с Димитър Механджийски-Stern, който е един от най-известните представители на графити художниците в България. Ето какво сподели той:

„Надписът „Локо София” няма нищо общо с графитите във вида, в който са се зародили. Такива надписи са по-скоро проява на футболно хулиганство. Сред българските графити артисти няма много, които да са фенове на футболни отбори. А тези, които имат такива пристрастия, вкарват името на отбора в своите картини. Не го правят като вандалска проява, а като част от своето изкуство.”

Dimityr Mehandvijski
Графит от Димитър Mеханджийски- Stern

Оказва се, че подобни прояви пречат на графити изкуството не само, защото артистите са бъркани с вандали.

„Тези надписи не се появяват само на чисти стени. Много често се появяват и върху рисунки и картини от уличното изкуство. Случвало се феновете на даден отбор да надраскат имената на отбора върху графит само, защото цветът му кореспондира с цвета на конкурентния отбор. Обикновено това са младежи и деца, без значение дали са футболни фенове или не.”- допълва графити художникът Димитър Механджийски- Stern.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.