Как се калкулират парите за данък “Куче” в Пловдив?

0
44748
Как се калкулират парите за данък
Снимка: Любомир Чакъров

Данък “Куче” скача на 50 лв., а регистрацията на един домашен любимец отнема 25 минути на служител, според предоставените данни от Община Пловдив.

Лоша новина за всички собственици на домашни любимци в Пловдив. Община Пловдив вкарва за гласуване данък „Куче“ в Общински съвет. Въпреки възраженията и недоволството на гражданите, Здравко Димитров – Зико (ГЕРБ), твърдо е решил да увеличи приходите от кучетата. В така направеното предложение има изключително скандални калкулации. Например, Община Пловдив е калкулирала към данъка и заплатата на лелката, която вписва нашите любимци в екселка таблица.

Всичко звучи нормално, докато не прочетем, че на дадения служител не му отнемаше 25 мин., за да въведе име, номер на чип, порода, дата на раждане и собственик в системата. За обработването на този масив от информация, лелята получава една заплата допълнително. Още по-смешно звучи калкулацията, когато се замислим, че за нашето куче се изисква само веднъж да бъде въведено в системата. След това, всяка година не е необходимо друго, освен да се плаща данъкът. Ако кучето е кастрирано, то до края на живота му няма да се срещнете с лелката повече. Но заплатата и върви.

Друго безумие, което Здравко Димитров – Зико (ГЕРБ) е включил в таблицата, са едни изразходени 285 655 лв. Тези средства, обаче не са изхарчени за 1 година, а за периода 2013 – 2020 г. и то от ГЕРБ. Обаче в методиката за изчисление на данъка от общината, уж се базира само на разходи с калкулация за 1 година, а не на цялото управление ГЕРБ. След това, всички тези годишни разходи се разделят на броя домашни любимци и се получава калкулиран разход за 1 домашен любимец. Но типично по герберски, защо да не бутнем в калкулацията и всички направени разходи за 7 г. назад.

Същата глупост е направено и с електронния регистър за домашни любимци. За търсачката, която наподобява екселска таблица в Google drive, са платени 23 970 лв. И всичко това отново е за периода от 2013 г. до 2020 г. А защо тези пари са нашити умишлено, можем само да предположим, че някой така иска да докаже повече разходи, а от там да обезпечи и по-високия данък „Куче“.

Регистрация на куче в Пловдив - 50 лв. и отнема 25 мин.
Снимка: Любомир Чакъров

Какво друго има калкулирано в данък „Куче“?

Към данъка са калкулирани и такси на две други общински предприятия. Това са дейности по поддръжка на оградени площадки за кучета и дезинфекцията им от кърлежи. Обаче, за тези дейности, данъкоплатците вече са платили в разходната част на бюджетите за 2022 г., на самите общински дружества. Странно изглежда добавянето на тези разходи към данък „Куче“. Защото на всички ни е ясно, в какво окаяно състояние са клетките за домашни любимци и дали се поддържат.

Явно има команда, в структурите на Общината Пловдив, да се надписват дейности, които реално няма никаква следа да са извършени. Няма гражданин в Пловдив, който да се е похвалил с чиста или поддържана кучешка площадка. Може и да има. Но тези клетки се поддържат от доброволци и стопаните на домашни любимци. Община Пловдив отдавна е изоставила тези дейности. Но поради липсата на средства, е решила да си изкара още някой допълнителен лев през данък „Куче“.

Най-тъжният факт в калкулацията са площадките. За няколко метра ограда и две – три пейки, Община Пловдив е изразходила 285 655 лв. Това прави близо 10 000 лв. на бр. кучешка площадка. По данни предоставени от Зико (ГЕРБ), в Пловдив има 31 бр. подобен тип площадки. Сами си направете сметка, дали няколкото метра телена ограда с подпорни колове и три пейки струват тази сума. Още по-тъжно е изоставеният им вид, поради липса на средства за поддръжка в бюджета.

За периода 2013 – 2020 г., общината е изразходила 95 291,20 лв. в кампании, обучителни материали, кастрация и идентификация на домашни кучета и преброяване на безстопанствените животни. Това перо би звучала разумно, ако не приличаше на една обществена поръчка, преди години, за броене на комарите в река Марица. Явно доста печатане на брошури и броене на бездомни кучета е паднало. Защото при бърза справка в интернет, други кампании, освен организираните с футболисти, на кафе в „Капана“ с куче и протеста срещу общинската заря, няма.

Как се калкулират парите за данък "Куче" в Пловдив?
Снимка: plovdivtown

За какво реално трябва да отиват парите за данък „Куче“?

За най-важната част от калкулацията, Община Пловдив прави още по-неадекватна сметка. Както сами се досещате, реално парите от данък „Куче“, трябва да отиват за издръжка на приюта за бездомни животни в Пловдив. Да, но не е баш така. По представената калкулация, той реално заема само 30% от цялата стойност на данъка. Освен недостатъчният процент, парите за обработка на безстопанствени кучета са надписани отново. Според предоставените данни от Здравко Димитров (ГЕРБ), зад всяко бездомно куче седи поне един човек с 60 лв. заплата за ден гледане.

Ако това звучи шокиращо, не се притеснявайте. Според същите данни, бездомните куче остават до 5 дни в приюта, което означава, че същите служители получават допълнително още 300 лв. Дали те ги получава реално, не мисля. Освен явното спекулиране с труда на хората в приюта, според данните, те получават и още пари. Защото към данък „Куче“ е добавена таксата за кастрация, улавяне и хранене на едно бездомно куче. Така един служител в приюта, първо получава пари за всяко заловено куче, след това получава пари за кастрация му и накрая за гледане и хранене на бездомните животни в рамките на 5 дни. Колкото и да звучи прекрасно, това просто не е истина.

До колкото си спомням, приюта за бездомни животни, нямаше пари за ехограф. За да помогнат на новоприето куче в приюта, се налагаше служители и доброволци да ги транспортират в частни клиники. Там се извършваха всички изследвания, които се заплащаха изцяло от личната сметка на служителя или доброволеца. Благодарение на инициатива за спиране на общинската заря на 31.12.2021 г., уж 7000 лв. бяха дарени за придобиване на ехограф. Но парите ги няма. Защо ли?

По тази кръчмарска сметка, която ни предлага Здравко Димитров (ГЕРБ), данъкът върху едно домашно куче излиза на стойност от 109,55 лв. Представете си, колко са надути разходите, за да може да има очи, кметът да излезе и да поиска още допълнително 20 лв. за едно куче. За някои хора би изглеждало смехотворно, но реално увеличението е с 2/3 от предходната му стойност.

Как се калкулират парите за данък "Куче" в Пловдив?
Снимка: Капитал

Колко пари прибира и харчи Община Пловдив за тази „грижа“?

По последни данни, на територията на Община Пловдив има регистрирани 6325 домашни кучета. От тях 4277 са некастрирани, а останалите 2048 са кастрирани. По проста сметка, ако умножим 4277 кучета х 30 лв. = 128 310 лв. Интересно! В бюджета на Община Пловдив за 2022 г., преди увеличението, са записана само 60 000 лв. от приходи за данък „Куче“. Къде са останалите пари?

По новата калкулация, 4277 кучета х 50 лв. = 213 850 лв. Това означава допълнително една сума от 85 540 лв., на година, за харчлък и усвояване от администрацията.

В бюджет 2022 г., ОП „Зооветеринарен комплекс“ са предвидени 737 560 лв. От тях 423 660 лв. ще бъдат изразходени за заплати на заетите лица и 202 500 лв. за издръжка. Интересен момент, че в графата „ВЪНШНИ УСЛУГИ“ са записани 67 000 лв. Те са част от новата методология на Зико (ГЕРБ), да дава на външен оператор дейности, които са били присъщи на Община Пловдив.

В повечето случаи графа „ВЪНШНИ УСЛУГИ“ се използва за лукса на управителите на подобни общински предприятия. Разкритието за графа „ВЪНШНИ УСЛУГИ“, дойде от разследването на случая с „Инсинератор Пловдив“. В разследването по NOVA, управителят Дончо Кацарев, беше купил спортен автомобил на възрастната си майка. След това, беше сключил договор от нейно име със себе си, като управител на „Инсинератор Пловдив“. По този начин, той може да прекарва всички разходи по спортния му автомобил като „ВЪНШНИ УСЛУГИ“. Така данъкоплатците му плащаха за направените от него разходи за поддръжка и консумативи на наетия от него автомобил.

Как се калкулират парите за данък "Куче" в Пловдив?
Снимка: Facebook

Къде блеят общинските съветници в Пловдив?

Но вината, за всичко това, е в дълбоко заспалата съвест на общинските съветници в Пловдив. Тези 51 човека, които уж трябва да бранят нашите интереси, позволяват на Община Пловдив да си надписва разходи и после да си ги осребрява през увеличените данъци. Благодарение липсата на интерес от съветниците, горепосочените допълнителни разходи към данък „Куче“, ще минат. Така както повечето предложения на кмета, без никой дори да погледне, какво реално ще се гласува.

От тук идва въпросът. Какво реално работят общинските съветници в Пловдив? Защото, освен да получава месечни заплати и 1000 лв. представителни разходи, какво друго правят за Пловдив. Явно, за всяко мълчание си има определена цена. Защото друг довод няма, който да обясни, как така обикновените хора надушват корупционните практики и далавери преди старейшините.

Това говори или за тежки обвързаности или за тотална некомпетентност на съветниците. Защото щом на треторазреден човек, в мое лице, му отне няколко часа, то представям си на армията от съветници, колко по-малко време би им отнело да сглобят картинката. Но тук не става въпрос за пъзел или кубче “Рубик“, а за един прост метод на събиране, изваждане, делене и надписване.

Но не е луд този, който предлага данък „Куче“, а луди са тези, който му го приемат с мнозинство.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 4.8 / 5. Брой гласове: 50

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.