Да изгоним злите духова на Halloween с кукери

Гости от Ямбол ще демонстрират кукерски бой, а професионалисти ще ни учат как да свирим на гайда

0
54
Кукери

Halloween е келтски празник, но и в българската история имаме зли сили, които са ни плашели като деца и са представители на черна магия. Баба Яга, Торбалан, Хала и много други. А кои са героите от родните традиции? Точно така – кукерите!

На 31 октомври от 21:00 часа в клуб „Канапе“ в квартала на творческите индустрии Капана, посетителите ще преживеят мистиката на кукерските танци и ще прогонят тъмнината с етно музика, традиционна българска ракия и много добро настроение. За да е всичко автентично, организаторите молят всички присъстващи този път да се обърнат към народното, а не към западното влияние и да се маскират не с друго, а с разнообразни носии.

„На навечерието на най-зловещия празник, ще танцуваме пред камината, разказвайки си стари фолклорни легенди, ще разгадаваме символиката на българските шевици и ще се сприятеляваме с нашите корени“, споделят те, вярвайки в силата на българското.

Пространството на „Канапе“ ще бъде разделено на две концептуални помещения и едно преходно. На входа на заведението, с дълги тояги, кукери ще изпитат силата и желанието на всеки посетител, като го предизвикат на танц.

Пространството в първото помещение ще бъде осветено от смесица между червено и синьо, олицетворяващо пламъка на българската воля и ледената каленост на българския дух. В галерията на стената ще бъдат изложени различни шевици и български носии, улавящи мистиката и символиката на старите местни традиции. Всеки гост ще може да упражни и изпита своите възможности да свири на гайда, под съпровода на професионални ментори.

Барманите също ще са облечени тематично, а за да е пълна легендата, те ще забъркат ракиени коктейли и горещи винени питиета.

В преходното пространство земята ще бъде разделена на две – въглени, символизираща естинарската плам и изгорели жици – цинизъм на модерното време.

Ако се чудите какво представлява естинарството – то е смесица между кукерство и нестинарство, но за него ще ви разкажем по-подробно нататък. За сега ще ви кажем, че димна машина ще подготвя навлизането на посетителите във второто пространство, където лазери ще се прожектират върху запалената камина. Специални гости от Ямбол ще демонстрират кукерски бой.

Всичко това, със специална селекция на етно и модерна музика, може да преживеете в „Канапе“ в навечерието на Вси Светии.

Хей, кукурякът

сбира пчелите.

Кукери чакат

в хълмите скрити.

С клоните бели

трепва филизът.

В миг пощурели

кукери слизат.

Звън, чакан вече,

в чанове впримчен,

еква далече

с гърмол пиринчен.

Свири кларнетът.

Огън див бляска.

В тъмното светят

маска до маска.

Кукер за вести

порти удари.

Носят невести

китки и дари.

Земен лъч блесне,

връща го сводът.

С обредни песни

кукери бродят.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.