Да бъдем отговорни и да спасим бездомните животни

0
23309
 Да бъдем отговорни и да спасим бездомните животни
Снимка: Plovdiv Town

Гениалният писател Антоан дьо Сент-Екзюпери е казал „Да бъдеш човек означава да бъдеш отговорен”. Всеки ден се сблъскваме с екземпляри, които бягат от отговорност и забравили що е хуманност, скандализират обществото с безумни идеи и решения.

В средата на месец май, кметът на община Кричим Атанас Калчев избухна в социалните мрежи с пост относно бездомните кучета в района. Той апелира, неговите съграждани да спрат изхранването на уличните животни, иначе всеки, който си позволи това щял да отнесе глоба до 500 лева. Калчев дори смяташе внасянето на това абсурдно предложение в Общинския съвет.

Кметската публикация събуди вълна от възмущение и недоумение сред природозащитниците и зоолюбителите. Кметът се обоснова с това, че в общината и полицията са постъпили сигнали за агресивни животни. След направена проверка обаче се оказа, че няма нито един подаден сигнал за агресивни кучета на територията на общината.

Колко справедливо и хуманно е кметското намерение и не е ли задължение на общината да се погрижи за изстрадалите животни?

Притеснени жители решиха да се противопоставят на решението на Атанас Калчев, което чисто законово потъпква правата на животните и се свързаха с организацията „Аз обичам Пловдив”, която се зае с разрешаването на казуса.

„Кметът дължи отговори, той трябва да обясни, защо за 10 години популацията на бездомни животни не е намаляла, извършени ли са кастрации и има ли преброяване?”, коментира природозащитникът Атанас Бояджиев от организацията.

Подобно мнение споделят и месните хора: „Учуден съм, че има кметове, които вместо да търсят решение на проблемите, сеят разделение сред хората. Обвиняват хората, на които им пука за проблема и са проявили човещина”, коментира мъж от града в репортаж за една от телевизиите. По думите на кмета, община Кричим няма достатъчно финансови средства за изграждане на приют, което в случая най-добрият вариант.

Бояджиев поясни, че по закон има 4 начина за финансиране за грижата и намаляване на популацията на бездомните животни, включително изграждането на общински приют – с пари от държавния или общинския бюджет, дарения и еврейски програми.

Шокиращо бе, че след един от репортажите по темата, едно от кученцата в Кричим бе прегазено и убито от джипа на местен бизнесмен. Тук идват и въпросите, ще има ли наказание и кой ще понесе отговорност? Ще бъде ли спряно веднъж завинаги насилието над безпомощните същества?

 Да бъдем отговорни и да спасим бездомните животни
Снимка: Plovdiv Town
Петицията за “Спасяването на бездомните животни в гр. Кричим”

Подкрепен от няколко неправителствени организации и множество природозащитници, Бояджиев стартира петиция „Спасяването на бездомните животни в гр. Кричим” , с която да се отхвърли и безумното решение за глоба до 500 лева. В нея пише:

Съгласно чл. 15 от Наредбата, кметът на общината е длъжен да организира мероприятия с безстопанствените и безнадзорни кучета, а именно: 

–         Безстопанствените и безнадзорни кучета подлежат на събиране и настаняване в специализирани приюти;

–         В приюта се полагат ветеринарно-медицински грижи и други епизоотични действия за безстопанствените и безнадзорни кучета изцяло насочени към тяхното здраве.

        Категорично, ние подписалите тази петиция, се обявяваме против предложените промени в Наредбата, с които се въвеждат санкции към граждани, полагащи грижи за безстопанствените и безнадзорни животни  в Община Кричим.

Само за няколко дни петицията бе подписана от над 2300 човека. Изготвен бе списък с местни жители, които да бъдат регистрирани като зоодоброволци с основна задача изхранване на  безстопанствените и безнадзорни кучета.

Изработени бяха няколко хранилки, които да бъдат разположени в различни точки на града, в които доброволците да поставят дарената храна за кучетата и котките.

В събота, със знанието и разрешението на необходимите институции – община и полиция, местните жители и природозащитници от цялата страна се събраха на площада пред администрацията, за да дарят хранилките и събраните храни. Присъстващите искаха да изразят своите мнения и поговорят с кмета Калчев, който бе дал дума да се срещне очи в очи с тях и да получи подписката и документите.

 Да бъдем отговорни и да спасим бездомните животни
Снимка: Plovdiv Town
Доброто винаги побеждава!

Междувременно хранилките в града бяха поставени, кучетата нахранени, а две от тях дори бяха осиновени от добри хора. Разбира се на срещата имаше и хора, които бяха в подкрепа на решението за нереалните глоби.

Колкото до постъпката на господин Калчев, отново се връщаме на : „Да бъдеш човек означава да бъдеш отговорен”. Заемайки пост кмет, смелост не се изисква само във Фейсбук.

Природозащитниците са категорични, че това е само първата стъпка на взаимоидействие с община Кричим. Дали обаче протегнатата ръка ще бъде приета от кмета Калчев и дали институциите и гражданите ще тръгнат рамо до рамо в търсенето на най-адекватното решение на един толкова сериозен и деликатен проблем, предстои тепърва да разберем.

 Да бъдем отговорни и да спасим бездомните животни
Снимка: Plovdiv Town

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 4.4 / 5. Брой гласове: 67

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.