Както екипът на Plovdiv Town ви съобщи миналия месец, започваме инициатива, чиято цел е да съберем истории за обикновеното човешко добро. Анонимното добро, което често подминаваме замислени в себе си и собствените си житейски проблеми. Тези жестове на добрина, които идват от сърцето и нямат за цел показност и помпозност, са жестовете, които заслужават внимание и отношение.

Първата ни история е обвързана с винената култура, с която Пловдив все повече с свързва. Дегустациите и представянията на вина, Дефиле на младото вино и Винария са най-големите събития за опитване и запознаване на усещанията, свързани с виното.

Днес ще ви разкажем за друг вид дегустация. Тя се проведе на тъмно в клуб „Канапе“. Нейната цел е да събере средства за обучение на незрящи хора в социални умения. Различното на тази дегустация е това, че дарителите физически и осезателно се сблъскаха със света на незрящите, за които дариха средства.

Самите преживявания на тъмно не са ново събитие. В държави като Германия и САЩ има ресторанти, които работят само на тъмно. Тук новостта е, че във всяко събитие дарителите ще се сблъскват със специфичен проблем на незрящите. В първото събитие от този тип акцентите бяха поставени върху това да не е съвсем затъмнено, с което да се симулира някакво остатъчно зрение и звуковото замърсяване, постигнато чрез непрекъснат шум от течаща вода и от натрапчива музика.

Идеята е задвижена и реализирана от фондация “Визионер”, състояща се от седем незрящи човека с различни професии и с една обща кауза да помогнат на всички незрящи в България да се измъкнат от затворените общества на незрящи, да ги измъкнат от домовете и прекалено закрилящите ги близки и да ги включат в нашето общество.

Парите от събитието ще отидат за обучение на 10 незрящи човека в основни социални умения. Това обучение е насочено към овладяване или усъвършенстване на жестове, основи на представянето пред обществото, основи на социалните норми. Това и следващите обучения на фондацията целят незрящите да започнат да работят със зрящи и като зрящи. Младите социални предприемачи са сигурни, че прекалените защитни реакции, агресията, склонността да са шумни, да не обръщат поглед към събеседника си са неща, които зрящите могат да не забелязват у тях, но са неща, които слепите трябва да научат, защото всички се подчиняваме на общи социални норми.

Работата с незрящите хора от страна на фондация “Визионер” вече е започнала. В средата на миналата седмица е приключило самофинансирано обучение по основи на работата с компютри и операционна система на Apple. В него са се включили осем незрящи музиканти и певци. Това се налага от нарастващата сложност по използване на Windows операционна система с екранен четец за нормална компютърна работа и за музикантска или студийна работа с Windows базирани програми. В проучване, проведено след юридическата регистрация на фондацията, множество незрящи хора са посочили, че имат нужда от повече обучение по ефективни методи за социален живот и за компютърна и информационна работа. Водещият на събитието в „Канапе“ и на обучението по Apple софтуер Дилиян Манолов е един от моторите на фондацията с дългото си използване на разнообразни софтуери и хардуер, както и с образованието си на бакалавър по бизнес психология.

За всички обучения фондацията разчита на богатия личен опит на членовете, както и на разнообразните професионални реализации. Самите обучителни курсове се създават и водят с участието и на външни специалисти.

Автор: Блага Запрянова

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.